HTML

Szelíd Olajfa

A befogadó Egyház Ige-központú, missziói, pártpolitika-fölötti; nem rekeszt ki, nem fordul el, hív. szelidolajfa@gmail.com A véleményeket, ötleteket, kérdéseket, gondolatokat ide várjuk.

Kommentek moderálása

A kirekesztő hangnemű kommenteket és a politikai szervezetek közleményeit nem tesszük közzé.

Utolsó kommentek

  • andrei vampiroiu: --------------- Egy szó mint száz:köszönet azoknak is akik szerint a mindatnak nincs értelme, azok... (2012.09.15. 22:27) Veled Uram, de Nélküled!
  • andrei vampiroiu: "Veled Uram, de Nélküled! Nincs értelme? Ó, dehogynem! "Király vagyok,Uram, a Te akartodból...Min... (2012.09.15. 21:56) Veled Uram, de Nélküled!
  • windermere: Költői kérdés - sajnos ilyen sokan vannak, akik magukat kereszténynek nevezik, "a kegyesség látsza... (2010.03.25. 17:51) 52%
  • N-drew: Pedig bizony, hogy sok értelme van. Ha valaki végighallgatta a rockoperát, akkor emlékszik az "Oly... (2010.02.17. 18:28) Veled Uram, de Nélküled!
  • Johannesz: Ez milyen felmérés? (2010.02.02. 11:57) 52%
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Látom,hogy kicsit tegnapelőtti a post...de az aktualitása semmit sem kopott! Ugyanúgy meg kell ha... (2010.01.02. 17:03) Milyen nyelven beszélünk?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Mindig elkeserítő,amikor a keresztet pajzsként,fegyverként,politikai kellékként használják. Vidám... (2010.01.02. 16:55) Deviánsok
  • fűrészpor: Nem sikerült megakadályozniuk a meleg felvonulást. (2009.12.15. 09:33) Deviánsok
  • Utolsó 20

2007.10.30. 16:28 xterx

Bocsánatkérésünk

Igaza volt 2001-ben az MRE zsinati elnökségének: ifjabb Hegedűs Loránt írása az evangélium mértéke szerinti tiszta erkölcsbe ütközött, sértette a viselt egyházi tisztség tekintélyét, rontotta az egyház hitelét és a tisztségéhez szükséges bizalmat megingatta. Ezért jogos volt igeellenesnek, a református hitvallással összeegyeztethetetlennek és egyházához méltatlannak tartani.
Ugyanez szóról szóra igaz mostani, október 23-án elhangzott beszédére is. (Mindezekről ld. Anno 2001 című bejegyzésünket.)

Ami az MRE pontos és helytálló állásfoglalásából véleményem szerint hiányzik, az annak a mélyebb átérzése, kiket és miképpen bántanak meg ezek az "evangélium mértéke szerinti tiszta erkölcsbe ütköző" kijelentések.

Sipos András szilágysági lelkipásztortól hallottam egy prédikációban: "bocsánatot kellett kérnem az el nem követett bűnért is, mert úgy éltem, hogy azt nekem lehetett tulajdonítani". Ám nem mondhatom, nem mondhatjuk, hogy mi magunk mentesek lennénk a lenézés, elhatárolódás, kirekesztés, kigúnyolás, peremre szorítás bűnétől - sőt.

Ilyen értelemben mi nem határolódhatunk el Hegedűs Loránt szavaitól, hanem szeretnénk felelősséget vállalni értük, és bocsánatot kérni mindazoktól, akiknek rossz érzést okoztak.
S itt nem csak azokról van szó, akikben bármilyen okból egszintenciális szorongást kelthet a kirkesztő beszédmód. Bocsánatot kell kérnünk azoktól is, akik ilyen s ehhez hasonló megnyilvánulások miatt a gyűlöletkeltőkkel azonosíttatnak.

Végezetül pedig leírjuk azt az egyszerű és csodálatos tényt, hogy a kirekesztés, az antiszemitizmus, a gyűlölet szítása is olyan bűnök, amiket Istennek Jézus által hatalma van megbocsájtani.

A társadalmi kiengesztelődést csak ilyen alapon tartjuk elgondolhatónak.

Mindezt annak a jegyében írjuk, mondjuk, tesszük, hogy magunkat is a Reformáció hagyományába tartozóknak hisszük és valljuk.

1 komment

Címkék: antiszemitizmus evangélium reformáció alapelvek bocsánatkérés bűnbánat


A bejegyzés trackback címe:

https://szelidolajfa.blog.hu/api/trackback/id/tr4213273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ábrám József 2007.11.02. 06:51:29


Miért kellene nekünk bocsánatot kérni???!!!

Mi a mi vétkünk,hogy Magyarok vagyunk?

És maradunk is mig élünk,és nem szégyeljük Magyarságiűunkat soha!!!
süti beállítások módosítása