HTML

Szelíd Olajfa

A befogadó Egyház Ige-központú, missziói, pártpolitika-fölötti; nem rekeszt ki, nem fordul el, hív. szelidolajfa@gmail.com A véleményeket, ötleteket, kérdéseket, gondolatokat ide várjuk.

Kommentek moderálása

A kirekesztő hangnemű kommenteket és a politikai szervezetek közleményeit nem tesszük közzé.

Utolsó kommentek

  • andrei vampiroiu: --------------- Egy szó mint száz:köszönet azoknak is akik szerint a mindatnak nincs értelme, azok... (2012.09.15. 22:27) Veled Uram, de Nélküled!
  • andrei vampiroiu: "Veled Uram, de Nélküled! Nincs értelme? Ó, dehogynem! "Király vagyok,Uram, a Te akartodból...Min... (2012.09.15. 21:56) Veled Uram, de Nélküled!
  • windermere: Költői kérdés - sajnos ilyen sokan vannak, akik magukat kereszténynek nevezik, "a kegyesség látsza... (2010.03.25. 17:51) 52%
  • N-drew: Pedig bizony, hogy sok értelme van. Ha valaki végighallgatta a rockoperát, akkor emlékszik az "Oly... (2010.02.17. 18:28) Veled Uram, de Nélküled!
  • Johannesz: Ez milyen felmérés? (2010.02.02. 11:57) 52%
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Látom,hogy kicsit tegnapelőtti a post...de az aktualitása semmit sem kopott! Ugyanúgy meg kell ha... (2010.01.02. 17:03) Milyen nyelven beszélünk?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Mindig elkeserítő,amikor a keresztet pajzsként,fegyverként,politikai kellékként használják. Vidám... (2010.01.02. 16:55) Deviánsok
  • fűrészpor: Nem sikerült megakadályozniuk a meleg felvonulást. (2009.12.15. 09:33) Deviánsok
  • Utolsó 20

2007.11.14. 08:18 Nádori Gergely

Felhívás

Felhívás a református egyházhoz tartozó hívőkhöz

Nyílt levél a Püspök Úrhoz

 
Mi, e levél aláírói a Magyar Evangéliumi Testvérközösségtől kiinduló, „Hazájukért és a közéletért felelősséget érző hívők és nem hívők felhívása a Magyarországi Református Egyházhoz” címet viselő kezdeményezésre úgy tekintünk, mint ökumenikus összefogásra, melyben a keresztény emberek felelőssége fejeződik ki hitük és közösségük iránt, és minden aláíró felelőssége a szélsőségektől mentes magyar közéletért. Valljuk, hogy társadalmunkban semmilyen szinten nincs helye gyűlöletkeltő, kirekesztő, antiszemita megnyilvánulásoknak - így ifj. Hegedűs Loránt 2007. október 23-án elmondott szavainak sem. Hisszük, hogy minden ilyen megnyilvánulás teljességgel ellentmond Isten szent Igéjének; vagyis, ahogy a közös felhívás megfogalmazza, ezeket összeegyeztethetetlennek tartjuk hitvallásunkkal, az egyetemes humánummal és a kereszténységgel.

Ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy nekünk, a református egyházhoz tartozó hívőknek – lévén, hogy ifj. Hegedűs Loránt a mi egyházunk lelkipásztora –, a más egyházakhoz tartozók (illetve az egyházhoz nem tartozók) állásfoglalását figyelembe véve, határozottabban kell kifejeznünk véleményünket; hiszen a probléma elsősorban a mienk, és a felelősség is mindenek előtt a sajátunk. Felelősök vagyunk érte, hogy ilyen gondolatok és ilyen eszmék bármilyen módon a mi egyházunkhoz kapcsolódhattak. Felelősök vagyunk érte, hogy ezek az eszmék bárkit is megbánthattak, illetve távol tarthattak attól, hogy a mi egyházunkban ismerje meg a Jézus Krisztust. Az is a mi felelősségünk, hogy ez többé ne fordulhasson elő.

Imádkozunk azért, hogy ezekkel a kirekesztő megnyilvánulásokkal a Krisztus keresztjét hiábavalóvá ne tegyük. (1Kor 1,17) Imádkozunk azért, hogy szülessen meg bennünk a valódi, cselekvésre sarkalló, békét teremtő bűnbánat.

Nem utolsó sorban pedig fontosnak tartjuk hozzátenni, hogy az a hangnem, amelyen ifjabb Hegedűs Loránt egyházunk előljáróiról nyilatkozott, ugyanabból az indulatból fakad, ami egyéb megnyilatkozásait is szülte, és amely számunkra elfogadhatatlan.

Tisztelettel kérjük tehát a Püspök Urat, hogy határozottan foglaljon állást ebben a kérdésben, és törje meg azt a hallgatást, mely számtalan, egyházunkkal kapcsolatos feltételezésre ad okot.

Kérünk mindenkit, hogy közösen imádkozzunk azért, hogy egyházunk a belső megújulás útjára is rálépjen, és határozottan felvállalja a békéltetés szolgálatát a rengeteg feszültségtől terhelt magyar közéletben.

Budapest, 2007. november 12.

Szűcs Teri, Olosz Ildikó, Nádori Gergely, Hattyár Helga, Dr. Falus András, Végh Attila, Soóki-Tóthné Klein Varga Noémi, Vályi Réka, Hegedűs Ibolya, Dr. Hajnal Anna, Zsisku Irénke, Főző Attila, Fehér Boróka, Koczó Pál, Horváth Levente, Pordán Ákos, Dombovári Attila

Levelünket november 12-én e-mailen, november 14-én postai úton küldtük el a Püspöki Hivatalnak.

34 komment

Címkék: egyház antiszemitizmus felhívás imádság


A bejegyzés trackback címe:

https://szelidolajfa.blog.hu/api/trackback/id/tr17228559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fogarasi Gábor 2007.11.20. 23:05:20

Gratulálok a honlaphoz!
Örülök, hogy rátok találtam.
Jómagam évek óta egy Dániel csoport nevű felekezetközi munkacsoport tagja vagyok, amely fontos szolgálatának tartja az antiszemitizmus és a teológiai antijudaizmus ellenei harcot.
Kérlek látogassatok el honlapunkra:
www.danielcsoport.hu

Fogarasi Gábor
református lelkész

Tiqvah Bat Shalom · http://www.israel-shalom.net 2007.11.21. 14:53:31

Wenn man schon so weit ist dass man Keresztenyeket figyelmeztetni kell hogy ne legyenek Zsidogyülölök, akkor mar az egy jel arra hogy nem megelözesröl van szo hanem Tenyekröl amik föleg nalunk erezhetöek!

A legtöbb Kereszteny felekezet Templomi közössege a mi ellensegeink oldalan harcolnak ellenünk... es mellette persze nekünk tanacsoljak hogy mikeppen cselekedjünk...

Az az erzesem hogy a keresztenyseg legnagyobb resze vagy nem olvasta es nem olvassa a Bibliat vagy nem erti, mert mar regen az igereteket kisalyatitottak es nem hagytak meg a Cimzettet, bar a "Felado" (Az ÖRÖKKEVALO) azt felreerthetetlenül meg mondta...

..de talan a Tanitason is mullott... ell lett felejtve hogy mit ist mondott ISTEN, es csak az lett fontos hogy ki mit akar...

Most mar a vege fele jarunk es az ami a Zakarias 14ben irva van az hamarossan törtenik... söt mar el is kezdödött...

Mindeggy mit akarnak az emberek, es mennyire fognak össze fogni ahoz hogy minket megsemmisitsenek! ISTEN akarata fog törtenni!

Tiqvah Bat Shalom

xterx 2007.11.21. 15:30:26

Zakariás 14,20-tól (Károli-fordításból): "Azon a napon a lovak csengettyűin is ez lesz: Az Úrnak szenteltetett. És a fazekak az Úrnak házában olyanokká lesznek, mint az oltár előtt való medencék. És Jeruzsálemben és Júdában minden fazék a Seregek Urának szenteltetik..." Boldogok ezek a csengettyűk meg ezek a fazekak, de mi lesz az emberekkel? Vajon hány emberen lesz rajta, hogy "az Úrnak szenteltetett"? Azt hiszem, ez az, ami nem indegy, azért nem lehet ezt feladni...!

Tiqvah Bat Shalom · http://www.n-tv.de/848811.html 2007.11.22. 06:50:34

Hallo szucsteri!

Sokan megprobalnak szelektalni bizonyos Bibliai Verseket es teljessen mas tartalmat addni neki!

Ne szedd szet azt a fejezetet hanem probald meg zgy olvasni es ugy ertemezni amint ISTEN azt mondta!

Igy szol a Zak.14.:

"1 Ímé, eljön az Úrnak napja, és a te prédádat felosztják benned.

2 Mert minden népet ütközetre gyûjtök Jeruzsálemhez, és megszállják a várost, és kirabolják a házakat, megszeplõsítik az asszonyokat; és a város fele számkivetésbe megy, de a nép maradéka nem gyomláltatik ki a városból.

3 Mert eljön az Úr, és harczol azok ellen a népek ellen, a mint harczolt vala ama napon, a harcznak napján.

4 És azon a napon az Olajfák hegyére veti lábait, a mely szemben van Jeruzsálemmel napkelet felõl, és az Olajfák hegye közepén ketté válik, kelet felé és nyugot felé, igen nagy völgygyé, és a hegynek fele észak felé, fele pedig dél felé szakad.

5 És az én hegyem völgyébe futtok, mert a hegyközi völgy Azálig nyúlik, és úgy futtok, a mint futottatok a földindulás elõl Uzziásnak, Júda királyának napjaiban. Bizony eljõ az Úr, az én Istenem, [és ]minden szent vele.

6 És úgy lesz azon a napon: Nem lesz világosság, a ragyogó testek összezsugorodnak.

7 De lesz egy nap, a melyet az Úr tud, se nappal, se éjszaka, és világosság lesz az estvének idején.

8 És e napon lesz, hogy élõ vizek jõnek ki Jeruzsálembõl, felerészök a napkeleti tenger felé, felerészök pedig a nyugoti tenger felé, [és ]nyárban és télben [is úgy] lesz.

9 És az Úr lesz az egész földnek királya, e napon egy Úr lészen, és a neve is egy.

10 Az egész föld síksággá változik Gebától kezdve Rimmonig, déli irányban Jeruzsálem felé, és felmagasztaltatik és a maga helyén marad a Benjámin kapujától az elsõ kapu helyéig, a szegletkapuig, és a Hananéel tornyától a király sajtójáig.

11 És lakni fognak benne, és nem éri többé pusztulás, és bátorságban lakoznak Jeruzsálemben.

12 És ez lesz a csapás, a melylyel megcsapkod az Úr minden népet, a melyek Jeruzsálem ellen gyülekeznek: Megsenyved a húsok és pedig a míg lábaikon állnak, szemeik is megsenyvednek gödreikben, nyelvök is megsenyved szájokban.

13 És azon a napon lesz, hogy az Úr nagy háborúságot támaszt közöttök, úgy, hogy kiki a maga társának kezét ragadja meg, és a maga társának keze ellen emeli fel kezét.

14 Sõt még Júda is harczolni fog Jeruzsálem ellen, és összegyûjtetik a köröskörül lakó népek minden gazdagsága: arany, ezüst és igen sok ruha.

15 És éppen olyan csapás lesz a lovakon, öszvéreken, tevéken, szamarakon és mindenféle barmokon, a melyek e táborban lesznek, a milyen ez a csapás.

16 És lészen, hogy a kik megmaradnak mindama népek közül, a melyek Jeruzsálem ellen jõnek: esztendõrõl esztendõre mind felmennek, hogy hódoljanak a királynak, a Seregek Urának, és megünnepeljék a sátorok ünnepét.

17 És lészen, hogy a ki nem megy fel e föld nemzetségei közül Jeruzsálembe, hogy hódoljon a királynak, a Seregek Urának: nem lészen azokra esõ.

18 És ha nem megy fel, vagy nem jön fel az égyiptomi nemzetség, õ rájok sem lészen; [de] lészen az a csapás, a melylyel megcsapkodja az Úr a népeket, a kik nem mennek fel a sátorok ünnepét megünnepelni.

19 Ez lészen Égyiptomnak büntetése, és mindama népek büntetése, a kik nem mennek fel a sátorok ünnepét megünnepelni.

20 Azon a napon a lovak csengettyûin is ez lesz: Az Úrnak szenteltetett. És a fazekak az Úrnak házában olyanokká lesznek, mint az oltár elõtt való medenczék.

21 És Jeruzsálemben és Júdában minden fazék a Seregek Urának szenteltetik, és eljõnek mind, a kik áldozni akarnak, és választanak közülök és fõznek azokban; és nem lészen többé Kananeus a Seregek Urának házában e napon."

Tehat arrol van szo ami most van es a közeljövöben lessz!

Talan nalatok az ami most van nem annyira közel van mint nalunk.. nem annyira erezhetö.. nem annyira tapastalhato es nem annyira vagytok erintve attol ami most lenyegeben folyik, es csak az eredmenyeket tudjatok maximum, de azt is a Media altal torzitva.

Aki tud nemetül az nyugodtan menjen a www.israel-shalom.net oldalra es ott a NEWS-ban talal rengeteg e teren valo fontossagot.. de aki nem tud az is le tudja esetleg az interneten forditani.

Hidd el aki Israel oldalan van az a jo oldalon van! De atr is elhiheted hogy nem eleg most "Csak" imadkozni stb, hiszen ISTEN megmondta hogy Ö maga az Ö nepet vezeti es szenteli... tehat neki hasznalati Utasitast mondani szinte nevetseges...

de vannak sok masfele segitseget es sok masfele "Izrael Oldalan allni" lehetöseg!

Minden jot!

Tiqvah Bat Shalom

xterx 2007.11.22. 12:20:06

Egy újabb igerész, persze ez is kiragadás - már egyszer közöltük, de ezt nem lehet elégszer... Pál (Jeremiás 11 olajfa-hasonlatára utalva) hangsúlyosan írja a Római levélben: "Mert ha te a természet szerint való vadolajfából kivágattál, és természet ellenére beoltattál a szelid olajfába: mennyivel inkább beoltatnak ezek a természet szerint valók az õ saját olajfájokba." Vagyis világossá teszi, hogy nincs üdvösség az eredeti, a szelíd olajfa, a zsidó nép nélkül.

BiZz · http://www.isten.van.hu 2007.11.30. 22:56:00

Drága Shalom,

milyen szép béke teremtő neved van s mégis ezt irod:

"a mi ellensegeink oldalan harcolnak ellenünk..."

hogyan várhatsz békességet, ha magad harcosnak öltözöl? bizony harcra harc lesz a válasz, ellenségre ellenség. Fogra fog........

a Messiáshívő kereszténység sohasem tette és nem is fogja tenni ezt. a mi szavunk és tetteink Mesterünk szavait zengik amig Ö el nem jön:

" Ha megütnek jobb orcád felöl fordítsd oda bal orcádat is"

ezt tanulgatjuk mi itt az utolsó idők keresztényei és veletek együtt várjuk végső szabadításunkat e jelenvaló világból.

persze azzal a különbséggel, hogy mi már jól ismerjük azt, Aki értünk ujra eljön.

Isten áldjon!

BiZz

Maranatha !!!!!!!!!!!!!!

Jaakov · http://caddik.shp.hu 2007.12.01. 08:21:51

Kedves BiZZ !

Messiáshívőként kénytelen vagyok a következőket jelezni számodra:
- az arculütésről szóló idézetet csak köszönő viszonyban van a Mester szavaival.
Olyannyira, hogy a zsidó gondolkodás, és Isten Törvénye helyett a hellenizmus oly sok kárt tevő humanizmusának, a hamis szeretet hirdetésének példaképe.

(Szivesen ajánlomegy régi írásom erről, mely honlapunkon megtalálható..)
- Harc...
Mi zsidók sohasem támadunk, és Népem sem hódító, mivel Isten által megszabott keretek között él, és ott Törvényei szerint kell tennie azt.
A Törvény szerint azonban kötelező megvédenünk önmagunkat, a hozzánk tartozókat, és mindazt, amit Istentől kaptunk!

Tehát mimessiáshívők nem birkák vagyunk, hanem Jeshua HaMassiah-t követő juhok...

Az általad vonzóvá tett béke pedig szintén hamis béke!
Ha egy hódítónak bárki megadja magát, az hazug gyávaság, és sokszor Isten karata elleni bűn is.

Legyen az hamis ökumené, vagy a világ hódító betörése..., vagyis bármely bűn és annak tejeszkedő uralma-szellemisége.

Végezetül:
Nem tudom melyik messiáshívő keresztlénységről beszélsz.
Egy biztos: annak tagjai sohasem voltak zsidók.
Legfeljebb izraelita származású keresztényeket említesz.

Nekünk mindíg voltak és lesznek ellenségeink, de sokezer év óta maga Isten gondoskodott arról, hogy ne gyürhessenek le, ne olvasszanak be. Még a hamis békék, áltestvéri ölelések által sem.

Legyenek azok bármely ökumenikusan gyarmatosító, teológiájában anticionista, antijudaista antikrisztusi szellemiségek.

E soraim sem a harcos sorai, de amikor valki Isten Igéje ellen álságos szeretettel szól, ha kell, még keményebben határt kell húznom, és megállítanom.

Tettem ezt most zsidóként, és teszem ezt Jeshua HaMassiah uralma alatt élő és szolgáló emberként.
Tettem,mert a messiáshívó zsidókról írt hamis szavakat törölni kell, nehogy rólunk és Krisztus Testének útjáról hamis képet kapjon bárki..

Bizony a hívő ember élete harc, de a győztes: Jeshua HaMassiah.
Az Ige fegyverét mégis nekünk kell használnunk.
Még a pogány kereszténységben működő keresztény pogányok hellenizmusának alattomos terjeszkedése ellen is.

Fogarasi Gábor 2007.12.01. 08:36:05

Húh, mintha Orbán Bélát hallgatnám.
Bárcsak meglátnád, hogy köztünk nem zsidó származású NEMZETEKBELI (és már nem pogány!) keresztyénekben milyen szeretet van Isten népe iránt. Bárcsak tudnál örvendezni, a saját közösségeden kívüli zsidóságot áldó szolgálatokért.
Annak meghatározását, hogy ki zsidószármazású hívő, és kicsoda vallja magát messiáshívő zsidónak senki számára feljogosítva nem adta át az Úr. Kérlek, nézz szét csak ebben a kisországban is és lásd meg ÖRÖMMEL, hogy vannak messiás hívő közösségek.

Szeretettel és igaz békességel:
Fogarsi Gábor
ref lelkész

Jaakov · http://sofar.uw.hu 2007.12.06. 20:37:28

Kedves Gábor!

Jól hallod és jót hallhatsz...

Hogy a messiáshívő és a zsidó szavak mögött kik vannak?
Inkább nem minősítek, nem az én dolgom.
A kérdés amúgy is megoldódik és megoldódott nagyrészben..
Mióta nem üzlet zsidónak lenni, azóta érdekes módon kevesebb filoszemita-zsidó hangoskodik..
Amikor a zsidó nép kellemetlen , vagy éppen vészhelyzetben van, - úgyszintén..., alíg marad barátunk is.

Aztán némelyek amikor megnyilatkoznak, hamarosan kiderül, hogy a próféciákat, és Izrael elhívását nem ismerik, vagy figyelmen kívűl hagyják..

Mint írtam, jól hallottad..
A szolgálataimat, tanításaimat, bizonyságaimat egyaránt...
( Jaakov nevem igen régen Jeruzsálemben kaptam, tehát így sem bújok fantázia-név mögé..., sőt "műzsidó " sem vagyok)

E kis országban sok dolognak nem szabad és nem lehet örülni,- de vannak örömeim, és boldog is vagyok..

De vajon egyazon szeretetről, örömről, Békességről, vagy éppen áldásról, ajándékról beszélünk?

Úgy gondolom, a vissza és beoltatás az egyetlen lehetőség, és prófécia is, mely bennünket közös nevezőre hozhat..:
Jeshua HaMassiah-ban, és nem egy keresztény/keresztyén unióban.

Vattamány Gyula · http://vattamanygyula.blogol.hu 2008.07.30. 10:06:57

Azt hiszem, itt egy olyan vita zajlik, amelyik az Újtestamentum lapjain nyílt meg: a lényege az Ótestamentumnak (vagyis a Kr. e. 3. század előtti zsidóságnak) a kollektivitásban való üdvösség-keresése és az Újtestamentum (vagyis a Jézus-korabeli zsidóság) alapvetően individuális üdvösséget kereső szelleme közötti feszültség. Nem nagyon lehet összebékíteni őket, és ezért egymás mellett gubbasztanak az Újszövetség lapjain, örök kihívást intézve ezzel minden korok Messiás-hitű embereihez. De úgy látom, az Újtestamentum szerzői mintha azt sugallnák, hogy Isten az ember üdvigényének mindkét formájára igent mondott...

tommygun 2008.08.04. 10:58:10

Na erről lemaradtam. Kár.

tommygun 2008.08.04. 10:59:05

Mármint a vitáról, mert a Lóri-jelenségről kicsit árnyaltabb a véleményem.

erőspista 2008.08.04. 21:30:41

Jó, hogy előkerült Gyula beírásának hatására, és így utólag is DERÉK DOLOG , tommygun után: igazi, jó reformátushoz méltó ;)

Pénteken nézegettem a hatására néhányat a Hegedűs Lóránt "összesből" a Ytubon. És bár a múltkor másutt óvatoskodtam, de sajna nincs miért. Ez az ember nemhogy a Bibliai tanításokat nézi semmibe, illetve tagadja meg őket ordas rohamai közepette, de hogy ráadásul ezt pont a kereszténységgel takarózva teszi, az szerintem kimondottan gyáva és gerinctlelen. Nem hiszem, hogy a reformátusoknak egy MIÉP-Csurka klónra lenne szüksége, miután tanítómestere jogosan eltűnt a süllyesztőben saját baromságainak köszönhetően. Ha mindenáron uszítani akar, menjen saját jogon, de ne másokat is a sárba rántva.

tommygun 2008.08.04. 22:44:14

Csurkát nagyon utáltuk a fénykorában (úgy 15 éve) és álmomban sem gondoltam volna hogy egyszer hiányozni fog a politikai palettáról. Neki legalább volt egy kiszámítható logikája, ami olyan volt amilyen, de legalább ki lehetett ismerni. Sőt abban sem vagyok már biztos, hogy amiket annakidején előadott, nem volt-e a mélyén egy csipetnyi igazság. Lóri hülyeségeivel is az a baj, hogy össznépi hápogás helyett nyíltan és tényszerűen kéne szétcincálni, de erre nem kerül sor, mert a végén még kiderülne hogy neki is van egy csipetnyi igazsága.

Innentől elméleti sejtésekbe bocsájtkozom, amik vagy igazak vagy nem: szerintem ez egy közéleti méretűre felfújt apa-fiú konfliktus. Idősebbik Hegedűs volt az átkosban az egyik (vagy talán A) legműveltebb teológus-lelkipásztor, a kommenisták az akkori egyházzal meg is hurcoltatták. (Az más kérdés hogy a rendszerváltás után kiesett a szerepéből és azt rossz helyen próbálta tovább játszani.) Ahhoz, hogy valaki kilépjen egy ilyen nagyformátumú apa árnyékából, vagy lázadónak kell lenni vagy megpróbálni meghaladni a saját területén. Volt a Hegedűs családban sikeres lázadó is, de ifj. Lóri pályafutása inkább az utóbbira vall. Mármost neki is nyilvánvaló hogy id. Lórit teológusként vagy prédikátorként meg sem közelíti, ergó más, könnyebb sikerélményt jelentő területen kompenzál. Úgyhogy azt hiszem hogy ifj. Lóri ügyét leginkább maga a család rendezhetné el, de attól tartok hogy erre azért nem - és a református egyházban AZÉRT SEM - fog sor kerülni, mert mára a Hegedűs család és az egyház viszonylatában inkább nagybetűvel kéne írni a Családot. Ha valaki érti mire gondolok... :)))

Mindenesetre ha egy író egyszer meg akarná írni egy hatalmas szellemi kapacitású értelmiségi család felemelkedését és bukását a rendszerváltás idején, a Hazatérés temploma lenne a magyar Buddenbrook-ház.

xterx 2008.08.04. 23:14:08

Persze sok szempontból lehet közelíteni, és jó, ha a szereplő személyek iránti irgalommal tesszük, ugyanakkor van itt egy egészen egyszerű dolog is, ami leszögezhető:
az antiszemitizmus bűn.

tommygun 2008.08.05. 00:35:47

Attól tartok hogy a dolog ennél kicsit bonyolultabb :))

Nádori Gergely 2008.08.05. 09:42:07

En pedig attol tartok (es valoban tartok tole, mert ez rank nezve is komoly itelet), hogy tenyleg csak ennyire egyszeru. Vannak dolgok, amikben nem lehet egyreszt-masreszt, az igen igen, a nem pedig nem.

tommygun 2008.08.05. 12:54:20

Akkor nézzük: mit jelent itt és ma az antiszemitizmus? Azt, hogy valaki nem szereti a zsidókat. Márpedig sehol nincs előírva, hogy a zsidókat szeretni kell. A zsidókkal korrektül kell bánni (ahogy mindenkivel). A korrekt bánásmódba pedig bele kell férjen a kritika is. A zsidóságon és a zsidó valláson belül is számos dolog van, ami kritizálható (ahogy mindenkiben), és az is tény, hogy a történelem során ők sem viselkedtek mindig mindenkivel korrektül (ahogy senki sem :)). Most viszont ott tartunk, hogy a zsidó népet és egyes képviselőit, a vallást és Izraelt még kritizálni is bűn, mert egyesek rögtön antiszemitizmust kiabálnak. Ez a bigott hozzáállás szerintem csak erősíti a valódi antiszemitizmust, aminek vitorlájából pedig können ki lehetne fogni a szelet egy kicsivel több őszinteséggel. Vagy legalábbis a szél egy részét, mert van irracionális antiszemitizmus is aminek nincs is szüksége zsidókra, az ilyet meg csak a Jóisten tudja orvosolni ha akarja.
És mindebben az a katasztrófa, hogy Izraelnek ma mindennél jobban szüksége lenne barátokra és támogatókra, márpedig úgy látszik hogy az állandó antiszemitázás és kirekesztőzés pont az ellenkező hatást váltja ki. Ebben sem jobbak más népeknél. Például az örmény diaszpóra is sokszor olyan mentalitást és politikát képvisel, ami ellentmond az anyaország érdekeinek, és ugyanez elmondható egyes külföldi magyar szervezetekre is. Szeretik a más nemiszervével csapkodni a gyomnövényt. Az pedig tény hogy a zsidó diaszpóra szervezetei az arroganciájukkal nem szereznek túl sok barátot Izraelnek, pedig szerintem az Izrael melletti kiállásnál ma semmi sem lenne szükségesebb és ésszerűbb.

miklosihcsaba 2008.08.05. 13:06:47

A Hegedűs-ügy kapcsán ott látom a hibaforrást, mikor némelyek úgy gondolják, hogy a lelkészség örökölhető generációkon át. Némely lelkészek jogot formálnak arra, hogy utódjaikból is lelkész k e l l legyen, ha törik-ha szakad, ha odavaló-ha nem, ha kapott elhívást-ha nem.

miklosihcsaba 2008.08.05. 13:27:38

Egyébiránt milyen lehet az a közösség, és itt arra gondolok, ahol ifj.Hegedűs szolgál, ahol a "Gyűlöld felebarátodat, mint tenmagad" a lelkivezetés alapja?!

erőspista 2008.08.05. 22:47:01

Az összes valamilyen népcsoport ellenes anti....izmussal van egy erős technikai probléma. Ha OK az antiszemitizmus, meg Lóri, mert "van a mélyén egy csipetnyi igazság", akkor szintén OK a Benesi dekrétumok törvényi léte, ami írott formában is rögzíti a kollektív bűnösség elvét. És akkor persze Slota is egy szeretni való jó arc, aki pechünkre valahogy pont a magyarokkal tud gyűlölködni, amikor hülyére issza magát a csicsóka pálesszal, de azért neki is kell, hogy legyen egy csipetnyi igazsága, ha "Lórinak" is van.

Azért az örök élmény, ahogy a tizenéves szkinheadek és talponállók stabil közönségének (mindkét gárda kedvesen temperált állapotban, a megfelelő egységek felkeresése után) szóló nagyívű előadás szereplője volt a Blahán Toroczkai és Budaházy társaságában. Persze voltak tisztatekintetű, színjózan és szépkorúhoz méltó visszafogottsággal kiöltözött hölgyek is, aki rásegítés nélkül szavalták a "mocskos zsidók !"-at refrénként, ha már Lóriból előbújt a Petőfit és kereszténységet szabadon kiforgató nérói tehetség. Csak egy Éljen Slota !-t hiányoltam, mert biztos abban is lenne egy csipetnyi ...

erőspista 2008.08.05. 23:46:25

Hazatérés Temploma akkor és most

index.hu/video/2007/05/09/tojasdobalassal_vartak_gyurcsanyt_a_fakl/

Ha László György szerint "van egy dolog, ami nagyon fontos", mégpedig az akkori református hozzáállás, a mitvéletlenülse keverne a jelenlegi Hegedűs Lóránt-féle megközelítéssel, akkor talán erős a jogalapja a református és Hegedűs Lóránt szavak jelenkori elkülönítésének is.

tommygun 2008.08.06. 13:38:21

erőspista: szerintem nem szentségtörés elismerni, hogy a szlovák/román nacionalistáknak is van mit a magyarok szemére hányniuk. Ez persze nem mentség a Benes-dekrétumok rasszizmusára vagy a Slota-féle primitív tahóságra. Nade ha lassan is, Isten malmai mégis őrölnek, pld ki emlékszik még a Vatra Romaneascára? :)

Lórikával az a probléma hogy az ő zsidó- és Izrael-ellenessége nem valami tévedésből vagy jogos sérelemből fakad, amit okosan meg lehetne vele beszélni, hanem irracionális és patologikus. Szerintem az a legvalószinűbb, hogy addig járatja le magát, amíg vagy ki nem rúgják az egyházból, vagy magától csúszik le a süllyesztőbe. De végezheti rosszabbul is, ha például az imádott iráni mullahjai tényleg megatomoznák Izraelt, neadjisten minket. Ebben az esetben személyesen dugnám le a torkán a templomában kitett iráni zászlót. Mondjuk most is szívesen megtenném :)

erőspista 2008.08.06. 22:48:35

tommygun

persze, hogy nem szentségtörés, ahogy nem a szlovákokkal, románokkal stb. van általában probléma, hanem egy Slotával, Funarral vagy éppen Hegedűssel. Izraelben sem kicsit fogják a fejüket a zsidók a szélsőséges telepesek miatt, most éppen kamerát osztogatnak a palesztinoknak, a bizonyítékok rögzítéséhez.

A perzsa kiállítással önmagában nem lenne baj, de hogy Irán hivatalos zászlójával a magyar hivatali zászló mellett mit kar demonstrálni az kérdéses, mert a hivatalos Irán lakói nem kicsit vannak elnyomva, cenzúrázva stb., elnökük meg túl sűrűn játszadozik nyíltan teljes országok, népek totális megsemmisítésének ötletével...

K.D. 2008.08.07. 07:31:22

A Hegedűs Lóránd megnyilvánulásai ,reakció valamire,azaz arra, hogy a magyar ember a saját hazájában kisebbségben van, mert a kisebbségeknek nagyobb hatalma van rajtunk.
Ez alatt a kormányzás alatt a globális tőke uralma dívik, a magyar érdekek ellen.
A bűnözők büntetlenül kinyírhatják a vidéki, és akár a városi magyar embereket.
És önök nem gondolják, hogy pl.Dr. Morvai Krisztina és Dr. Papp Lajos szívsebész minden szava segélykiáltás?
A gyűlöletkeltés mindkét oldalon elítélendő,ezért nemcsak a kurucinfó, hanem a nácivadász honlapon is!
Ha a kormány híve az esélyegyenlőségnek,igazságosságnak, akkor betiltatja az utóbbit is...
Mert ami nemzeti, az nem náci!

tommygun 2008.08.07. 09:21:49

erőspista: az a zászló egy nagyon otromba ellenségem-ellensége-a-barátom logika folytán került oda, legalábbis nekem tisztán lejön a templom honlapján közzétett anyagokból hogy Iránt nem a pisztácia miatt szeretik...

kisöreg · http://egipeloton.blog.hu 2008.08.07. 09:41:49

tommygun szép szavaival egyetértek, amennyiben mindenkit lehet kritikával illetni, csupán annyit tennék hozzá, hogy a zsidók talán túlreagálják sokszor a dolgot, ámde teszik ezt (valószínűleg) azért, mert nem oly régen ipari méretű, szisztematikus megsemmisítés áldozatai voltak, szemben mondjuk a franciákkal, románokkal, magyarokkal stb., akik (általában) nem reagálják túl a kritikát.

erőspista 2008.08.10. 03:30:02

tommygun: nekem se jött le máshogy, de jellemző Hegedűsre, hogy milyen gyáván adja a uszító szerepét (kiállítás az örök iráni-magyar barátság jegyében), ahogy másutt is:

index.hu/video/tags/M%C3%A1rcius_15

00.50-nél az a mondat annyira ő: etnikai alapú bűnőzés, .....de soha sehol senkit származás szerint nem ítél el !

Az ázsiai tér-idő baromság isteni ölelelését tekintsük bónusznak :)

Ja és Irán, meg a keresztények:

www.helsinki.hu/docs/Orsz%E1ginform%E1ci%F3-ir%E1n%202004.doc

vagy


www.epa.oszk.hu/00800/00804/00378/56140.html

BiZz · http://www.gospelradio.extra.hu 2008.09.21. 12:05:44

Kedves Jaakov!

most olvasom válaszod. megkésve bár...

egyszerűen fel sem fogom mit írsz és ezek szerint te sem azt, amit én írok.

asszem írásban igencsak elbeszélünk :-) egymás mellett.

sebaj.

Csitítson az ÚR!

áldást!

BiZz

K.D. 2008.09.22. 14:31:59

A Borsodi cigányvajda elismerte, hogy van, a cigányokra jellemző bűnözés,azaz cigánybűnözés. És azt javasolja, hogy a cigányokat le kell fárasztani munkával...
Akkor Hegedűs Lóránd kirekeszt, vagy csak a bűnt rekeszti ki?
Akkor van létjogosultsága, önök szerint, egyáltalán a Bíróságnak, az igazságszolgáltatásnak?
Úgy érzem, önök közül jónéhányan pedig saját ,magyar,keresztény testvérüket(paptársukat )rekesztik ki...

miklosihcsaba 2008.09.23. 10:36:55

K.D. kedves, ha jól értem gondolatmenetét, ha van cigánybűnözés, akkor van magyarbűnözés, tótbűnözés, oláhbűnözés, angolbűnözés, zulubűnözés, amcsibűnözés, s hogy még véletlenül se maradjon ki, zsidóbűnözés?

miklosihcsaba 2008.09.25. 08:49:13

Ravasz László:
CSERÉLD MEG AZ ÁTALVETŐT!
1966

Márk 8, 34-35

Valamelyik jelentéktelenebb római költő, talán Phaedrus beszélt arról, hogy Jupiter minden halandónak egy átalvetőt akaszt a nyakába s abban hordozzuk a magunk és mások bűneit. A másokét elöl, a magunkét hátul. Ez az oka, hogy a mások bűneit mindig látjuk, a magunkét soha.
Most ezt a képet módosítjuk egy kissé! Nem egy, hanem két átalvetőt akaszt a nyakunkba az Úr, mindenikbe bűnt és erényt rakunk, egyikbe a magunkét, másikba a másokét. Mi lesz ebből?
A legrosszabb eset, ha az átalvetők egyik felébe, az elöl levőbe tesszük a mások bűneit és a magunk erényeit. A hátulsó felébe éppen megfordítva: egyikbe a mások erényeit, a másikba a magunk bűneit. Az ilyen ember másnak csak a hibáit látja és szívből megveti, magának csak az erényeit, s nem győz gyönyörködni a maga tökéletességében. Szívtelen, gőgös, hiú ember, fordíts az átalvetődön; lásd meg felebarátod jó tulajdonságait s a magad súlyos hibáit. Örülj másnak, verd a melled magadért!
A másik az, mikor elöl, az egyik átalvetőben a mások erényei s a másik átalvetőben a magunk hibái vannak. Ez a kisebbségi érzés forrása, a bátortalanság és tehetetlenség állapota, másokkal szemben kritikátlan csodálatra, szolgai magasztalásra vagy ádáz irigységre vezet. Fordíts az átalvetődön; légy szerény, de önérzetes; légy szabad, önálló ember, légy ember. A másik is az!
Lehet az is, hogy mind a két átalvetőben elöl az erények vannak, hátul a hibák. Ez a primitív optimizmus esete, amihez egy kis gyengeelméjűség is kell. Olvasd el Voltaire Candideját s lásd meg, milyen lenne a világ, ha ilyen emberek lennének többségben. Nem lehet a világból és az emberből kipucolni a bűn és romlás rettenetes realitását, mint egy zsírpecsétet. - Ne magasztald a gyermekedet, ne „imádd” az élettársadat, ne rajongj a hivatalfőnöködért, mert mindennek a gyökere saját hiúságod, hiú gyönyörködésed önmagadban. Fordíts az átalvetődön!
Éppen ilyen baj az ellenkező, mikor a hibák vannak elöl s az erények hátul a magaméban is, a másokéban is. Ez a konok és sötét pesszimizmus világlátása. Első következménye az, hogy a két hátulsó tarisznya megüresedik. Nincs mit tenned bele. Nincsenek jótulajdonságok, csak bűnök, talán bűnnél is nagyobb hibák. A lelked megkeseredik, kihal belőled minden jóakarat és szeretet, örökös vád vagy a lét és világ ellen s énekled a világmegvetés örök dalát „Legnagyobb bűne az emberfiának az, hogy megszületett.”
Dobd le az átalvetődet, mind a kettőt és vedd fel a keresztedet. Sokkal nehezebb teher, mint a világ minden átalvetője, de ez az egyetlen teher, ami emel. Nem roskaszt, hanem szárnyakat ad.
A te keresztedet vedd fel. Úgy hívják: önvád, bűnbánat. Lásd meg nyomorúságodat, elesett voltodat, jóra való tehetetlenségedet, lásd meg és sirasd el bűneidet. De ezzel a teherrel menj a Krisztus keresztjéhez, ahonnan bűnbocsánat, irgalom és szeretet árad reád. Milyen nyomorult vagy, s ő éppen téged keres. Milyen mélyről sírsz fel s ő lehajol és felemel téged. Söpredék vagy, s ő megölel és földre hajtott fejedet megkoronázza. Maga mellé ültet, mert testvére és örököstársa vagy.
Csak egyik kezével karol át, a másik kezével átkarolja örök ellenségedet, a Mást. Éppen azt, akit nem bírsz, nem állhatsz, az utálatost és a gonoszt. Nemcsak azt mondja: szenvedjétek el egymást szeretetben, hanem azt vegyétek el egymást legnagyobb ajándékom gyanánt. Adjatok hálát egymásért; örüljetek és ujjongjatok egymásnak. Ne a szerelem, a vérbeli egység, a bölcs belátás, az érdek, a jog, az emberi közösség cselekedje ezt veletek, hanem az, hogy én mindkettőtökért meghaltam és élek. – Lehet, hogy nem megy. Lehet, hogy a másik ellök, elárul; lehet, hogy az életedre tör, pedig az élettársad volt és még most is és mindig a gyermeked, az anyád, a testvéred: akkor igazán a kereszted s ha te megáldod és boldog imádságodban hordozod, csak azt teszed vele, amit Ő tett veled. A keresztedben ráismersz az Ő keresztjére s úgy hordozod, mint Ő. Az Ő keresztje pedig az Abszolút Diadal, világhatalom földön és égen, mert megtermette azt az Értelmet, azt a Célt, azt a Gyümölcsöt, amiért lett a Lét, ami meggyógyítja és megdicsőíti a világot. Megtermette a Szeretetet!
A kereszt felvétele és az Ő követelése egy dolog. Aki felveszi, már követte Őt. Csak azért tudja felvenni, mert követi Őt. Ez a világ túl és felül van a jog, az illem, a törvény, a józan okosság világán, mert a kegyelem világa, de átsugárzik a jog, az illem, a törvény, a józan okosság világán, mint a felkelő nap a menekülő éjszaka seregén: a sötétségen, ködön, hidegen, bizonytalanságon, s megvilágít egy ajándékba nyert diadalmas és dicsőséges Világot s e piedesztálon az Embert, vagyis Téged és a Mást.

Vattamány Gyula · http://vattamanygyula.blogol.hu 2008.10.14. 12:07:59

Annyit szeretnék a fentiekhez hozzátenni, hogy "antiszemitizmus" mint önmagán való, magyarázatra nem szoruló jelenség nem létezik. Egy olyan mozgalom találta ki ezt a szót, és alkalmazta saját magára, amelyik a zsidóságban egy "normatív" társadalmi korpusz (faj avagy nemzet) fenyegetését látta, és ezért valamilyen módon (jogi vagy "fizikai", esetleg "kulturális" "eszközökkel") el akarta szeparálni, vagy el akarta "távolítani" erről a korpuszról. Közben persze tobzódott a korporális metaforikában (a normatív korpusz a "test", a zsidóság meg a "bacilus", stb...)
Ilyen értelemben az az antiszemita, aki a zsidóságot úgy tűnteti fel (korporálisan), mint amely közösség egy normatív korpusz életére tör, megfojtja, elnyomja, elszívja előle a levegőt, anyámkínja... El lehet dönteni, kicsoda antiszemita ezek alapján az országban...

K.Dávid. 2008.10.15. 07:43:48

Ma a magyar ember van "megfojtva",kizsigerelve,minden területen,a saját Hazájában...
Lásd:a vidéki gazdák ellehetetlenítése,a multik által való kiszolgáltatottság,stb...
süti beállítások módosítása