HTML

Szelíd Olajfa

A befogadó Egyház Ige-központú, missziói, pártpolitika-fölötti; nem rekeszt ki, nem fordul el, hív. szelidolajfa@gmail.com A véleményeket, ötleteket, kérdéseket, gondolatokat ide várjuk.

Kommentek moderálása

A kirekesztő hangnemű kommenteket és a politikai szervezetek közleményeit nem tesszük közzé.

Utolsó kommentek

  • andrei vampiroiu: --------------- Egy szó mint száz:köszönet azoknak is akik szerint a mindatnak nincs értelme, azok... (2012.09.15. 22:27) Veled Uram, de Nélküled!
  • andrei vampiroiu: "Veled Uram, de Nélküled! Nincs értelme? Ó, dehogynem! "Király vagyok,Uram, a Te akartodból...Min... (2012.09.15. 21:56) Veled Uram, de Nélküled!
  • windermere: Költői kérdés - sajnos ilyen sokan vannak, akik magukat kereszténynek nevezik, "a kegyesség látsza... (2010.03.25. 17:51) 52%
  • N-drew: Pedig bizony, hogy sok értelme van. Ha valaki végighallgatta a rockoperát, akkor emlékszik az "Oly... (2010.02.17. 18:28) Veled Uram, de Nélküled!
  • Johannesz: Ez milyen felmérés? (2010.02.02. 11:57) 52%
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Látom,hogy kicsit tegnapelőtti a post...de az aktualitása semmit sem kopott! Ugyanúgy meg kell ha... (2010.01.02. 17:03) Milyen nyelven beszélünk?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Mindig elkeserítő,amikor a keresztet pajzsként,fegyverként,politikai kellékként használják. Vidám... (2010.01.02. 16:55) Deviánsok
  • fűrészpor: Nem sikerült megakadályozniuk a meleg felvonulást. (2009.12.15. 09:33) Deviánsok
  • Utolsó 20

2007.12.07. 11:34 xterx

A romák megfélemlítése ellen

A megfélemlítés, fenyegetés, erődemonstráció eszközével élő rendezvény szerveződik advent második vasárnapjára. Olyan szemléletből fakad e rendezvény, mely a magyarországi roma lakosságot egyneműsítő módon bűnöző csoportnak kezeli, hisz a demonstráció mindenkinek szólni fog, akinek a bőre sötétebb a felvonulókénál. Keresztényekként nem (avagy keresztényekként sem) fogadhatjuk el, hogy az erő, a megfélemlítés szerepet kapjon ott, ahol nehéz és fájdalmas társadalmi kérdések várnak válaszra! A fenyegetés csak agressziót vagy félelmet szülhet, s ez még inkább ellehetetleníti a problémák megoldását, és tovább mélyíti a gyűlölet szakadékát.

Emeljük fel szavunkat.

Alább jöjjenek a tények:

A Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke szerint a "cigánybűnözés szempontjából a neuralgikus pontok" közé tartozik Tatárszentgyörgy, ahová e hét végén a Magyar Gárda szervez rendezvényt - az alelnök szerint ez egy demonstrációsorozat kezdete lesz.

A következő mondatok a MG honlapjáról származnak: "A tavalyi olaszliszkai lincselés, a magyar-cigány etnikai feszültség egyik legtragikusabb példája, rámutatott arra, hogy a magyarországi romapolitika az utóbbi 17 év egyik megoldatlan problémája maradt. A kisebbségi vezetők alkalmatlanságát és a kormányzati politika teljes csődjét bizonyítja, hogy az ország különböző pontjain cigány bűnöző csoportok terrorizálják a törvénytisztelő állampolgárokat, a cigányok által sűrűn lakott térségekben kirobbanó sorozatos tömegverekedések a helyi, békés többséget félelemben tartják. A jelenség tabu témának számít a hazai közéletben: a magyar kormány ez ügyben tehetetlen, a rendőrség keze meg van kötve, a hazai médiumok cinkosan hallgatnak. Nem akarunk még egy Olaszliszkát! Nem akarunk rettegésben élni!

    A Magyar Gárda december 9-én (vasárnap) a Pest megyei Tatárszentgyörgyre várja szimpatizánsait a >>Magyar Gárda a vidék közbiztonságáért<< rendezvényére. Az esemény keretein belül a gárdisták átvonulnak a tatárszentgyörgyi utcasorokon, majd a Hunyadi téren a rendezvény meghívott előadói tartják meg beszédüket."

Tatárszentgyörgy önkormányzata engedélyezte a rendezvényt, és ezt indokolta is, olvasható közleményükben.

17 komment

Címkék: roma gárdák kirekesztés


A bejegyzés trackback címe:

https://szelidolajfa.blog.hu/api/trackback/id/tr35255426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nimrod 2007.12.07. 19:37:20

Ezt mondjuk el a néhai Szögi tanár úr gyermekeinek!
Adjon az isten
szebb jövőt!

kumokiri 2007.12.07. 21:10:54

Kedves Nimród!

Egyszer valaki azt mondta, a kik fegyvert fognak, fegyverrel kell veszniök. Valami olyasmire is célozhatott, hogy erőszakra nem igazán erőszakkal kell válaszolni, mert egy meg nem szakadó, vagy szakítható erőszakfolyamatot szabadíthatunk el.

Tudod, az ilyesfajta reakciók emlékeztetenek arra a primitív szokásra, ami annak idején a katonaságnál, sőt iskolákban volt divat: kiszúrok a nálam fiatalabbakkal, mert velem is ezt tették annak idején. Gondolkodni kellett ahhoz, hogy valaki azt mondja: pont azért nem teszem, mert velem is ezt tették.

Emberi természetünktől gyakran idegen, hogy úgy viselkedjünk, ahogy azt Jézus Krisztus példaként ránk hagyta. Mégis, az Ő iránta és embertársaink iránt érzett szeretet arra kell kényszerítsen minket, hogy ne alantas ösztöneink alapján cselekedjünk. Ez néha nehéz, de a szeretet és a megbocsájtás AKARATI tényezőkön, azaz a saját DÖNTÉSÜNKÖN múlik.

Ha erre az a válaszod, hogy: könnyű ezt mondani, stb, akkor azt mondom igazad van! Viszont láthatunk pozitív példákat. Az egyik legmegrázóbb talán az, amikor egy istentiszteleten az igehirdető hölgy az egyik elől ülőben felismerte azt a nőt, aki a koncentrációs táborban az egyik felügyelő volt. Röviden csak annyit: a döbbenet után képes volt megbocsájtani és szeretettel fordulni felé. Én személy szerint nem biztos, hogy meg tudtam volna tenni... Sőt, az sem biztos, hogy a fiam gyilkosának meg tudnék bocsájtani, mint ahogy már erre is láthattunk példát.

A bosszú, a megfélemlítés, a kollektív bűnösként kezelés nem szabadna, hogy eszköz legyen!

Egyébként vicc, hogy a M. G. és a hasonszőrű (és most általam inkább nem jellemzendő) formációk előszeretettel hivatkoznak "keresztényi" elkötelezettségükre, értékrendjükre, miközben alapvető bibliai normáknak mondanak ellent.

Isten Áldjon!

xterx 2007.12.08. 11:43:19

Kedves Dávid, a küldött link neve önmagában előítéletes, arra utal, hogy vannak fokozottan bűnözői HAJLAMÚ népcsoportok. Pedig köztünk, nem-romák közt is mennyi bűnelkövető van, tudtommal mégsincs www.magyarbunozes.com.

kumokiri 2007.12.08. 11:51:49

Tisztelt K. Dávid!

Ajánlom figyelmébe az alábbi linket is:
w.blog.hu/2007/10/25/milyen_malac
Ugyan a szerzővel nem értek mindenben egyet, sőt, bizonyos kérdésekben alapvetően másként vélekedek, azért néhány mondata elgondolkodtat. Talán Önt is.
Tisztelettel: KN

mimóza 2007.12.08. 13:49:39

Kedves Nimrod,
Szögi tanár úr áldozata nagyon fájdalmas mindenkinek, de folyamatban van az ügy törvényes rendezése. MI köze bármelyik más romának ehhez az ügyhöz? Egyértelműen semmi. Összekötünk olyan dolgokat amelyek NEM összeköthetőek, és ebből sajnos indulatok keletkeznek...

K. Dávid 2007.12.08. 14:57:22

Kellene egy topikot indítani ezzel a címmel is:
"A magyarok megfélemlítése ellen!"
lásd: www.ciganybunozes.com
Az ajánlott weboldalba csak be kéne kicsit tekinteni...
Mert ha a cigányok megfélemlítése ellen felszólalunk, milyen nemzeti érzésűek vagyunk, ha a
magyarokat nem védjük?Magyarok vagyunk egyáltalán?
Az utóbbi nem keresztényi cselekedet?

xterx 2007.12.08. 15:32:24

Én általában azokkal érzek együtt, akik kevesebben vannak, mert nekik nagyobb okuk van félni a többségtől, mint fordítva... És Magyarországon a nem-romák a többség.

xterx 2007.12.08. 16:21:51

Kedves Dávid, érdemes elgondolkodni rajta, hogy van-e olyan megoldási lehetőség, ami nem a közösségi megfélemlítés eszközével él!

K.Dávid 2007.12.08. 16:50:43

Kedves Szűcs Teri!
Belenézett az emlíett weboldalba?
Hallott már hasonló esetekről, és az ismerőseit ért atrocitásokról?
Több fordul elő az egyik oldalon-jóval,- mint a másikon.
Sajnos, mi keresztények e világban élünk, de ön is? Ha nem látja a visszáságokat?
És a Biblia is azt írja, hogy keressük az igazságot, és a bűnt ne hallgassuk el...Amellett persze, nem megtorolni kell, hanem imádkozni, ez igaz...És rábízni az igazságszolgáltatásra.De ha azzal is nagy baj van?És a vezetéssel?
Szóval hatalmas a missziói terület Hazánkban is!

xterx 2007.12.08. 17:06:13

Én is ismerek olyan eseteket, amelyekre Ön utal. És a misszió szükségességében is egyetértek (persze ez egy olyan fogalom, aminek a jelentéséről sokat lehetne és kell beszélni, vitázni). De én azt gondolom, hogy a felvonulás meg az erődemonstráció nem a misszió vagy egyéb pozitív próbálkozás eszköze. Talán ebben is egyetérthetünk. Üdvözlettel.

répcze 2007.12.08. 18:50:59

Kedves Háziasszony!

1. Egy kis filológiai okfejtésre kérem: magyarázza el nekem, miért nincs cigánybűnözés, ha egyszer vannak cigányok, akik bűnöznek. Egyúttal vezesse le, miért helytelen a tömegközlekedés kifejezés, hiszen vannak "rendes", kerékpáros emberek is.

2. Ön szerint statisztikailag mely esetek számossága a több?
A) Egy nem-cigány támad meg este, kihalt utcán egy cigányt?
B) Egy cigány támad meg este, kihalt utcán egy nem-cigányt?

3. Mint írja, Ön általában a kisebbséggel érez együtt. Kérem, holnap menjen el Tatárszentgyörgyre, és érezzen együtt a gárdistákkal.

Áldja Isten!

xterx 2007.12.08. 19:11:11

Tisztelt Uram,
1. véleményem szerint azért, mert magyarbűnözés, észtbűnözés, türkménbűnözés sem létezik mint olyan;
2. többfajta statisztikai adat van, de ha a B válasz is lenne helyes, akkor is fennál az, amit bejegyzésünk szövege tartalmaz: "Keresztényekként nem (avagy keresztényekként sem) fogadhatjuk el, hogy az erő, a megfélemlítés szerepet kapjon ott, ahol nehéz és fájdalmas társadalmi kérdések várnak válaszra! A fenyegetés csak agressziót vagy félelmet szülhet, s ez még inkább ellehetetleníti a problémák megoldását, és tovább mélyíti a gyűlölet szakadékát."
3. Úgy vélem, hogy szándéka szerint a M. Gárda holnap a nem-roma többséget igyekszik reprezentálni.
Komolyabbra fordítva a szót:
A válaszok sorából hadd emeljem ki a legfontosabbat: nem hisszük, hogy a fenyegetés megoldást szül. A megoldást meg kell keresni, de nem így.

Jaakov 2007.12.08. 21:08:15

A társadalmi kérdések megoldatlansága éppenséggel a bűnök és benne a mi bűneink következménye.
A társadalmi feszültségek növekedése is a kereszténység felelőssége, hogy szótlanul állt és áll ma is bűnök szaporodása, növekedése láttán.

E lapon a felesleges egymásra mutogatás helyett szeretném olvasni, hogy ki lesz az első, aki bevallja:
mi rekesztettük ki a romákat a társadalomból, mi zártuk be a templomok (!!!) ajtaját egykor..

2001 óta sok és áldott szolgálatom volt Erdélyben és Kelet Magyarországon a cigányok közt.
Gyümölcsöző, életeket megváltoztató szolgálataim.

Ennek előzménye volt, hogy első, mintegy 30-40 cigány gyülekezet pásztora előtt megkövettem őket.
Bocsánatot kértem, hogy előítélettel, gyülölettel voltam feléjük.
Ráadásul minden ok miatt.

Ezután nemcsak megszerettek, hanem hallgattak is szavamra, mely Isten Igéjén alapult mindíg...

Jaakov · http://caddik.shp.hu 2007.12.10. 09:37:40

Kedves Barátom!

A gyűlölet ellen...: légy bizonysága Krisztusnak.

Ha valaki Isten szerinti választ szeretne adni a történtekre, és a gyűlölet megelőzését szeretné munkálni, annak a következő, és testvéri segítséget ajánlom fel:

Az említett faluba (kizárólag e helyre...), ha valaki az evangéliummal, és a Karácsony üzenetével szeretne elmenni a romák közé, annak

felajánl alapítványunk kb. 100 karton (banános-doboz) gyermekruhát.

Alapítványunk arra törekszik, hogy minden adomány úgy kerüljön a rászorulók kezébe, hogy mindenek felett Isten Szeretetét tapasztalhassák meg, és arról bizonyságokat is hallhassanak minél többen.

A következő helységbe szeretném ,ha már a Szeretet érne el először.., ezért kész vagyok bárhonnan is megszerezni hasonló adományokat.

A romák megváltozásához testvéri szeretet, segítés, tanítás és mindenek felett Isten Igéje, és annak bizonysága az egyetlen lehetőség.

De mindenki megváltozásához, és az éledő erők visszaszorításához is ez elegendő....

Így lehet és lesz valóság Advent üzenete, a Karácsony bizonysága:
Máté 1:21

mi 2007.12.18. 14:37:10

úgy gondolom - sem kirekesztő, sem rasszista nem vagyok, tehát ezeket a jelzőkent nem is fogadom el magamra nézve - hogy sajnos igenis szükség van manapság arra, hogy egy kicsit "összehúzzák" magukat a roma nép tagjai. Kisvárosunkban délutáni istentiszteletre nem mernek jönni az emberek az utcákon randalírozó cigányok miatt. Délután 4-től egyenesen nem tanácsos kisgyerekeknek egyedül kilépni az utcára, de 5 után jobb, ha a felnőttek is meggondolják ezt... Az orvosnál katasztrofálisan viselkednek, az ikolában, óvodában úgyszintén, nem hiszem, hogy mindent meg lehetne oldani szép, csendes szvakkal és imádkozással, igenis kemény fellépésre van előbb-utóbb szükség. A Gárda fellépése egyébként maximum megfélemlítő és elgondolkoztató volt, semmiképpen sem drasztikus. Jó lenne, ha ebben a nagy toleranciában felfognánk, hogy segítenénk a cigányoknak azzal, hogy komoly korlátokat és feltételeket szabunk, mert másképpen nem lehet velük, mellettük élni.

Pázmány Attila 2007.12.19. 19:43:08

Az eddigi írásokban, a cigányokat illetően - egyik vagy másik oldalon - elhangzott vélemények, nem zárják ki egymást, akármilyen meglepő. A cigányokat szeretni kell! A szeretet mértéke az, hogy mi válik a cigányok és a nem cigányok javára. A cigányoknak szükségük van arra, hogy segítséget kapjanak a társadalomba való beilleszkedéshez. Ezzel egy időben, ahol szükség van rá, rendre kell utasítani azokat, akik megérdemlik. Nem azért, mert cigányok, hanem azért, mert a törvény előtt mindenki egyenlő. A cigányok is. Végül is azt mondom, hogy a cigányok kapjanak a magyarokkal egyenlő bánásmódot. Ne kivételezzünk velük azért, mert cigányok. Egyik oldalon eleve igazságtalanok a cigányokkal, amikor azért nem veszik emberszámba őket, mert cigányok, és így nincsenek olyan esélyeik a beilleszkedéshez, mint nekünk. Másik oldalon ott van az a példa, aminek szemtanúja voltam. A villamoson az ellenőrök minden embert igazoltattak, és ha nem volt jegyük, megbüntettek, csak a cigányokat nem, mert a cigányok büdősek voltak, és szemtelenek. Mind a két féle megkülönböztetéssel, megakadájozzuk, hogy a cigányok beilleszkedjenek a társadalomba. A megoldás az, hogy szeressük a cigányokat úgy, ahogy a magyarokat. A szeretet nem személyválogató. Ha nem szeretem a cigányokat, nem szeretnem a magyarokat sem.
süti beállítások módosítása