HTML

Szelíd Olajfa

A befogadó Egyház Ige-központú, missziói, pártpolitika-fölötti; nem rekeszt ki, nem fordul el, hív. szelidolajfa@gmail.com A véleményeket, ötleteket, kérdéseket, gondolatokat ide várjuk.

Kommentek moderálása

A kirekesztő hangnemű kommenteket és a politikai szervezetek közleményeit nem tesszük közzé.

Utolsó kommentek

  • andrei vampiroiu: --------------- Egy szó mint száz:köszönet azoknak is akik szerint a mindatnak nincs értelme, azok... (2012.09.15. 22:27) Veled Uram, de Nélküled!
  • andrei vampiroiu: "Veled Uram, de Nélküled! Nincs értelme? Ó, dehogynem! "Király vagyok,Uram, a Te akartodból...Min... (2012.09.15. 21:56) Veled Uram, de Nélküled!
  • windermere: Költői kérdés - sajnos ilyen sokan vannak, akik magukat kereszténynek nevezik, "a kegyesség látsza... (2010.03.25. 17:51) 52%
  • N-drew: Pedig bizony, hogy sok értelme van. Ha valaki végighallgatta a rockoperát, akkor emlékszik az "Oly... (2010.02.17. 18:28) Veled Uram, de Nélküled!
  • Johannesz: Ez milyen felmérés? (2010.02.02. 11:57) 52%
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Látom,hogy kicsit tegnapelőtti a post...de az aktualitása semmit sem kopott! Ugyanúgy meg kell ha... (2010.01.02. 17:03) Milyen nyelven beszélünk?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Mindig elkeserítő,amikor a keresztet pajzsként,fegyverként,politikai kellékként használják. Vidám... (2010.01.02. 16:55) Deviánsok
  • fűrészpor: Nem sikerült megakadályozniuk a meleg felvonulást. (2009.12.15. 09:33) Deviánsok
  • Utolsó 20

2008.05.19. 11:52 Nádori Gergely

Veled Uram, de Nélküled!

Szerintem ennek a mondatnak nincsen semmi értelme.

10 komment

Címkék: zene apró értelmetlen


A bejegyzés trackback címe:

https://szelidolajfa.blog.hu/api/trackback/id/tr22476589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erőspista 2008.05.19. 15:09:27

Szia Nadori! Ennek tényleg nincs, de gondolom valamihez kapcsolódik. Esetleg arról többet ? :)

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.05.19. 17:56:25

Ja igen. Szégyen vagy sem, én most hallottam a Társulat döntőjében véletlenül, de gondoltam biztos azért hangzik hülyén mert nem ismerem az egész darabot. Ahogy olvassom az illetékesek se tudják hová rakni, ahhoz képest, hogy ez a végszó :

Magyar Hírlap: Amikor a darabban István Istenhez fohászkodik, és azt mondja, hogy "Veled, Uram, de nélküled", az azt jelenti, hogy elfogadjuk az európai szövetséget, részévé válunk az európai közösségnek, de magyarként, megőrizve hagyományainkat?

Szörényi Levente: A mai napig is megkérdezik az utcán, hogy az idézett mondatot hogyan kell érteni. Ez egy nagyon mélyen hívő ember utolsó mondata, ugyanakkor, ha egy hívő ember szemszögéből nézzük ezt a mondatot, akkor semmi értelme nincs. Tehát olyan, hogy "veled, Uram, de nélküled", olyan nincs. Ezt nem lehet megmagyarázni. Egyértelmű, hogy a mondat politikai értelemben került a darab végére. Az akkori aktuálpolitikai helyzetben ez azt jelentette, hogy elfogadjuk Moszkva halálos ölelését, de azért hadd maradjunk önállók is egy kicsit a kultúránkban, az életmódunkban és minden egyébben.

Bródy János: Boldizsár Miklós, aki ezt a mondatot eredetileg leírta, sajnos már nincs közöttünk. Csak ő adhatna igazán autentikus magyarázatot arra, hogy hogyan értette. A mai napig is úgy érzem, hogy a darab alapvetően a nemzeti önrendelkezés vágya és az európai integráció eszméje között feszülő, már-már tragikus konfliktusról szól, és némi szomorúsággal állapítom meg, hogy ez a konfliktus végighúzódik a magyar történelmen, és sajnos a mai napig érezteti a hatását még a közállapotainkon is.

www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=133700

xterx 2008.05.19. 23:02:50

Heló! Akkor ez a mondat az állami kereszténységről, vagyis a kereszténységről mintállamvallásról szól! Aminek ugyancsak semmi értelme.

erőspista 2008.05.20. 15:21:06

Helló ! Szerintem akárhogy csavarjuk ez a mondat sehogy sem lesz értelmes bármit próbálunk belelátni. Nem véletlen, hogy Szörényiéknek sem sikerült, akár vallásos, akár más alapokról nézzük. Miért lenne az ellenségesnek tekintett orosz vagy EU fennhatóság "Uram", egy ilyen műben, ahol azért nem kötelező így eljárni. Ha jól emlészem ez egy mellé rendelt összetett mondatszerkezet, ahol ez egyik tag tökéletesen ellentétje a másiknak.
Arra kíváncsi lennék mit mond ilyenkor egy tanár, ha rákérdez a diák :)

erőspista 2008.05.21. 18:58:05

Kíváncsi lettem mások mit hoznak ki belőle. Itt az első eredmény:

"Nekem ez az egyik kedvenc mondatom az István, a királyból.
Ebben benne van minden.
Az istenhit, de az ember szerepe is a sorsa, a világ alakulásában."

(kár, hogy "de" van ott és nem "is" :)

miklosihcsaba 2008.06.22. 10:26:34

Szerintem van értelme. Ádám is mondhatta volna a bűnbeesés pillanatában. A kétkedő ember mondata, az azt megelőző állapot, mikor már ki tudjuk mondani: "Hiszek, segíts a hitetlenségemen!"

N-drew 2010.02.17. 18:28:53

Pedig bizony, hogy sok értelme van.
Ha valaki végighallgatta a rockoperát, akkor emlékszik az "Oly távol vagy tőlem" című dalokra, ahol István a kételyeit fogalmazza meg.

"Jó Uram, nem tudom már,
Hűséges kihez legyek?
Törvényedre súlyt le kardom,
Ha ölnöm kell, hogy védjelek"
És:
"Törvényeid elfogadtam,
De más szolgája nem leszek

Mondd, mennyit ér,
Ki Téged szívéből követne?
Mondd, mennyit ér,
Ki Érted Véled szállna szembe?"

A keresztény képmutatásról van szó. Például, hogy Jézus arra tanít, hogy bocsáss meg az ellenségeidnek, szeresd felebarátodat, és fordítsd oda a másik orcád is, de az egyház a pogányok gyilkolására buzdít.
István értetlenül áll ez előtt az ellentmondás előtt, és ezért mondja, hogy "Veled, Uram, de Nélküled!", ami annyit tesz, hogy "Elfogadom a törvényeid, a tanításod, de nem fogok fejet hajtani az egyházad előtt".

andrei vampiroiu 2012.09.15. 21:56:03

"Veled Uram, de Nélküled!
Nincs értelme? Ó, dehogynem!
"Király vagyok,Uram, a Te akartodból...Minden magyarok királya...És én azt akarom, hogy ennek a népnek országa legyen....Veled, Uram, de nélküled"
Hát kedves barátaim:az ezt megelőző gondolatok(és az őket kifejező mondatok)...monoszemantikus mondatok.Jelentésük egy és csak is egy. A megfogalmazásuk valamelyest középkorias sémát követ(a téma és a hangulat kedvéért), persze nem annyira középkorias hogy a huszadik és huzonegyedik század embere meg ne értse...
A "Veled,Uram, de nélküled"-nek rengeteg értelme van.
Az egyik a sok közül éppen az amit N-drew emlitett.
Kiegeszítés:"tiszteletben tartom a katolikus egyhazat,...de nem én szolgálom , hanem............"
(megerősíti a "törvényeid elfogadtam, de más szolgája nem leszek)
-----------------
Miért is választotta István családja pont a katolikus felekezetet?
Nos, gondolom ismeritek a középkori függés-függetlenség gondolkodásmódot(történelmi tény,külömben)
István korában, ortodoxnak(görögkeletinek)lenni azt jelentette(elkerülhetetlenül) hogy valakinek az alárendeltjének ismered el magad(politikailag is).A bizánci császár vazallusa........
-----------------------
Katolikus király lehetett valaki vazallusként is, de független urlakodóként is...
És nyilvánvaló hogy István csak e utolsó lehetőséget találta elfogadhatónak:keresztény, de politkailag független(és egyházi szempontból is, ami a király személyét illeti. Az "Úr", mondanom sem kell hogy ebben a gondolatmenetben nemcsak az Istent jelenti(ne feledjük mikor élt István) hanem az Ő földi képviselőit(s a rockopera sem feledkezett meg arról hogy középkori emberekről mesél)
....És ezen a "függés-függetlenség" elmélkedésen kívül még van a mondatnak más értelme is
----------------------
Jut eszembe:a rockopera szellemi atyjai három lehetőség közül választhatak ami a befejezést illeti.
Kettő közülük ügyes, egy ügyetlen, ügyefogyott.
1)Elmesélni az elmesélni valót, de NEM levonni semilyen tanulságot.Megállhattak volna a "felkelt a napunk......stb, stb" mondatoknál és a tanulság levonása egyedül a hallgató döntésének és ízlésének dolga lett volna.
A két lehetséges ügyes megoldások egyike lett volna....
2)"Na találjunk ki valami bölcset és szépen hangzót hamar-hamar!"
Ez a hozzáállás nagyon jellemző egy adott film-tömegtermelőre....
Az is jellemző, hogy megpróbálja más nemzetek nagykaliberű szemelyiségeit saját....ingencsak kétes és alantas céljaira felhasználni.
Nem kölői meglátásokra és licenszekre célzok, nyilvánvalóan, hanem politikai jellegűekre.
:)Mindig mosolygok amikor eszembe jut:amikor az ember azokat a "produktumokat" nézi....majdhogynem elkerülhetetlen hogy meg ne foganjon egy olyanféle kérdés hogy..."és most ezek tán azt akarnák szuggerálni nekünk hogy Nagy Sándor , vagy Napoleon, vagy Dzsingiz Kán , vagy Attila, stb, stb...azonos nemzetisegüek voltak ezekkel?"
A fentemlített személyiségek...kurvára XX-XXI-ik századiasan gondolkodnak(nem arról van szó hogy bizononyos dolgokban megelőzik kortársaikat, hanem....mintha egyenesen kortársaink lennének.Még jó, hogy nem kezd mondjuk Dzsingiz Kán felsőiskolás előadásokat tartani!:)))
Nos nem kell elmondom milyen nemzetiségüek az illető "producerek".Konnyű kitlalálni, hisz tömegesen gyártották és gyártják az ilyen csillogó-villogó ...gyengus portékát.
Nos: ők nem állják ki a kisértést.Mondanak tanulságot.Bár ne tennék, mert amaz erőltetett, másrészt kiváló bizonyítéka annak hogy az illető hőst nem értik, harmadrészt...ezzel rögtön elárulják a nagyon önző céljaikat.
Nem utolsó sorban:nem bölcs dolog az hogy mindenáron ragaszkodnak ahhoy hogy valami zseniálisat mondjanak...amikor még okos dolgok mondására sincs cérnájuk.
Ők nem tanulták még meg azt hogy nagy erőlködésnek nyögés a vége, sem azt hogy olcsó húsnak...

3)van egy nagyon jól kialakult képem az általam körvonalazott hősnek.Én(vagy, az adott esetben :mi) ilyennek látom, ilyennek írom le.
Nem azért hogy valami politikai célokat elérjek(elérjünk), nem azért hogy egy nagy szemelyiségre támaszkodva a saját képemet nagyítsam, hanem csak azért mert valamit akartam mesélni Nektek, és ezt meg is tettem.
Spontán módon levontam egy tanulságot is, és azt is közlöm.Közlöm, de nem erőltetem semmire.
Szerintem a két ügyes megoldás közül a legihletetteb.
Sok ok közül ...ez az egyik amiért nagy az "István , a király", s a "veled, Uram, de nélküled" a "nagy" státuszon csak emel
Enélkül a 4 szó nélkül is nagy lett volna a rockopera, velük viszont még nagyobb.
Négy szó....Négy hétköznapi egyszerű szavacska....
Együtt.............egy zseniális, fantasztikusan költőies mondat...sok-sok értelemmel.
valami kettőt, talán hármat meg is említettem.
Ezek jutottak eszembe...és ezeket lehet elmagyarázni történelem, dogma, életfelfogások ismeretében
Még eszembe jutott egy másik értelme is, ezt viszont nem említem meg.Ezt nem lehet elfogdhatóan megmagyarázni.Semmi logika semmi tudomány nem képes ennek magyarázatára....
Az olyasmit az ember vagy "látja", vagy nem.
S ha látja, magától látja

andrei vampiroiu 2012.09.15. 22:27:10

---------------
Egy szó mint száz:köszönet azoknak is akik szerint a mindatnak nincs értelme, azoknak is akik szerint van.
Köszönet azért , mert mindegyik álláspont elindított valamit:)
süti beállítások módosítása