HTML

Szelíd Olajfa

A befogadó Egyház Ige-központú, missziói, pártpolitika-fölötti; nem rekeszt ki, nem fordul el, hív. szelidolajfa@gmail.com A véleményeket, ötleteket, kérdéseket, gondolatokat ide várjuk.

Kommentek moderálása

A kirekesztő hangnemű kommenteket és a politikai szervezetek közleményeit nem tesszük közzé.

Utolsó kommentek

  • andrei vampiroiu: --------------- Egy szó mint száz:köszönet azoknak is akik szerint a mindatnak nincs értelme, azok... (2012.09.15. 22:27) Veled Uram, de Nélküled!
  • andrei vampiroiu: "Veled Uram, de Nélküled! Nincs értelme? Ó, dehogynem! "Király vagyok,Uram, a Te akartodból...Min... (2012.09.15. 21:56) Veled Uram, de Nélküled!
  • windermere: Költői kérdés - sajnos ilyen sokan vannak, akik magukat kereszténynek nevezik, "a kegyesség látsza... (2010.03.25. 17:51) 52%
  • N-drew: Pedig bizony, hogy sok értelme van. Ha valaki végighallgatta a rockoperát, akkor emlékszik az "Oly... (2010.02.17. 18:28) Veled Uram, de Nélküled!
  • Johannesz: Ez milyen felmérés? (2010.02.02. 11:57) 52%
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Látom,hogy kicsit tegnapelőtti a post...de az aktualitása semmit sem kopott! Ugyanúgy meg kell ha... (2010.01.02. 17:03) Milyen nyelven beszélünk?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Mindig elkeserítő,amikor a keresztet pajzsként,fegyverként,politikai kellékként használják. Vidám... (2010.01.02. 16:55) Deviánsok
  • fűrészpor: Nem sikerült megakadályozniuk a meleg felvonulást. (2009.12.15. 09:33) Deviánsok
  • Utolsó 20

2008.07.01. 20:44 xterx

Napoleon Beazley története

Amikor a texasi Halálsorról szóló bejegyzést írtam, találomra választottam ki Napoleon Beazleyt - mert nagyon fiatalon végezték ki, és mert "nagy médiafigyelem közepette" halt meg, magyarán egy csomó újságíró nézte, ahogy beadják neki a méreginjekciót. Aztán jött a Google, és kiderült, hogy egész véletlenül betenyereltem a sűrűjébe.

 

 

 

 

 

 

 

 

Napoleon Beazley 17 évesen gyilkolt, és természetesen nem ő volt az egyetlen olyan halálraítélt az USÁ-ban, aki kiskorúként elkövetett bűncselekményért került a Death Row-ra. Mégis az ő esete csapta ki a biztosítékot a jogvédőknél. Átkerült a kulturális köztudatba is: wikipedia-szócikk lett belőle, és jellegzetesen amerikai társadalmi-művészeti reakcióként sikeres színdarab is született a történetéből - ennek látható fent a plakátja.

Mivel a nemzetközileg elfogadott Civil és Polgári Jogok Nemzetközi Konvenciója és a Gyermekjogi Konvenció tiltja a kiskorúak kivégzését, ezért a halálbüntetést kiszabó államokban kialakult az a gyakorlat, hogy megvárják, amíg a tettes eléri a nagykorúságot. Az USA 2005-ben végül felhagyott ezzel a gyakorlattal - talán a 3 évvel azelőtt kivégzett Napoleon okozta világméretű közfelháborodás miatt is. Beszállt az Amnesty International; és az Európai Unió elnöksége is küldött hivatalos levelet, hogy a nemzetközi konvenciók betartására szólítsa fel Texas államot.

Akik Napoleon ítéletének módosítása mellett érveltek, azok kiemelték, hogy a börtönben jó volt a magaviselete; tettét bevallotta és megbánta; és mivel a gyilkosság elkövetése előtt jól tanult, rendezettek voltak a szociális-családi kapcsolatai, ezért föltehetően nem jelentett volna fenyegetést a társadalomra nézve esetleges kiszabadulása után. Sokan hivatkoztak arra, hogy a fehérekből álló bíróság szigora a színesbőrű bűnelkövető iránt faji előítéletet takarthatott. De még ennél is drámaibb az a feltételezés, hogy Napoleon kérelmét a büntetés enyhítésére azért utasították el, mert áldozatának fia egy szövetségi bíró volt. Az ítéletet újratárgyaló kilenc bíró közül három éppen ezért elfogultságot jelentett be, a  többiek pedig leszavazták a kérelmet. Luttig bíró tanúként megjelent a tárgyaláson, és beszéde végén (mert az volt) kérelmezte, hogy apja gyilkosai a legnagyobb büntetést kapják.

Napoleont megkérdezték, jól esik-e neki, hogy a világ több országában is igyekeznek tenni az életben maradásáért. Azt válaszolta: "Az egész világ támogathat engem..., de ha Mrs. Lustig [az áldozat felesége] és az ő családja nem bocsájt meg, akkor ez semmit se ér."

Szólj hozzá!

Címkék: halálbüntetés


A bejegyzés trackback címe:

https://szelidolajfa.blog.hu/api/trackback/id/tr76546689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása