HTML

Szelíd Olajfa

A befogadó Egyház Ige-központú, missziói, pártpolitika-fölötti; nem rekeszt ki, nem fordul el, hív. szelidolajfa@gmail.com A véleményeket, ötleteket, kérdéseket, gondolatokat ide várjuk.

Kommentek moderálása

A kirekesztő hangnemű kommenteket és a politikai szervezetek közleményeit nem tesszük közzé.

Utolsó kommentek

  • andrei vampiroiu: --------------- Egy szó mint száz:köszönet azoknak is akik szerint a mindatnak nincs értelme, azok... (2012.09.15. 22:27) Veled Uram, de Nélküled!
  • andrei vampiroiu: "Veled Uram, de Nélküled! Nincs értelme? Ó, dehogynem! "Király vagyok,Uram, a Te akartodból...Min... (2012.09.15. 21:56) Veled Uram, de Nélküled!
  • windermere: Költői kérdés - sajnos ilyen sokan vannak, akik magukat kereszténynek nevezik, "a kegyesség látsza... (2010.03.25. 17:51) 52%
  • N-drew: Pedig bizony, hogy sok értelme van. Ha valaki végighallgatta a rockoperát, akkor emlékszik az "Oly... (2010.02.17. 18:28) Veled Uram, de Nélküled!
  • Johannesz: Ez milyen felmérés? (2010.02.02. 11:57) 52%
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Látom,hogy kicsit tegnapelőtti a post...de az aktualitása semmit sem kopott! Ugyanúgy meg kell ha... (2010.01.02. 17:03) Milyen nyelven beszélünk?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Mindig elkeserítő,amikor a keresztet pajzsként,fegyverként,politikai kellékként használják. Vidám... (2010.01.02. 16:55) Deviánsok
  • fűrészpor: Nem sikerült megakadályozniuk a meleg felvonulást. (2009.12.15. 09:33) Deviánsok
  • Utolsó 20

2008.07.03. 10:07 xterx

A szelídség nevében

A keresztény egyházak többször és többféleképpen kifejezték a homoszexualitással szembeni fenntartásaikat - ezeket az is ismeri, aki egyébként nem érdeklődik a vallás iránt.
Annál kevesebbszer hangzik el az egyházak részéről: a melegek testvéreink. Miképpen minden ember az, mert hisszük és valljuk, hogy egy a Teremtőnk.

Tavaly a magyarországi melegek felvonulásán résztvevőket támadások érték, ezek idén is megismétlődhetnek. Több közösség, csoport jelezte, hogy részt szándékszik venni egy olyan, a melegek menetével párhuzamos csendes felvonuláson, mely kifejezi: nincs helye a melegek megtámadásának, nincs helye az erőszaknak. Nincs helye az ítélkezésnek sem. Aki ezt keresztényként képviselni szeretné, július 5-én 15 órakor a Deák téren csatlakozhat a többiekhez.

Gondolkodnivalók:

A JP-n zsidó szempontból

Az El Mondón keresztény szempontból

13 komment

Címkék: közösség melegek előítélet felhívás befogadás kirekesztés maimagyar paranoland


A bejegyzés trackback címe:

https://szelidolajfa.blog.hu/api/trackback/id/tr38550779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xterx 2008.07.03. 10:09:09

A nagy ciki, hogy ezt jól megírtam, de nem veszek részt, mert Erdélyben leszek.

xterx 2008.07.03. 10:35:58

A napokban már kétszer dobtak molotovot meleg szórakozóhelyre: index.hu/politika/bulvar/gybr375/

erőspista 2008.07.03. 16:10:15

ez Deák téri nagyon jó ötlet, nagyon kell és nagyon esélyes, hogy megnézem :) kik szervezik ?

K. Dávid 2008.07.06. 06:56:04

Sajnálom,ha valaki abnormális ,szexuálisan...Azaz meleg... Az csak arra a két emberre tartozik, mit gusztustalankodik az ágyban... De nem kéne hivalkodni vele! Takargatni kéne mások előtt!Szégyellni...

Bella Péter · http://reposzt.hu/ 2008.07.07. 20:07:21

Nekem ezzel az egésszel csak az a bajom, hogy nem általában a melegek vonulnak fel, nagy tömegekben, méltóságteljesen, hanem csupán egy kis, látványos, és olykor meglehetősen ízléstelen csoportjuk (ízléstelen: szubjektív értékítélet, amit egy demokráciában lehet). Ezt történetesen melegszervezetek is mondták már jó párszor. Ez így kontraproduktív - és itt most nem a dobálózó hülyékre gondolok, hanem pl. hogy magyarázzam meg a homofób néninek, hogy tessék már elfogadni azt a meleget (horribile dictu szeretni), aki bőrszerkóban (mely papi ruhára emlékeztetett), egy kereszttel ellátott rózsaszín Bibliára emlékeztető könyvvel csinál egyetsmást a kamionon (2007.)
Persze, a molotovkoktél meg az erőszak sohasem válasz. Nem szabad, ki kell állni ellene. (Érdekes, hogy a kilencvenes évek közepétől van a felvonulás, és csak tavaly és idén volt gond. Vajon miért?) De keresztyénségemből szerintem nem fakad, hogy egy keresztyénellenes párt által favorizált (szdsz) rendezvény mellé álljak. Egyébként nekem mindig is is átátszóak és üresek voltak azok alátványos kampányok, mint pl.: "Tégy a gyűlölet ellen!"
A következmények leszenek a legjobbak. Két hét, és a melegek már csak szlogenek lesznek a miniszterelnök által létrehozott charta rendezvényein. Aki pedig nem áll ki mellettük, homofób lesz, kirekesztő.
Itt meg egy érdekes blogbejegyzés egy melegblogból: gaybears.blog.hu/2008/07/06/nem_szol_szam_nem_faj_fejem

erőspista 2008.07.07. 20:56:12

szia bella

nagyon jó, hogy felhoztad a gaybears-t, mert tényleg törekszik a korreketségre és, ha kell kritikusak is pl. a felvonulással kapcsolatban, kitérve az általad is jogosan nehezményezett témákra.
Tehát ők is mutatják mekkora hiba lenne egybemosni őket a náluk is meglévő "szélsőségeseik" alapján. Ugyanakkor a fizikai erőszak - mert most hétvégén, akárhonnan nézzük erről volt szó- elfogadhatatlan kell, hogy legyen bármilyen felvonulás hátterétől függetlenül. Azzal, ami történt a támadók pont azt hitelesítték, amiért eredetileg az egész anno New Yorkban elkezdődött, azaz az erőszak elleni tiltakozást. És nem tudom, hogy képileg vették e a fáradságot idén, hogy a tavalyi provokatív mélységeket elkerüljék a kamionokon, de amit ellenük képviseltek az értelmezésem szerint keresztényi alapokon is vállalhatatlan.
Túl sok és egyre gyakoribb jelenet a szabadon repkedő molotov koktél mostanság, és nem hiszem, hogy bárki szívesen találkozna vele, mert más vagy más a véleménye.

Bella Péter · http://reposzt.hu/ 2008.07.07. 21:15:38

erőspista,
az erőszakkal kapcsolatban tökéletesen egyetértünk! Nem megoldás, pótcselekvés, csak tovább rontja a helyzetet(keresztyénségemből fakadóan kötelességem elítélni akár - hogy egy szélsőséges példával éljek - egy sátánista megtámadását is). Ezt nem szabad relativizálni sem - sokan azt csinálják. Vagy egyszerűen hallgatnak. Az sem jó...
A problémák mélyen vannak, (válságot mondanék ha nem lenne elkoptatva ez a szó) - és szakítva az eufémizálással, ki kell mondani, rohad az ország (a nyugati civilizáció?). De ez messzire vezet...

erőspista 2008.07.07. 22:18:54

persze, van jó pár vetülete a hétvégének is. De, hogy legyen egy pozitívabb megközelítés az már jó, ha néhányan felvetik kimondják az alapértékek fontosságát, és több oldalról is megpróbálják elfogultság nélkül látni, láttatni az eseményeket.
Ma 2 másik blogbejegyzést is olvastam, ami kellően pragmatikusan járt szerintem utána a helyzetnek, akár a klasszikusan "saját" oldalán levőket is átvilágítva, ktitizálva, ahogy erre felé is szerencsére megtörténik ez :)

xterx 2008.07.08. 14:44:12

Sziasztok!
Erőspista, nem bánnám, ha belinkelnéd a 2 jó cikket, amit olvastál!

Bellajazz, nem értek egyet a megközelítéseddel - a preka-blogon sem. Engem baromira nem érdekel, hogy milyen párt milyen politikai tőkét akar itt kovácsolni. Az érdekel, hogy van egy heterogén társadalmi csoport, amire olyan gyűlölet irányul, hogy az már tettekben, erőszakban is kifejeződött. Nem is gondoltam volna, hogy ez ide fajul, pedig már magam is előjeleztem egy régebbi bejegyzésben (Etikázás 3 tételben), hogy az agresszió csak fokozódni tud.
Azzal sem értek egyet, hogy a provokatívabb meleg felvonulók voltak megtámadva. Nem, mindenki, azok a nem-melegek is, akik velük együtt, mellettük, értük vonultak.

Bella Péter · http://reposzt.hu/ 2008.07.09. 09:59:36

Nem kell egyetérteni. Sajnálom azokat, akik ott voltak és kaptak a dobálózásból.
Az agresszió elleni fellépés az egyik legfontosabb dolog az életemben! De a melegfelvonulás - nekem- marginális kérdés. Talán azért mert nem tartom tiszta dolognak az egészet, politikai játszadozás. Talán azért, mert nem Pesten élek, hanem vidéki nagyvárosban. Talán azért, mert épp fontosabb dolgom volt, hisz mezőségi iskolásokat láttunk vendégül, olyanokat, akiknek kijut a kulturális/verbális/lelki agresszióból.
Rendkívül fontos számomra az agresszió ellenes küzdelem. Ezért képzem magam, ezért fogok harcolni a gyerekbántalmazás, a családon belüli agresszió ellen. (óriási ma magyarországon az olyan gyerekek, feleségek, férjek(!) száma, akikből roncsok lesznek.) Nekem ez ma mérhetetlenül súlyosabb probléma. Nekem ez jutott...
Emellett a mai Magyarországon szerintem a legtöbb jogvédőnek mondott szervezetet politikai lufi. Impotens csoportok, ideológiai foglyok (mindkét oldalon). Nem veszek részt ebben. Nagyban. Inkább megpróbálok úgy élni, hogy amikor elém kerül egy bántalmazott, megalázott ember (meleg, kisebbségi, magyar stb.) gondolkodás nélkül segítsek. És ami még fontosabb: az oktatásban kellene érvényesülnie ennek, akkor lenne értelme.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.07.09. 18:46:44

teri,az említett cikkek erőteljesen kitértek a politikai vetületekre is, viszont szerintem jobb, hogy itt azok elmaradnak a tisztánlátás céljából is.

Ami jó volt bennük, hogy elővették a görbe tükröket és így tényleg úgy érződött, hogy konstruktív, nagyrészt jogos.

Viszont azért jó, ha mellőzzük politikát, mer így kiszűrhetjük a mesterkélt másikra mutogatásokat, amelyek viszont több más vonatkozó cikkben megjelentek, és így nem is voltak többek, mint a kötelezően előadott hangulatfestés

xterx 2008.07.13. 10:27:33

Szia Bellajazz Péter, nagyon értem és tisztelem azt, amit utoljára írtál. De én azt tenném hozzá, hogy a 21. század egyik legnagyobb teológiai kihívása épp a homoszexualitáshoz való viszony. Még tervezek egy (több) bejegyzést, hogy végiggondolhassam a magam megközelítését.
süti beállítások módosítása