HTML

Szelíd Olajfa

A befogadó Egyház Ige-központú, missziói, pártpolitika-fölötti; nem rekeszt ki, nem fordul el, hív. szelidolajfa@gmail.com A véleményeket, ötleteket, kérdéseket, gondolatokat ide várjuk.

Kommentek moderálása

A kirekesztő hangnemű kommenteket és a politikai szervezetek közleményeit nem tesszük közzé.

Utolsó kommentek

  • andrei vampiroiu: --------------- Egy szó mint száz:köszönet azoknak is akik szerint a mindatnak nincs értelme, azok... (2012.09.15. 22:27) Veled Uram, de Nélküled!
  • andrei vampiroiu: "Veled Uram, de Nélküled! Nincs értelme? Ó, dehogynem! "Király vagyok,Uram, a Te akartodból...Min... (2012.09.15. 21:56) Veled Uram, de Nélküled!
  • windermere: Költői kérdés - sajnos ilyen sokan vannak, akik magukat kereszténynek nevezik, "a kegyesség látsza... (2010.03.25. 17:51) 52%
  • N-drew: Pedig bizony, hogy sok értelme van. Ha valaki végighallgatta a rockoperát, akkor emlékszik az "Oly... (2010.02.17. 18:28) Veled Uram, de Nélküled!
  • Johannesz: Ez milyen felmérés? (2010.02.02. 11:57) 52%
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Látom,hogy kicsit tegnapelőtti a post...de az aktualitása semmit sem kopott! Ugyanúgy meg kell ha... (2010.01.02. 17:03) Milyen nyelven beszélünk?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Mindig elkeserítő,amikor a keresztet pajzsként,fegyverként,politikai kellékként használják. Vidám... (2010.01.02. 16:55) Deviánsok
  • fűrészpor: Nem sikerült megakadályozniuk a meleg felvonulást. (2009.12.15. 09:33) Deviánsok
  • Utolsó 20

2008.08.10. 22:28 Nádori Gergely

A törzsi Isten

Az alábbi rövid filmrészletben többek között Wolfgang Huber evangélikus püspök beszél Karl Barth teológiájáról. A számomra legfontosabb rész így hangzik:

Karl Barth jelentős megfigyelése az volt, hogy a Nagy Háború minden résztvevője magának tulajdonította Istent, ezáltal az egy keresztény Istenből törzsi istent kreáltak. Egy külön német, brit, francia istent. Ez katasztrófa volt a kereszténység számára.

Hogyan fordítható le ez az álláspont konkrét cselekedetekre? Erre Dietrich Bonhoeffer ad példát, aki pontosan a barthi gondolat lapján ítélte el az első pillanattól fogva a nemzeti szocializmust. A nácizmus és az egyház viszonyáról érdemes tudnunk, hogy kezdetben előszeretettel használták a keresztény kifejezéseket és képeket saját céljaikra. Az alábbi rövid részletben hallhatjuk Hitlert imádkozni, és azt is, ahogy Hitler megválasztása után egy nappal Bonhoeffer kifejti, hogy a vezér valójában bálvány és Isten helyébe állítja magát.

6 komment

Címkék: történelem totalitárius törzsi isten


A bejegyzés trackback címe:

https://szelidolajfa.blog.hu/api/trackback/id/tr1609880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erőspista 2008.08.12. 00:23:50

Ez a "törzsi Isten" annyira jól megfogja a szándékosan, igény szerint torzított és ugyanakkor primitíven sötét jellenséget, hogy már ezt is kár hozzátenni :)

Akár kötelező tanagyag is lehetne a keresztény erkölcstanon (atv.hu/hircentrum/2008_jul_kereszteny_erkolcstant_oktat_a_magyar_garda_bekescsaban_.html) vagy olyan érdekesen barna egyenruhában és olyan furcsa karszalaggal nyomuló emberek vagy ezt méltató leki vezetők számára :)

www.hetek.hu/node/18177

Egyébként akkor most presbiter vagy sem az illető ?

Ja és az eseményeket és Szolzsenyicin-féle megemlékezéseket olvasva, náluk is vannak, akik elsősorban oroszok, aztán szlávok és csak utána tűnik fontosnak, hogy esetleg keresztények is. Mert Putyint azt fanolta, a már akkor meglévő KGB-s múltja ellenére és persze, hogy a NATO volt a náci, mert Sebrenica miatt be mert avatkozni.

annie99 2008.08.12. 13:42:03

Kedves Nádori, csak egyet tudok érteni, bár a videót nem tudtam megnézni, mert épp újra kellett húzni a gépem.
Néhány hónapja hallottam Hubai Péter előadását hasonló témában. Mondandójának lényege az volt, hogy fenomenológiai szempontból nemzeti és missziós vallásokat lehet megkülönböztetni. Az elsőbe bele kell születni, a másodiknál a vallási összetartozás felette áll a nemzetinek. A kereszténység egyértelműen a második kategóriába tartozik. Mindig nagy bajok származnak abból, ha egy missziós vallás nemzeti vallásként kezd viselkedni.
Azt már nem ő mondta, hanem én, hogy ez valóban regresszió az olyan törzsi vallások felé, ahol a törzs(="emberek", az archaikus népek saját magukat szokták így tekinteni és nevezni) és istenük közti kapcsolat a többieket más "dimenzióba" helyezi. Azt értem ez alatt, hogy a kívülvalók irányában nem köteleznek a vallás szabályai.

Azt hiszem, önmaguktól mindig ebbe az irányba sodródnak az emberek, annyira mélyen gyökerezik ez bennünk. Ezért fontos nagyon a blogotok, és ezért jó, hogy írtok ezekről a témákról.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.16. 05:51:30

két megjegyzést, ha szabad:

1. ez a törzsi vallás mizéria nagyjából egyidős azzal, amikor a kereszténység egynél több államalakulat hivatalos vallása volt, vagyis nem az első világháborúban lépett a színre a nagy semmiből. előtte is volt, csak akkor nem keresztény istent sajátították ki támogatójukká a különböző kapás-kaszás-alabárdos csoportok.

2. hitler viszonyát az egyházakhoz az határozta meg, hogy képviselői mennyire voltak hajlandók kiszolgálni a nemzetszocialista érdekeket, ugyanakkor nagyon is tisztában volt vele, hogy az egyházakat nem fogja egyik napról a másikra lebontani (bár kétség kívül tervbe volt). a kezdeti egyházellenességet a hatalomra jutásig kölcsönös támogató viszony jellemezte, ami hatalomra jutása után a fenti zsinórmérték szerint napról-napra változott, nem egyszer elérve, hogy neki tetsző hívek töltsék be ezt vagy azt az egyházi tisztséget.

xterx 2008.08.16. 12:30:03

Ja, már Péter apostolnak is külön szólni kellett, hogy Jézus nem csak 1 néphez, hanem mindenkihez eljött.
Úgy látszik, ez a téma azóta is aktuális...

annie99 2008.08.17. 21:34:55

Végre meg tudtam nézni. Fogadjátok baráti kézszorításomat.

erőspista 2008.08.18. 00:00:15

mivel nem sikerült a tárkonyos mustár és a joghurtital mellett dőzsölve személyesen elmondani, ezért ezúton javasolnám, hogy a szövegbe, a szavak mögé beépített linkeket talán még jobban ki lehetne emelni más színnel vagy karakterrel, mert nagyon jók, értékekesek, de sokszor csak véletlenül derül ki, hogy ott más is van

Az külön ütős itt is, hogy Hitler még imádkozik, persze olyan nagygermán szemszögből és Himmler személyesen végezteti ki a lelkész Bonhoeffer-t 45 áprilisában, amikor már egyébként is látszott, hogy az agyrémük totálisan megbukott.
süti beállítások módosítása