HTML

Szelíd Olajfa

A befogadó Egyház Ige-központú, missziói, pártpolitika-fölötti; nem rekeszt ki, nem fordul el, hív. szelidolajfa@gmail.com A véleményeket, ötleteket, kérdéseket, gondolatokat ide várjuk.

Kommentek moderálása

A kirekesztő hangnemű kommenteket és a politikai szervezetek közleményeit nem tesszük közzé.

Utolsó kommentek

  • andrei vampiroiu: --------------- Egy szó mint száz:köszönet azoknak is akik szerint a mindatnak nincs értelme, azok... (2012.09.15. 22:27) Veled Uram, de Nélküled!
  • andrei vampiroiu: "Veled Uram, de Nélküled! Nincs értelme? Ó, dehogynem! "Király vagyok,Uram, a Te akartodból...Min... (2012.09.15. 21:56) Veled Uram, de Nélküled!
  • windermere: Költői kérdés - sajnos ilyen sokan vannak, akik magukat kereszténynek nevezik, "a kegyesség látsza... (2010.03.25. 17:51) 52%
  • N-drew: Pedig bizony, hogy sok értelme van. Ha valaki végighallgatta a rockoperát, akkor emlékszik az "Oly... (2010.02.17. 18:28) Veled Uram, de Nélküled!
  • Johannesz: Ez milyen felmérés? (2010.02.02. 11:57) 52%
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Látom,hogy kicsit tegnapelőtti a post...de az aktualitása semmit sem kopott! Ugyanúgy meg kell ha... (2010.01.02. 17:03) Milyen nyelven beszélünk?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Mindig elkeserítő,amikor a keresztet pajzsként,fegyverként,politikai kellékként használják. Vidám... (2010.01.02. 16:55) Deviánsok
  • fűrészpor: Nem sikerült megakadályozniuk a meleg felvonulást. (2009.12.15. 09:33) Deviánsok
  • Utolsó 20

2008.10.08. 22:04 Nádori Gergely

ez a város a fazék, mi pedig a hús

Sok beszéd esett itt a blogon közöttünk a politika és egyház kapcsolatáról. Számonkéretett rajtunk az is, hogy az egyház és a politika radikális szétválasztásával, amit magunk szorgalmazunk, megtagadjuk az egyháznak azt a közéleti szerepét, ami nagyon erőteljesen része a kereszténységnek is. Érdemes lenne tehát elgondolkodni azon, milyen is a kereszténység, a hívő, az egyház és a közélet, a politika helyes viszonya. Ha körülnézünk, láthatunk néhány negatív példát: akár a korábban sokat emlegetett nagytiszteletű ifj. Hegedűs működésére, akár a Kádár rendszer kollaboráns papjaira gondolunk, azt biztosan érezhetjük, hogy nem ez a kívánatos. Ha kicsit messzebb tekintünk és Richard Wurmbrandtra vagy Szabó Imrére gondolunk, akkor azt mondhatjuk, ezt példaként vállalhatjuk.

Ha egészen messzire tekintünk, akkor a zsidó állam prófétáira találhatunk. A próféta az Isten embere, de mégis nagyon gyakran politikai a fellépése. Jeremiás a vállára vett járommal az állam külpolitikájáról beszélt, Dániel Babilón pusztulásáról prófétált, nagyon aktuális és politikai üzenetek voltak ezek. Azt is tudjuk, hogy a királyok mellett ott voltak a hivatalos próféták is, akik az udvartartás fontos részeiként működtek, a mindennapi polizikai élet szereplői voltak.

Érdekes módon ezen utóbbiak beszédéből csak nagyon keveset tudunk, mivel a kánonban alig találunk belőle. Azok a próféták, akiknek a szavai megmaradtak többnyire azok voltak, akik a közvéleménnyel szembe mentek:

Azért prófétálj ellenök; prófétálj, embernek fia!*

Ha az Ószövetség prófétái a hit és a politika kapcsolatának mintái, akkor azt tudhatjuk róla, hogy a hit szava népszerűtlen és megdöbbentő, korszerűtlen és az adott pillanatnak többnyire elfogadhatatlan.

Nem tudom, hogy ez hogyan fordítható le a mai napra. Ti mit gondoltok?

5 komment

Címkék: politika egyház


A bejegyzés trackback címe:

https://szelidolajfa.blog.hu/api/trackback/id/tr98704200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.08. 23:26:08

Fura módon nekem erről az idézetről az Adorno-féle ideológia-kritika jut eszembe. Azaz: ellenállni a fölkínált ideológiáknak, szívósan kitartani egy másik (az IGAZI) világ mellett.

erőspista 2008.10.08. 23:49:58

A mai értelemben vett politika logikája szerintem leginkább a földi, emberi hatalom köré épül, és mint ilyen kerülhet ellentmondásba a bibliai elvekkel, ami Isten egyértelmű fennhatóságát hirdeti. Ugyanakkor létezhetnek olyan kezdeményezések teljesen eltérő hátterű pártoktól vagy más csoportoktól indulva, ami vállalható, sőt támogatandó. Fontos, hogy mit mérünk mihez. Az összes vitánál megfigyeltem, amit már a másik bejegyzésnél is írni akartam: csak azért lettünk "ballibek", mert ellentmondtunk, máshogy láttuk az adott témát, mint, ahogy az az éppen aktuális politikai felállás szerint a POLITIKAILAG ellentétes tábor éppen meghatározza. De ugyanúgy a Tarka témában vitatkozva a hirszerzo.hu-n meg helybből fideszes voltam, mert nagyon ekéztem Gyurcsány vonatkozó megnyílvánulásait. Pedig egyik esetben sem írtam poltikai megközelítést, csak egyszerűen nem tudtam egyetérteni a helyből ezt a megközelítést alkaolmazókkal, és ilyenkor ma Magyarországon ellenség. Pont ezért lett volna fontos ez az elszúrt Tarka, mert céljait tekintve igyekezett kivonni magátt ebből a megosztásból, és alternatívát kínálni egy tisztán pol-i PR fogás Charta-hoz képest. Nem sikerült, mert voltak hunyók és Feri is volt annyira böszme, amivel lenyomta a naívságot.
De miért ne lehetne megmutatni egy ilyen közegben is, hogy a kereszténység is tud valós, komplex, napi szinten VERSENYKÉPES megközelítésként futni akármelyik más ideológiával szemben ? Persze ehhez megint nem árt a bibliai alapok valós értelmezése, és a torzítások kiszűrése. Mert egy Hegedűs és szélsőségesei joggal teszik ellenzővé a kivülállót.

erőspista 2008.10.08. 23:53:40

javítás: " és ilyenkor (ha az ember csak ellentmond) ma Magyarországon az ember ellenség, de minimum a másik tábor ügynöke.

Fogarasi Gábor 2008.10.09. 01:24:52

Miközben mélyen egyetértek csöncsön úrral/hölggyel, közben nagyon óvnék attól, hogy a Próféták szolgálatát megpróbáljuk egy az egyben, átemelni a mai társadalomkritikai vélemény formálásba.
Vannak, akik ezt megteszik és egyszerű szubjektív véleményüket, már nem csak valamiféle (ál) prófétai tűzzel adják elő, de a megvizsgálást, kritikát éppen önnön prófétaiságukra hivatkozva utasítják el.
Előbb tisztázni kellene, mit jelent a prófétaság, a prófétai szolgálat, és ennek mi a társadalmi kihatása.

Az a jó, hogy az Újszövetség azért nagyon komolyan eligazít. A két végpont a Róma 13, 1-10 és Jelenések 13, 11-18 között megtalálható néhány fontos igeszakasz.

F. G
R. L.

xterx 2008.10.09. 01:37:11

(Csöncsön ötelte "védelmében": nagyon érdekes az Adorno-gondolat!)
süti beállítások módosítása