HTML

Szelíd Olajfa

A befogadó Egyház Ige-központú, missziói, pártpolitika-fölötti; nem rekeszt ki, nem fordul el, hív. szelidolajfa@gmail.com A véleményeket, ötleteket, kérdéseket, gondolatokat ide várjuk.

Kommentek moderálása

A kirekesztő hangnemű kommenteket és a politikai szervezetek közleményeit nem tesszük közzé.

Utolsó kommentek

  • andrei vampiroiu: --------------- Egy szó mint száz:köszönet azoknak is akik szerint a mindatnak nincs értelme, azok... (2012.09.15. 22:27) Veled Uram, de Nélküled!
  • andrei vampiroiu: "Veled Uram, de Nélküled! Nincs értelme? Ó, dehogynem! "Király vagyok,Uram, a Te akartodból...Min... (2012.09.15. 21:56) Veled Uram, de Nélküled!
  • windermere: Költői kérdés - sajnos ilyen sokan vannak, akik magukat kereszténynek nevezik, "a kegyesség látsza... (2010.03.25. 17:51) 52%
  • N-drew: Pedig bizony, hogy sok értelme van. Ha valaki végighallgatta a rockoperát, akkor emlékszik az "Oly... (2010.02.17. 18:28) Veled Uram, de Nélküled!
  • Johannesz: Ez milyen felmérés? (2010.02.02. 11:57) 52%
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Látom,hogy kicsit tegnapelőtti a post...de az aktualitása semmit sem kopott! Ugyanúgy meg kell ha... (2010.01.02. 17:03) Milyen nyelven beszélünk?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Mindig elkeserítő,amikor a keresztet pajzsként,fegyverként,politikai kellékként használják. Vidám... (2010.01.02. 16:55) Deviánsok
  • fűrészpor: Nem sikerült megakadályozniuk a meleg felvonulást. (2009.12.15. 09:33) Deviánsok
  • Utolsó 20

2008.12.24. 10:00 Nádori Gergely

Az egyház bűnei

Van a vallással kapcsolatos internetes vitáknak egy egyszerű, de mégis elkerülhetetlenül bekövetkező forgatókönyve. Mikor valahol a hitről és az egyházról esik szó, az első harminc hozzászólásban már előtűnik, hogy mi minden bűnöket tettek meg a hit nevében, milyen borzalmakat követett el az egyház. Keresztes háborúk, Giordano Bruno, inkvzíció, boszorkányüldözések stb. Valóban hosszú és védhetetlen a sor. De vajon jelent-e bármit a hitre és az Istenre nézve? Kertész Imre így ír a Kaddisban:

mert a rosszra mindig van ésszerű magyarázat, meglehet, hogy a Sátán maga, akárcsak Jágó, irracionális, teremtményei azonban, igenis, racionális lények, minden tettük levezethető, akár egy matematikai képlet; levezethető valamilyen érdekből, haszonvágyból, tunyaságból, hatalom- és kéjvágyból, gyávaságból, ilyen vagy olyan ösztönkielégítésből, ha másból nem, hát végső soron valamilyen őrületből, paranoiából, depressziós mániából, piromániából, szadizmusból, kéjgyilkosságból, mazochizmusból, demiurgoszi vagy másfajta megalomániából, nekrofíliából, mit tudom én, melyik perverzitásból a sok közül, és talán mindegyikből egyszerre, viszont, mondhattam valószínűleg, most figyeljetek, mert ami valóban irracionális, és amire tényleg nincs magyarázat, az nem a rossz, ellenkezőleg: a jó. Éppen ezért engem már rég nem a vezérek, kancellárok és egyéb címzetes uzurpátorok érdekelnek, akármennyi érdekességet tudtok is elmondani a lelki világukról, nem, a diktátorok élete helyett engem már réges-rég kizárólag a szentek élete érdekel, mert én ezt találom érdekesnek és felfoghatatlannak, én erre nem találok pusztán ésszerű magyarázatot;

A tény, hogy egy Istent követni szándékozó csoportosulás úgy viselkedik, amiként az emberek viselkedni szoktak (hazudik, gyilkol, megfélemlít és elnyom) nem meglepő. Az induló helyzet, hogy egy csoport úgy vélve, hogy az isteni kinyilatkoztatás birtokosa próbálja meg azt terjeszteni a világban olyan, mint amikor a horrorfilm elején az erdőben rekedt csapat szétoszlik párokra, tudhatjuk, hogy ennek nem lesz jó vége. De közben mégis itt vannak az egyház szentjei és itt van sok magyarázhatatlan eseménye. Ezek miatt kell az egyházban maradni.

(Néhány megjegyzés Teri közbevetéseire:
- a bűnök az egyházon keményebben kéretnek számon, hiszen mindannyiszor társul hozzájuk az Istenkáromlás bűne is.
- a protestantizmus nem lépett ki az egyházból, hiszen nem lépett ki a Krisztus testéből.
- az egyház Krisztus teste és a szentek közössége. Ez a meghatározás a legközelebbi, amihez én jutni tudtam.)

8 komment

Címkék: egyház


A bejegyzés trackback címe:

https://szelidolajfa.blog.hu/api/trackback/id/tr3839599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.12.28. 23:58:12

azt hiszem most esett le a "láger póker". itt is bekeülhetett volna, mert nagyon kifejező.

a közbevetésekkel kapcsolatban, viszont nem értem a protestantizmus előzményét (jók ezek a félszavas, -mondatos utalások, de az egyszerű lekeknek néha kell egy kis mankó :)

tommygun 2008.12.29. 00:07:48

Szerintem Kertésznél többet mond Dosztojevszkij öreg inkvizítora a Karamazov testvérekben. Amúgy a turbóateista beszólásoknak több oka van. Az egyik, hogy az emberek többsége nem látja a szürkeárnyalatokat és szeret sztereotípiákban gondolkodni. A másik, hogy a szocialista nevelés eleve egyházellenes volt, az új európai generáció pedig eleve minden ellen van, ami tekintélyen alapszik. Mindent megkérdőjeleznek, ami nagyon is rendben van, csak nem találnak jobbat (és lehet hogy jobb is, láttuk hogy hova vezettek a '68-as mozgalmak). A harmadik, hogy hajlamosak vagyunk a múltbeli cselekményeket a mai erkölcs szerint mérni. Sajnos ez a mérce ráadásul elég kettős, de nem ragozom.
Ami számomra fájó, az az hogy csak a saját múltunkban vagyunk hajlandóak hibát keresni, miközben más vallások hibáinak bemutatására rögtön ráfogják a rasszista, antiszemita, iszlamofób jelzőket. Az az érzésem van mintha csak a saját dolgainkat lehetne kritizálni, a másokéról viszont még beszélni is tilos.
Az is tény hogy a mostani európai "vallás", az emberi és szabadságjogok kultusza éppen az egyház ellenében jött létre - gondolok elsősorban a katolikusra, befolyásánál fogva - és ez az egyház sokáig ellensége volt a szellemi és társadalmi haladásnak, ami Európát (a Nyugatot) mára mégis élhetőbbé tette mint mondjuk a Közel-Keletet. Az egyház PR-ja, ha lehet így mondani, igazán nincs jó helyzetben.
A szentek élete meg azért nem segít, mert ők már eleve csak a keresztényeknek szolgálhatnak útmutatásul. Nem-keresztényeknek az ő életük tanulsága semmit nem mond, mert a nem-keresztényeknek nem fontos a hit. Ezen a ponton hibádzik Kertész Imre: a mai világ számára a szentek már nem a jót képviselik.
Kár hogy nincsenek mostani szentek, akik a _mostani_ életviszonyok, kísértések és bajok között tudnának példát mutatni. A mai embereknek már nem a hússal meg a többi klasszikus bűnnel való küzdelemhez kell példakép, hanem az elidegenedés, a létbizonytalanság, az értéknélküliség és az összes többi mostani bajunkkal szemben. Talán Szent Ferenc az egyetlen kivétel, akinek a mai korra mondanivalója maradt, de alapjában véve az ő üzenete is pesszimista: lelkünk megmentése érdekében ebből a világból muszáj végleg kilépni.
(Ha pedig az egyház javíthatatlan, akkor az egyházból is - ez meg Szent Pál* és Luther üzenete.)

*Természetesen Pál esetében egyház alatt a judaizmus értendő :)

lasagne · http://keroblog.freeblog.hu 2008.12.30. 10:23:13

Ajvé! Nanehogymárhogynincs XXI. sz.-i szent. Persze nem nyüzsögnek, az sosem volt szokásuk, de azért vannak. Meg azért számos olyan keresztény kezdeményezés van, ami a ma problémáival szemben hirdet bizonyos jézusi igazságokat, több kevesebb sikerrel. (S olykor az én kisebb egyetértésemmel)
Csak hát ügyesebben leosztják ám mainapság a lapokat. Régen perszehogy meghallgatták azt aki kiment valamilyen "közterületre" (legyen az akár templom) prédikálni, (pláne ha neadjisten a Szentlélek szólt belőle, legfeljebb ha nagyon nemtetszett a nagyoknak akkor egy idő után elkapták, de a hatás már akkor is megvolt). De ma már az emberek otthon élik ki világismerő igényeiket. És a Tvből teszem azt egy jó kis csillámporos shoműsorban, sokkal szebben tálalva és könnyebben emészthető értékrendet szívhat magába a nép mint valami szőrösszájú szerzetesnek a szavaiból. És lehetetlen "beépülni". Mondom, ügyesen osztják a lapokat.

tommy gun 2008.12.30. 13:49:22

Vannak, kapásból Beöjthy atya jut az eszembe (bocs ha rossul írom a nevét), de nálam Gyökössy Endre is esélyes (mondjuk ő sajnos már nem XXI. századi). Éppen ő írta le a rossz lelkész őstípusát úgy, mint aki végighallgatja valaki sirámait és aztán kivágja a rezet hogyaszongya "magának Jézusra van szüksége!!". Alapjában igaza van, de ezt így nem lehet kommunikálni. El kéne vonatkoztatni a keresztény didaktikától - azt amúgy is lejáratták az aluljárós bohócok - és Jézustól meg a Bibliától. Jézus maga sosem érvelt így, sőt a nagy térítő Pál sem. Úgy elevenítették meg az "írásokat", hogy átvitt értelemben, tetteikkel hivatkoztak rá. Tanulni kéne a jezsuitáktól, akik nem a befogadókat próbálták az igehirdetéshez formálni, hanem fordítva, mindenkivel a maga módján kommunikáltak. ("Pogánynak pogánnyá lettem", ugye.) Ha a mai kor emberét a csillámporos showműsorokkal kell megszólítani, hát akkor legyen. Amerikában erre már rájöttek, és lehet hogy 10-15 nálunk még nevetségszámba ment amikor idejöttek a stadionokban szónokolni, de ma már más a befogadó közeg.
Egyébként nem új a téma, a Ráday utcában már a 80-as évek végén is morogtunk emiatt úgy a második liter kannásbor után :))

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.01.02. 00:58:40

az aluljárós bohócok is meg tudnak szólítani embereket, és, lehet, hogy csak egy alaklommal néznek be később, de már sokkal több, mint a totál 0. Ráadásul az a cigány család,akit láttam egy ilyen alkalommal baptistáéknál valószínűleg nem blogol, meg fórumozik, tehát nem is marad más elérés, mint az utcai akció. A páli hasonlat ma is megáll, az utcán is. A stadionokban az USA-ban is a már megszóltottak mennek el nagyrészt, persze sokszor tényleg egy nagyívű koncerttel felérő körítéssel

Egyébként volt idén hasonló a West-End tetején az Ez a nap keretében:, de Berci-féle link is mutatja, hogy lehet ezt még fokozni is :)

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.01.03. 15:58:17

Ami viszont nem az egyház, bűne, de dolgoznak rajta, hogy annak tűnjön:

preka.blog.hu/2008/12/28/unnep_utani_fanyar_valosag

Berci_JCHC (törölt) 2009.01.04. 02:02:35

Örömmel látnám Magyarországon az ún. emerging church mozgalom kibontakozását, itthon is csak ez az, ami hatékonyan lenne képes lerázni magáról a berögződött dolgokat, az egyházi bűnök terhét, a bezárkózó elidegenedés nyűgjét. Az Olajfa szvsz nagyon közel van hozzá, hogy egy ilyen mozgolódás magja lehessen. Ahogy az El Mondo is, ahol még a régi oldalon írtak is erről a jelenségről a posztmodern témakörben:
www.elmondo.hu/articles/tag/posztmodern
Érdekes, hogy az új oldalon hiányzik ez a címke. De azért remélem a téma nem merült feledésbe. :)

Berci_JCHC (törölt) 2009.01.04. 02:44:48

Vagyis nem tűnt el, csak nincs szem előtt, és nem olyan jellegű témákat hoz, mint a régiek.
Na mindegy.
Előre!
Vagy mi. :)
süti beállítások módosítása