HTML

Szelíd Olajfa

A befogadó Egyház Ige-központú, missziói, pártpolitika-fölötti; nem rekeszt ki, nem fordul el, hív. szelidolajfa@gmail.com A véleményeket, ötleteket, kérdéseket, gondolatokat ide várjuk.

Kommentek moderálása

A kirekesztő hangnemű kommenteket és a politikai szervezetek közleményeit nem tesszük közzé.

Utolsó kommentek

  • andrei vampiroiu: --------------- Egy szó mint száz:köszönet azoknak is akik szerint a mindatnak nincs értelme, azok... (2012.09.15. 22:27) Veled Uram, de Nélküled!
  • andrei vampiroiu: "Veled Uram, de Nélküled! Nincs értelme? Ó, dehogynem! "Király vagyok,Uram, a Te akartodból...Min... (2012.09.15. 21:56) Veled Uram, de Nélküled!
  • windermere: Költői kérdés - sajnos ilyen sokan vannak, akik magukat kereszténynek nevezik, "a kegyesség látsza... (2010.03.25. 17:51) 52%
  • N-drew: Pedig bizony, hogy sok értelme van. Ha valaki végighallgatta a rockoperát, akkor emlékszik az "Oly... (2010.02.17. 18:28) Veled Uram, de Nélküled!
  • Johannesz: Ez milyen felmérés? (2010.02.02. 11:57) 52%
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Látom,hogy kicsit tegnapelőtti a post...de az aktualitása semmit sem kopott! Ugyanúgy meg kell ha... (2010.01.02. 17:03) Milyen nyelven beszélünk?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Mindig elkeserítő,amikor a keresztet pajzsként,fegyverként,politikai kellékként használják. Vidám... (2010.01.02. 16:55) Deviánsok
  • fűrészpor: Nem sikerült megakadályozniuk a meleg felvonulást. (2009.12.15. 09:33) Deviánsok
  • Utolsó 20

2009.02.28. 15:52 Nádori Gergely

Meghívás csendes együttlétre

Ne győzzön le téged a rossz, hanem te győzd le a rosszat a jóval!”- írja Pál apostol a Római levélben (Rm 12, 21). Az apostol nem volt naiv ember, afféle jámbor, nem e világra való lélek. Ismerte az ember esendőségét, a mindennapi együttélés szabályainak jelentőségét, a világi hatalom s az általa őrzendő rend fontosságát – és mindenekelőtt a hit erejét.

Az utóbbi időben egyre több aggasztó társadalmi jelenségnek, mindenkit felrázó tragédiának lehetünk elszenvedői, tanúi Magyarországon. Nagycsécs, Kiskunlacháza, Veszprém, Tatárszentgyörgy csak a legismertebb tragédiák helyszínei, az erőszak, az agresszivitás elterjedésének azonban mindannyian tanúi lehetünk. Azért, hogy az emberek közötti viszonyok ennyire megromlottak, hogy a bizalmatlanság egyre jobban elharapódzik, hogy egyre több  negatív népegészségügyi, társadalmi jelenség üti fel a fejét, felelősség terheli az ország irányítóit. A helyzet súlyossága azonban túlmegy a politikai felelősség határain, minden a saját és szerettei életéért, környezetéért felelősséget érző embert elgondolkodásra, cselekvésre kell késztessen.

A Magyarországi Evangélikus Egyház csendes együttlétre hív mindenkit,

  • aki elborzadva látja, hogy hazánkban milyen mértékben szaporodtak el az erőszakos cselekmények,
  • aki függetlenül azok bőrszínétől, állampolgárságától, szociális helyzetétől gyászolja az elmúlt hónapok gyalázatos gyilkosságainak áldozatait,
  • aki nem érti, hogy az államhatalom miért gyengült meg annyira, hogy az elszomorító esetekkel kapcsolatban a válaszok helyett csak újabb és újabb kérdések merülnek fel,
  •  aki fontosnak tartja, hogy önmaga, gyermekei, unokái olyan környezetben éljenek, ahol az együttélés szabályait betartják és betartatják.

Helyszín:Budapest Deák téri evangélikus templom.

Időpont: 2009. március 3 (kedd) 18 óra.

Ne térjünk napirendre a szinte már naponta érkező sokkoló hírek láttán, ne törődjünk bele országunk helyzetének folyamatos romlásába, érezzük át együtt közös felelősségünket, s mondjuk Pál apostollal:

Te győzd le a rosszat a jóval!

Budapest, 2009. február 27.

A Magyarországi Evangélikus Egyház elnöksége és püspöki tanácsa

Ittzés János elnök-püspök        Prőhle Gergely országos felügyelő

Dr. Fabiny Tamás püspök        Gáncs Péter püspök

 

4 komment

Címkék: egyház maimagyar


A bejegyzés trackback címe:

https://szelidolajfa.blog.hu/api/trackback/id/tr74971710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xterx 2009.02.28. 20:35:14

Érdekes levélváltás (forrása reformatus.hu):

Tisztelt Bölcskei Gusztáv Elnök Úr!

Magyarországon nagy baj van. Valami szörnyűség készül. Szinte már tapintható az a feszültség, amely visszafordíthatatlan módon készül szembefordítani magyart a magyarral. Gyilkos indulatok készülnek felszínre törni, hogy maguk alá temessenek egy nemzetet. A gyűlölet, a hitetlenség, a vérgőzös ideológiák borítják el a néhány napja mg tiszta elméket. Sok a hangos uszító és kevés a bátor ember, aki eme készülő új vészkorszak hajnalán fel mer állni s hitet tesz a béke, a magyar nemzet belső békéje mellett.
Ez a gyűlölet már nem ismer határokat. Már szinte behatárolni sem lehet, hogy kiket kívánnak elpusztítani az embertelenséget büszkén zászlajukra tűző istentelen uszítók. Nem csak a fekete seregekkel van a baj, hanem azokkal az ezrekkel, talán már tízezrekkel, akik többségnek hazudják magukat és készülnek törvényt ülni vélt ellenségeik felett. Uszító szavaikra oly kevés a válasz, hogy a pusztításra készülődés ricsajban meg sem hallja a csendes többség, amely retteg, visszahúzódó többséggé kezd válni.
Közös a felelősség! Mi, demokratikus elkötelezettségű emberek ezúton nagy szívességet kérünk Öntől és mindazoktól, akik hívő közösségeiket vezetik. Szólaljanak fel, tegyenek hitet, ítéljék el a gyűlöletet! Foglaljanak állást a magyar nemzet belső békéje mellett! Óriási az erő, amelyet a hívő emberek ebben az országban jelentenek. Ilyen helyzetben hatalmas is a felelősség, hiszen az embertelen, istentelen eszmék elleni küzdelemben elmondhatatlan erőt jelent, ha híveik vallási vezetőik útmutatása alapján jobb belátásra próbálják bírni a vérgőztől megszédülni látszó embertársaikat. Segítsenek! Ne nekünk, hanem ennek a sokat szenvedett országnak! Vértezzék fel a hívő embereket emberséggel, hogy általuk is elkerülhető legyen egy új vészkorszak!
Sokan azt mondják, hogy vannak gondok, de nincs ok az aggodalomra. Vajon meddig kell még ilyen frázisokat hallgatni? Köztiszteletben álló sportolók, kisgyermekek brutális meggyilkolása nem mutat r kellőképpen arra, hogy nagy a baj a fejekben? Meg kell várni, hogy oda-vissza csapó lincselési hullámok végleg szembeállítsák egymással magyart a magyarral?
Az Ön hite is azt tanítja, hogy Isten előtt mindnyájan egyformák vagyunk. Ezt vonják kétségbe mind többen ezen a párezer négyzetkilométeren, amelyet pár millióan hazának mondunk. Két út áll előttünk. Az egyik a békés, a közös boldogulás útja, a másik a vérrel, tűzzel, gyűlölettel kikövezett pusztulásba vezető út. Sokan akarnak elindulni ezen a pokoli úton, kérjük tegyenek meg mindent Önök is hozzánk hasonlóan, hogy az ország józanságát megőrizve járható úton haladjon tovább!
Megtisztelő figyelmét köszönve:
Hegyi Gyula
Európa Parlamenti képviselő - MSZP
Galba-Deák Ádám
elnök
[demokratikus hálózat]

Válasz levél:

Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő
és
Galba-Deák Ádám a Demokratikus Hálózat elnöke
Részére

Tisztelt Képviselő Úr és Elnök Úr!

Egy négy éves gyermeket hátba lőttek! Vajon megkerülnek-e a tettesek? Megdöbbentő és lesújtó, a hétköznapjainkon elhatalmasodó erőszakhullám és az ezzel szembeni tehetetlenség. Elszabadult indulatok vannak jelen a társadalomban. Ezek azonban már valaminek következményei. A kialakult helyzetben nem üres kommunikációra, hanem tettekre, konkrét cselekedetekre van szükség, amely mindenekelőtt az okokat orvosolja. Az egyház éppen ebben próbál tenni a maga módján és lehetőségei között.
Önök nyílt felhívásukban arra a szolgálatra ösztönzik a magyarországi egyházakat, amit híveink gyülekezeteinkben, oktatási-, és szociális intézményeinkben hitükből következően folyamatosan végeznek. Szolgálatunk kapaszkodót, reménységet, közösséget nyújt az elfáradt, elcsüggedt embereknek.
A kialakult helyzet sorozatos mulasztások következménye, évek óta tartó közösségbomlasztó folyamatok eredménye, amelyben éppen a politikának és az államnak, a hatalmat gyakorlóknak van súlyos felelőssége. Olyan politikára és kormányzati tevékenységre van ma égető szükség, amely az emberekről, a társadalomról szól és nem pusztán önös és rövidtávú célok megvalósítását szolgálja. Csak így kerülhetők el ezek a megdöbbentő esetek, és így csitíthatók az elszabadult indulatok.

Tisztelettel:
Dr. Bölcskei Gusztáv püspök
a Zsinat lelkészi elnöke

Nádori Gergely 2009.03.01. 00:21:48

Történet szerint pedig megy vala alá azon az úton egy pap, a ki azt látván, elkerülé.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.03.01. 22:21:14

Egy nagyon jó cikk a legútóbbi 3 bejegyzéshez:
konzervatorium.blog.hu/2009/02/28/ciganyutra_tevedtunk#comments

Egy kis javítás talán, hogy több oldalnak is lehetek jó ötletei, de a lényeg, hogy a felmerülő problémákat együtt és egyidejűleg kell kezelni, különben a terror logikája tovább rajzolja a maga ördögi körét, ami minden egyoldalú megközelítésnek köetkezménye.

Ja, és a TÉNYEKET hagyjuk érvényesülni, mert a hisztéria csak fokozza a vérgőzös túlnyomást.

Még egy lényeglátó írás:
index.hu/belfold/2009/02/28/solyom_a_ciganysagnak_be_kell_illeszkednie/

Itt annyit tennék hozzá, hogy Kállay 6-ból 5 alkalommal vadított irreálisan, az idézett parlamenti performanszt megadom neki látatlanba.

tommygun 2009.03.02. 15:36:58

Szerintem Bölcskei nagyon korrektül tette helyre a vén bolsit. Mellesleg Hegyiék levelének olyan a stílusa, hogy azon csak röhögni lehet.

"Sok a hangos uszító és kevés a bátor ember" - ez viszont igaz, épp nemrég láttuk mi történt azzal a rendőrkapitánnyal aki bátran ki merte mondani az igazságot. Meg is kapta a magáét a hangos úszítóktól.
süti beállítások módosítása