HTML

Szelíd Olajfa

A befogadó Egyház Ige-központú, missziói, pártpolitika-fölötti; nem rekeszt ki, nem fordul el, hív. szelidolajfa@gmail.com A véleményeket, ötleteket, kérdéseket, gondolatokat ide várjuk.

Kommentek moderálása

A kirekesztő hangnemű kommenteket és a politikai szervezetek közleményeit nem tesszük közzé.

Utolsó kommentek

  • andrei vampiroiu: --------------- Egy szó mint száz:köszönet azoknak is akik szerint a mindatnak nincs értelme, azok... (2012.09.15. 22:27) Veled Uram, de Nélküled!
  • andrei vampiroiu: "Veled Uram, de Nélküled! Nincs értelme? Ó, dehogynem! "Király vagyok,Uram, a Te akartodból...Min... (2012.09.15. 21:56) Veled Uram, de Nélküled!
  • windermere: Költői kérdés - sajnos ilyen sokan vannak, akik magukat kereszténynek nevezik, "a kegyesség látsza... (2010.03.25. 17:51) 52%
  • N-drew: Pedig bizony, hogy sok értelme van. Ha valaki végighallgatta a rockoperát, akkor emlékszik az "Oly... (2010.02.17. 18:28) Veled Uram, de Nélküled!
  • Johannesz: Ez milyen felmérés? (2010.02.02. 11:57) 52%
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Látom,hogy kicsit tegnapelőtti a post...de az aktualitása semmit sem kopott! Ugyanúgy meg kell ha... (2010.01.02. 17:03) Milyen nyelven beszélünk?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Mindig elkeserítő,amikor a keresztet pajzsként,fegyverként,politikai kellékként használják. Vidám... (2010.01.02. 16:55) Deviánsok
  • fűrészpor: Nem sikerült megakadályozniuk a meleg felvonulást. (2009.12.15. 09:33) Deviánsok
  • Utolsó 20

2008.03.04. 16:17 xterx

Ez Móricz

Az arcok vörösek voltak, a szemek tüzeltek, egyik adoma a másikat kergette.
- No, legátus uram, hát maga mért nem iszik? - szólt oda a jegyző a fiatalembernek.
- Köszönöm szépen.
- Nem köszönni kell azt, hanem ki kő inni. Vagy maga is úgy van vele, mint a kurátor, csak az újat szereti? A tiszteletes urunknál voltunk múlt kedden disznótoron. Ott volt a kurátor is - és az egész asztal odafigyelt a fiatal jegyzőre - aki oly szélesen és fennen beszélt, mint akiből jó adomázó lesz valaha -, volt újbor is, de jó volt a régi, palackozott is… Kínálja a pap, “tessék kurátor úr, ez a jó”. “Már én köszönöm, csak ennél maradok” - mondja a kurátor. - “Mér? jobb az óbor.” “Nem tudom valóra venni.” Nagyot néztünk. “Mér?” azt mondja a pap, “mér gondolja kurátor uram?” - Aszongya a kurátor: “Ha jó lett vaóna, megitták vaóna új korába!”
Óriási kacagás lett.
- Jó kis kálvinista falu ez - folytatja a jegyző, hogy levonja az erkölcsi tanulságot. - Nem tudnak itt a szőlőtőkék annyi bort elleni, hogy el ne fogyjon új korába. Tavaly télen a főbírónál itt volt egy német úr, aki a magyar borvidékeket tanulmányozta, honnan lehet jó, elálló, szállítható borokat vinni.
Kérdi a bírótól:
- Hát bor terem itt?
- Terem, kérem alássan.
- Jó bor terem?
- Jó bor, kérem alássan.
- Sok terem?
- Sok, kérem alássan?
- Eláll-e?
- Azt még nem próbáltuk, kérem alássan.
Mikor kinevették magukat, a jegyző még leszögezte, hogy:
- Azír mondom én, hogy tiszta kis kössig e, mint Szovát. Mikor ott járt a debreceni katolikus püspök, Wolafka, hát nagy kálvinista udvariassággal fogadták, s a harangot is meghúzták a tiszteletére. Nagyon tetszett Wolafkának. Igen szívélyesen fogott kezett a bíróval.
- Mondja, bíró úr, aztán vannak itt katolikusok?
Aszongya a bíró:
- Nincsenek itt, méltóságos uram, tiszta kis kössig ez.
Harsányan nevettek, ahogy csak a kálomista magyarok tudnak nevetni. Aki azt nem hallotta, sose fogja megtudni, mi az önérzet és egészség és mi az a “vastag nyak”.
Még Rácz Dániel is, aki ugyan keveset szól, ma még az egész álló nagy vacsora alatt egyet se nyögött, most megmozdult.
- Operációt kaptam, koponyalékelést, és elgörbült a debreceni professzor bicskája a fejemen. Aszonygya, “még kemény koponya e!” “Kálvinista koponya!” - mondtam neki.
- Ennél jobbat régen hallottam - kiáltott a pesti vendég - isten áldása rajtad, kedves bátyám. Szervuuusz!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://szelidolajfa.blog.hu/api/trackback/id/tr36365332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.