HTML

Szelíd Olajfa

A befogadó Egyház Ige-központú, missziói, pártpolitika-fölötti; nem rekeszt ki, nem fordul el, hív. szelidolajfa@gmail.com A véleményeket, ötleteket, kérdéseket, gondolatokat ide várjuk.

Kommentek moderálása

A kirekesztő hangnemű kommenteket és a politikai szervezetek közleményeit nem tesszük közzé.

Utolsó kommentek

  • andrei vampiroiu: --------------- Egy szó mint száz:köszönet azoknak is akik szerint a mindatnak nincs értelme, azok... (2012.09.15. 22:27) Veled Uram, de Nélküled!
  • andrei vampiroiu: "Veled Uram, de Nélküled! Nincs értelme? Ó, dehogynem! "Király vagyok,Uram, a Te akartodból...Min... (2012.09.15. 21:56) Veled Uram, de Nélküled!
  • windermere: Költői kérdés - sajnos ilyen sokan vannak, akik magukat kereszténynek nevezik, "a kegyesség látsza... (2010.03.25. 17:51) 52%
  • N-drew: Pedig bizony, hogy sok értelme van. Ha valaki végighallgatta a rockoperát, akkor emlékszik az "Oly... (2010.02.17. 18:28) Veled Uram, de Nélküled!
  • Johannesz: Ez milyen felmérés? (2010.02.02. 11:57) 52%
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Látom,hogy kicsit tegnapelőtti a post...de az aktualitása semmit sem kopott! Ugyanúgy meg kell ha... (2010.01.02. 17:03) Milyen nyelven beszélünk?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Mindig elkeserítő,amikor a keresztet pajzsként,fegyverként,politikai kellékként használják. Vidám... (2010.01.02. 16:55) Deviánsok
  • fűrészpor: Nem sikerült megakadályozniuk a meleg felvonulást. (2009.12.15. 09:33) Deviánsok
  • Utolsó 20

2008.04.12. 12:36 xterx

Megnyílt Nagyszebenben a felekezet- és kultúraközi megbékélés központja

2008. április 6-án ünnepélyes keretek között nyitották meg a "Dél-kelet európai egyházak, kultúrák és vallások közötti kommunikáció és megbékélés felekezetközi központját" Nagyszebenben. A helyi református egyház által felajánlott, nyugat-európai támogatással felújított központ felszentelésén valamennyi felekezet képviselői részt vettek. A kicsiny intézmény egyben az ugyanezen a napon létrehozott "Reconciliation in South East Europe" (Megbékélés Dél-Kelet Európában) elnevezésű alapítványnak is otthont ad. A felekezetek közti párbeszédet szolgáló alapítvány a Református és Lutheránus Világszövetség, valamint európai egyházi segélyszervezetek támogatását élvezi.

A megnyitó ünnepségen Laurentiu metropolita, az Orthodox Hittudományi Főiskola dékánja, Christoph Klein professzor, az erdélyi evangélikus egyház püspöke, a görög katolikus Bizau segédpüspök és a római katolikus rektor, Oláh mellett Kató Béla, az Erdélyi Egyházkerület református püspök-helyettese is részt vett. Az egyházak képviselői elkötelezték magukat a párbeszéd mellett, amely a régió politikai-társadalmi feszültségei közepette Erdély legnemesebb hagyományát, a különböző kultúrák, népek és egyházak békés és egymást gazdagító együttélését élesztheti újra.

Az alapítvány célja az alapító okirat tanúsága szerint "az egyházak, kultúrák és vallások közötti megbékélésnek, a kultúrák és vallások közötti párbeszédnek a támogatása, illetve a nyugat- és kelet európai kultúrák elidegenedésének enyhítése". A kezdeményezés annak a sokéves elkötelezett munkának az eredménye, amelyet az Európai Egyházak Konferenciája, személy szerint az alapítvány igazgatója, Dieter Brandes evangélikus lelkész végzett.

Dieter Brandes megnyitóbeszédében többek között arra is rámutatott, hogy az intézet létrejötte a 2007-ben ugyancsak Nagyszebenben zajló harmadik európai ökumenikus gyűlés lényegi törekvését, azaz Európa népeinek közötti kölcsönös megértést valósítja meg.

(A hírt a reformatus.hu-ról vettük át.)

1 komment

Címkék: hír egyház befogadás


A bejegyzés trackback címe:

https://szelidolajfa.blog.hu/api/trackback/id/tr55422363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.