HTML

Szelíd Olajfa

A befogadó Egyház Ige-központú, missziói, pártpolitika-fölötti; nem rekeszt ki, nem fordul el, hív. szelidolajfa@gmail.com A véleményeket, ötleteket, kérdéseket, gondolatokat ide várjuk.

Kommentek moderálása

A kirekesztő hangnemű kommenteket és a politikai szervezetek közleményeit nem tesszük közzé.

Utolsó kommentek

  • andrei vampiroiu: --------------- Egy szó mint száz:köszönet azoknak is akik szerint a mindatnak nincs értelme, azok... (2012.09.15. 22:27) Veled Uram, de Nélküled!
  • andrei vampiroiu: "Veled Uram, de Nélküled! Nincs értelme? Ó, dehogynem! "Király vagyok,Uram, a Te akartodból...Min... (2012.09.15. 21:56) Veled Uram, de Nélküled!
  • windermere: Költői kérdés - sajnos ilyen sokan vannak, akik magukat kereszténynek nevezik, "a kegyesség látsza... (2010.03.25. 17:51) 52%
  • N-drew: Pedig bizony, hogy sok értelme van. Ha valaki végighallgatta a rockoperát, akkor emlékszik az "Oly... (2010.02.17. 18:28) Veled Uram, de Nélküled!
  • Johannesz: Ez milyen felmérés? (2010.02.02. 11:57) 52%
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Látom,hogy kicsit tegnapelőtti a post...de az aktualitása semmit sem kopott! Ugyanúgy meg kell ha... (2010.01.02. 17:03) Milyen nyelven beszélünk?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Mindig elkeserítő,amikor a keresztet pajzsként,fegyverként,politikai kellékként használják. Vidám... (2010.01.02. 16:55) Deviánsok
  • fűrészpor: Nem sikerült megakadályozniuk a meleg felvonulást. (2009.12.15. 09:33) Deviánsok
  • Utolsó 20

2008.12.19. 17:00 xterx

Dec. 21-én lesz ifj. H. L. ref. lelkész újabb nyíltszíni antiszemita megnyilvánulása

A Vértesaljai Református Egyházmegye "bírósági tanácsa" mentőakciójának (is) köszönhetően ifj. Hegedűs Loránt "foglalkozása" jól láthatóan virít azon a  KInfóra feltett plakáton, mely a Hősök terére rendezett nagy hannuka-ünneplés elleni demonstrációt hirdeti. Ezt a plakátot a maga teljességében beidézem itt, hogy református hívekként megintcsak sápadozzunk vagy piruljunk a döbbenettől. Utána még néhány hozzáfűzött mondat következik.

 

Egyházunknak: Föl kéne már végre fogni, lehetőleg borzongva, hogy az ilyen jelenségekkel nem az a baj elsősorban, hogy a reformátusságnak ártanak. Hanem az a nagy-nagy baj, hogy Jézus ügyének ártanak. Ha az egyház összemocskolódik, és hitelét veszti, akkor azt hitelteleníti el, akit hirdetnie kellene. Tehát a fő érv, hogy miért kellene a HL-féle ügyeket végre tisztázni, az, hogy Jézust utáltatjuk meg íly módon a világgal. Ennél mi durvább?

A lehető legártalmasabb kereszténység-képet terjesztik (szerintem az egyházunk missziójánál sajnos nagyobb sikerrel) a HL-MGárda-KInfó-stb.-féle fajvédő, a kereszténységet a genetikával összekeverő paranoiás és megrögzötten zsidógyűlölő vallásoskodó megnyilvánulások. Rettentő szomorú ez. A hannuka nyilvános ünneplésében lehetne meghívást látni, találkozási lehetőséget az ószövetségi vallási-kulturális hagyománnyal - de nem. A másik vallás ünnepe itt "keresztényellenes provokációként" értelmeződik. Ráadásul a "spirituális" körítés ehhez a KInfón: Jézus nem volt zsidó, sőt, zsidóságának állítása újabb zsidó métely, s a karácsonyt, e "nemzeti" ünnepet meg kellene tisztítani az ilyen téves képzetektől. Ebben a szellemi környezetben lép fel tehát HL ref. lelkész.

Ezzel szemben a Karácsony, ez a mostanra hallatlanul sokjelentésűvé vált ünnep - ha keresztény jelentését és jelentőségét nézzük - alapvetően arról szól, hogy a hatalmas és erős uralkodó alakja helyett Jézus a legtörékenyebb és legvalószerűtlenebb formát választotta, hogy üdvözítőként eljöjjön a földre: Krisztus egy csecsemő, akit kirúgtak a hotelből, így került az ólba. Ennek az a jelentősége, hogy nincs olyan szerencsétlen állapot, mellyel ne osztozhatna, nincs olyan emberi mélység, ahová le ne szállhatna, nincs olyan elveszettség, amit ne tudna üdvözíteni. És nem nemzetileg: ez itt az inter-nacionálé!

Kereszténynek mondjuk magunkat: a KInfós publicisták, ifj. HL, és én is. De egyáltalán nem vagyunk keresztények akkor, ha az irgalmas Jézusban kételkedünk, és a vallási retorikát csak arra használjuk, hogy haragunkat és utálkozásunkat hathatósan elmennydörögjük. Aki szorong a nemzetközi karvalytőkétől, imádkozzon a bankárok megtéréséért. Aki a reformátusságot vagy a kereszténységet félti ezektől az elvadult jelenségektől, imádkozzon azért, hogy aki kereszténynek mondja magát, valóban azzá válljon. Igyekszem nem csak leírni, hanem tenni.

18 komment

Címkék: antiszemitizmus gárdák kirekesztés hellókarácsony maimagyar törzsi isten


A bejegyzés trackback címe:

https://szelidolajfa.blog.hu/api/trackback/id/tr57831904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annie99 2008.12.20. 11:06:44

Nem találom a helyes jelzőjét ennek a csendnek, ami a bejegyzést fogadta.
A közelmúltban részt vettem egy előadáson, ahol Nagy Péter Tibor ismertette egy vizsgálatát, ami az egyháztagok (a mérhető nagyságú keresztény egyházakról van szó) és az antiszemitizmus összefüggéseit tárta fel. Azt mondta, a vizsgálat adatai alapján valahol kell lennie több ezer keresztény értelmiséginek, akik nem antiszemiták. Amúgy az eredmény elkeserítő, mert míg a kontroll népességben az iskolázottság növekedésével csökken az antiszemitizmus mértéke, a keresztény vallást valóban gyakorlók közt az értelmiséginek nevezhető körben visszafordul a tendencia. És ami őt előítéletei miatt meglepte, az az volt, hogy a katolikus egyház egyáltalán nem nyerte meg a "versenyt". Ez protestáns teológiai felelősség mindenképp, és HL csak a jéghegy csúcsa.
Úgyhogy azt hiszem, a csendes kisebbségnek most csendesen csatlakozni kellene Teri imájához, és azt mondanunk ennek a hegynek, hogy menjen innen amoda.

Cypriánus 2008.12.20. 13:40:01

azért mielőtt teljesen átadjuk magunkat a borongós hangulatnak, bátorkodom megjegyezni, a magyar szélsőjobb egy lavórnyi lábvíz.
Ha követitek a sajtójukat, most egymást ölik a "forradalmárok".

a magyar értelmiség egy részében tényleg van egy disztinkt antiszemitizmus, de az egész magyar-zsidó viszony eléggé kibeszéletlen volta kedvez ennek. Küzdeni ezzel a helyes történelmi ismeretekkel, és emberi kapcsolatokkal lehet, és nem azzal, hogy hiteltelen alakok aktuálpolitikai célokkal chartákat gyártanak.

Pl. azért van valami pikírt és gusztustalan abban, amikor X néni, Nagymamám szomszédja, asaját Holokausztélményeit emlegeti előbb 8(azt még megértem, persze ) majd a fidesznácikat szídja (akik amúgy bevezették aHolokauszt-emléknapot) miközben elfelejti megemlíteni azt, hogy az '50 -es években az ÁVH központban dolgozott...
Míg a másik szomszéd néniéket meg meghurcolta az ÁVH is (BURZSOÁNAK SZÁMÍTOTTAK) , meg előbb voltak Auschwitzban. oszt mégse fidesznáciznak.

Cypriánus 2008.12.20. 13:43:52

Ja, amúgy ifj. Hegedűs Lóri egy fútóbolond.
Az apja-aki mégiscsak egy érteélmes ember, akármilyen nacionalista-nem szégyellte el magát pl. a "Fehér karácsony" miatt?Szerintem az még az antiszemita megnyilvánulásainál is durvább volt.

Ő a magyar Kahane rabbi...:)

xterx 2008.12.20. 14:49:53

Cypriánus, most nem a "civil" magyar antiszemitizmusról írtam, hanem arról, hogy mennyire árt az egyháznak meg a kereszténységnek, ha nem teszi helyre ezeket a dolgokat. Pl. e legutóbbi Reformátusok Levelében olvastam, hogy böcsületes református emberek telefonáltak be a főszerkesztőnek, hogy ne jöjjön már annyit az Ószövetséggel...
Szomorú, hogy itt tartunk - megint, és föl kell ezért vállalni a felelősséget, határozottan. Üdv.

Cypriánus 2008.12.20. 15:00:45

hát, a helyes bibliai teológiát sajnos semmi sem helyettesíti. De az egyház mindig annak a társadalomnak is a része, amelyben él, anak összes ballépéseivel együtt. Ezt nem mosdatásként írom, csak tény. Nagyobb hangsúlyt kell tenni a bibliaismeretre.

Cypriánus 2008.12.20. 15:02:41

a kurucinfósok meg eretnekek.A gnózis az gnózis marad...

tommy gun 2008.12.21. 21:51:15

Szabad országban élünk. Aki a tarkaságért akar tüntetni, megteheti, aki meg a hanukázás ellen, az is.

watanabe 2008.12.22. 18:12:56

Kedves Tommy Gun!

Jól mondod: van aki valamiÉRT tüntet, van aki valami ELLEN. Lehet építeni és rombolni, átkozni és áldani, szeretni és gyűlölni...

tommygun 2008.12.24. 17:54:11

Valami ELLEN fellépni nem azonos a gyűlölettel, de ha azonos is, a gyűlöletnek megvan a helye az életben. Persze azt is ki lehet hozni a szeretet mindent legyőző erejének, amikor Jézus kikergette a kufárokat a Templomból vagy Sámson egy szamár állkapcsával agyonver ezer filiszteust.

Szerintem az istenhitben az a legjobb hogy csak a végső dolgokra figyelünk és amennyire lehet, függetleníthetjük magunkat a világ minden baromságától, ifjabbik Hegedűst is beleértve. Nem kell vele foglalkozni.

watanabe 2008.12.25. 10:00:04

Tommygun!

Megint csak jól mondod: az istenhit valóban erről szól. De az Istenhit mást mond...

tommygun 2008.12.27. 02:20:51

Nagyon fárasztó dolgot írtál, ugye tudod?

watanabe 2008.12.27. 12:03:05

Akkor kívánok sok erőt és kitartást a megértéséhez! :-)

tommygun 2008.12.27. 15:38:06

Inkább szóvicceket olvasok, az is fáj az agynak de legalább lehet rajta nevetni.

iron-member-neck 2008.12.27. 21:59:46

@tommy gun:
Két kérdés.
1. Mi indít arra egy fiatal embert, hogy nicknévnek pont a szesztilalom gengsztereinek kedvenc automatafegyverét választja?
2. Tulajdonképpen mi a bajod a hanukával?

tommygun 2008.12.28. 14:46:30

1) Tetszik a szó, ennyi. Van még pár szó ami tetszik (pld. vérhányás, rokkantnyugdíj, kecskebéka, ülőgümő, cipőfűző, utánfutó és sok-sok más), de pillanatnyi hangulatomnál fogva ennél maradtam. Főleg mert ékezet nélküli gépen is használható, ha egyszer utaznék.
2) Természetesen semmi, azon már inkább vonogatom a szemöldökömet hogy a zsidók az utcára viszik és pont karácsonykor - mintha hivalkodnának azzal hogy nem osztoznak a kereszténység egyik legnagyobb ünnepével. Tudtommal a hanuka nyilvános ünneplése még annyira sem szokás mint az utcai bethlehem-állítás. Miért ne lehetne, persze, de miért kell?
Nem gondolom hogy provokációról van szó, viszont azt sem tartanám helyesnek ha keresztények pészachkor Jeruzsálemben, a Mea Shearim negyedben nyilvánosan húsvétot ünnepelnének.
Ezzel együtt felőlem akár bármicvót is ünnepelhetnek a Hősök terén, de teljesen belefér hogy aki emiatti nemtetszésének hangot akar adni, azt megtehesse.

Ja és egy kérdés: akkor most mi is lett a beharangozott antiszemita megnyilvánulásból?

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.01.01. 17:36:43

Mi lett belőle ?

Az, hogy most már szinte heti rendszerességgel gyártja a mocskot, lehúzva mindent ugyanoda, aminek a nevében álszent, hazug módon fellép a csávó:
kuruc.info/r/6/32701/
Ez már rég nem az a kategória, amivel "nem kell foglalkozni", mert a redva külön kérés nélkül kúszik be, ajtónyitás nélkül is a küszöbb alatt.
És reformátusként dupla a felelősség, mivel látszólag a "mi" csapatunkban focizik.

iron-member-neck 2009.01.01. 21:39:44

"...Természetesen semmi..."
Még jó! Mi lenne, ha még valami bajod is lenne vele?

"...azon már inkább vonogatom a szemöldökömet hogy a zsidók az utcára viszik..."
Tempora mutantur et nos mutamur in illis. Szerinted melyik -világi vagy vallási- ünnepünk nem változott meg, az eredetihez képest akár a felismerhetetlenségig is, nem századok, hanem pár évtized alatt is? Szerinted mióta szokás KARÁCSONYKOR nagy utcai kereszteket állítani?

"...és pont karácsonykor..."
Már megbocsáss, de a hanuka saccperkábé ötszáz évvel korábbi ünnep mint a karácsony.

"...mintha hivalkodnának azzal hogy nem osztoznak a kereszténység egyik legnagyobb ünnepével..."
Én Atyám ha lehetséges múljék el ez pohár éntőlem!
Te eddig még nem hallottál róla, hogy a kereszténység és zsidóság közötti ALAPVETŐ ellentét éppen a Megváltó születése körüli vita? És TE ilyen ismeretanyaggal nyilvánítasz valamiről véleményt?

"...Tudtommal a hanuka nyilvános ünneplése még annyira sem szokás mint az utcai bethlehem-állítás..."
Gugli a barátod. Nézz utána. A betlehem állítás pedig AB OVO a nyilvánosságnak szólt. Már abban az időben is, amikor nem maskarás gyerekek jártak vele házról-házra.

"...Miért ne lehetne, persze, de miért kell?..."
Valóban, miért is ne lehetne? És miért ne dönthessék el pünkte AZ ÉRINTETTEK, hogy hol akarnak betlehemet, karácsonyfát, egyszerű-, kettős-, ortodox- avagy Andráskeresztet, szalmával borított asztalt, fagyöngyöt, tölgyfakoszorút, hanukát, hamut-mamut, mamuszt avagy papuszt állítani, AMENNYIBEN IDŐBEN MEGKÉRTÉK A TERÜLETFOGLALÁSI ENGEDÉLYT?

"...Nem gondolom hogy provokációról van szó..."
Igazán kedves tőled. Azért persze teljes megértésedről biztosítod azokat akik szerint igenis provokáció.

"...viszont azt sem tartanám helyesnek ha keresztények pészachkor Jeruzsálemben, a Mea Shearim negyedben nyilvánosan húsvétot ünnepelnének..."
Nagyon nem ugyanaz. Ha jól tudom hanukát nem akarnak ünnepelni sem a budapesti, sem az esztergomi, sem egyéb bazilikában, sem Pannonhalmán, sem bármelyik keresztény szent helyen, apátságban, kolostorban.

"...Ezzel együtt felőlem akár bármicvót is ünnepelhetnek a Hősök terén, de teljesen belefér hogy aki emiatti nemtetszésének hangot akar adni, azt megtehesse..."
Igazán kedves és megértő vagy. Tulajdonképpen mi is a baj a Hősök terével? Miért idegenek ott a zsidók?

"...Ja és egy kérdés: akkor most mi is lett a beharangozott antiszemita megnyilvánulásból?"
Erre már kaptál választ.

tommygun 2009.01.01. 23:02:39

Vastagnyak, tulajdonképpen mit is akartál mondani? Mert ebből a betűhalmazból csak annyi jön le hogy nagyon, de naggyon fel vagy háborodva. Fuss neki még egyszer plíz.
süti beállítások módosítása