HTML

Szelíd Olajfa

A befogadó Egyház Ige-központú, missziói, pártpolitika-fölötti; nem rekeszt ki, nem fordul el, hív. szelidolajfa@gmail.com A véleményeket, ötleteket, kérdéseket, gondolatokat ide várjuk.

Kommentek moderálása

A kirekesztő hangnemű kommenteket és a politikai szervezetek közleményeit nem tesszük közzé.

Utolsó kommentek

  • andrei vampiroiu: --------------- Egy szó mint száz:köszönet azoknak is akik szerint a mindatnak nincs értelme, azok... (2012.09.15. 22:27) Veled Uram, de Nélküled!
  • andrei vampiroiu: "Veled Uram, de Nélküled! Nincs értelme? Ó, dehogynem! "Király vagyok,Uram, a Te akartodból...Min... (2012.09.15. 21:56) Veled Uram, de Nélküled!
  • windermere: Költői kérdés - sajnos ilyen sokan vannak, akik magukat kereszténynek nevezik, "a kegyesség látsza... (2010.03.25. 17:51) 52%
  • N-drew: Pedig bizony, hogy sok értelme van. Ha valaki végighallgatta a rockoperát, akkor emlékszik az "Oly... (2010.02.17. 18:28) Veled Uram, de Nélküled!
  • Johannesz: Ez milyen felmérés? (2010.02.02. 11:57) 52%
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Látom,hogy kicsit tegnapelőtti a post...de az aktualitása semmit sem kopott! Ugyanúgy meg kell ha... (2010.01.02. 17:03) Milyen nyelven beszélünk?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Mindig elkeserítő,amikor a keresztet pajzsként,fegyverként,politikai kellékként használják. Vidám... (2010.01.02. 16:55) Deviánsok
  • fűrészpor: Nem sikerült megakadályozniuk a meleg felvonulást. (2009.12.15. 09:33) Deviánsok
  • Utolsó 20

2009.03.26. 15:52 xterx

Politizáló egyház című rovatunk...

...egyszerűen elnémíthatatlan.

Mert itt van pl. ez, amit a reformatus.hu-ról vadásztam:

"Az egyháziak is az előrehozott választások mellett érvelnek.
Akkora a válság, hogy gyökeresen kell orvosolni a bajokat. - mondta Bábel Balázs a Magyar Nemzetnek. A katolikus érsek Jézust idézve azt mondta: Senki nem varr régi ruhára új szövetből foltot. Sipos Ete Álmos református lelkipásztor úgy nyilatkozott: a magyar nép tömegei nem fogják bizalmukat adni azoknak, akiket a bizalomvesztett Gyurcsány Ferenc irányít. Ittzés János evangélikus püspök arról beszélt, hogy a miniszterelnök bejelentése óta csak fokozódtak a kétségek, ezért kizárólag az előrehozott választásokkal válhat újra legitimmé a politikai közélet."

Nos, itt azért vannak fokozatok. Bábel Balázs Jézust is segítségül hívja, hogy Gyurcsány leváltása mellett érveljen. Sipos E. Á. szerint van olyan, akibe néptömegek fogják a bizalmukat helyezni. Ittzés elegánsabb, ő egy demokratikus forma legitimáló hatására építi érvét.

Én ugye magánember vagyok, nem az Egyház hivatalos képviselője, így nyugodtan monnyonlezhatok. Lehetne még sokkal elegánsabban, uraim -

és ebbe az érvelésbe úgy kerül be Jézus, mint... khm... Pilátus a Krédóba.

6 komment

Címkék: apró összefonódás maimagyar


A bejegyzés trackback címe:

https://szelidolajfa.blog.hu/api/trackback/id/tr261027156

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: JURTA - több, mint egy sátor » Előrehozott választásokat 2009.04.05. 21:42:56

[...]lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy ezt a véleményünket kifejezzük! Találtam a Szelíd Olajfa blogjában egy jó utalást, mely a református.hu-ra hivatkazok. Érdemes[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pittiman 2009.03.27. 11:58:15

Zseniális. Főleg a református egyház. De nem csak ebben az esetben, általában. A legfontosabb a magyarságunk. Nemzeti értékeink. Ősi református hagyományaink. (Szerintem a két szó egymás mellett már önmagyában kicsit ellentmondásos). Fejedelmek, nemesek, nagy hazafiak, akik reformátusok voltak. A hős antikommunizmus. És ebből a szép hagyományból kifolyólag biztos tanácsot adunk, kire kell szavazni. Arra, aki meglátogat minket, és megdicsér minket, de sokat tettünk a hazáért, ennek meg is lesz a jutalma ingatlanok, fejpénztámogatás formájában. Így őrzi a református egyház a hagyományokat. Csak ezt a Jézus gyereket kéne valahogy kivenni a képből, mert valahogy nem passzol ebbe a képbe. De a Biblia is régi magyar dolog, mi fordítottuk, akkor inkább kicsit kiforgatjuk a szavait. Király.

1. Célszerű lenne ha a teológusok a teológiával, beteggondozással, lelki vezetéssel foglalkoznának, vagy ha nem így tesznek,vegyék észre, hogy nem 1612-t írunk, tanuljanak állambölcseletet, jogot, közgazdaságtant, pénzügyi ismereteket, modern társadalomtudományokat, és akkor nem mozognának ilyen esetlenül a XXI. században.

2. El kéne dönteni, hogy mi a fontosabb. Az Evangélium hirdetése, vagy a magyarság feudális hagyományainak az őrzése. mert a mai világban a kettő szerintem elválik. Ugyan ilyen hülyén nézne ki, ha a görög ortodoxok állandóan azzal lennének elfoglalva, hogy hogyan szerezzék vissza Konstantinápolyt, Antiochiát és Edesszát, esetleg Alexandriát, Hippot, és restaurálják a Bizánci Császárságot.

Nádori Gergely 2009.03.28. 23:35:29

A reformatus.hu hírének címében az az _is_ szó a legdühítőbb. Azt mutatja, hogy az egyház is felsorakozik mindazok mellé a politikai erők mellé, akik előrehozott választást akarnak. Ahogy annak a idején a békepapok _is_ felemelték szavukat Koreáért vagy az öt éves terv sikere érdekében.

tommygun 2009.03.30. 12:50:03

Mi a baj az előrehozott választásokkal? Miért fáj az neked, hogy ezt a lejáratódott bagázst, élén a kereszténygyűlölő SZDSZ-szel, végre elküldjük a pokolba?

manx express 2009.03.30. 17:01:36

@tommygun: avval semmi baj sincs, ha valaki előrehozott választást akar. A gond inkább az, ha egy egyház (a bejegyzésből egyértelműen kiderül, hogy nem is egy) kezd el politizálni. Megint.
Mindazonáltal Szucsteri szép szavaival egyetértenék ("Ittzés elegánsabb, ő egy demokratikus forma legitimáló hatására építi érvét."), ámde Ittzés úréval már korántsem ("az előrehozott választásokkal válhat újra legitimmé a politikai közélet").
Másfelől az is lehet, hogy fent említett jeles egyházfik csupán magánemberként nyilvánítottak véleményt, elvégre hazánkban nagy hagyománya van a nemvagyokközéletiszemélyiségezésnek. De ezt most én sem gondolom komolyan.

filosz · http://radio.sztaki.hu/node/showSeries.php/011se170/from__11#progs 2009.03.31. 08:32:35

OFF: sziasztok! elkészült legujabb felvételünk, ami Purimmal, a zsidó farsanggal foglalkozik, sok, sok zenével itt hallható: radio.sztaki.hu/node/get.php?id=011pr2171

harapofogo 2009.04.05. 22:12:08

@JURTA - több, mint egy sátor » Előrehozott választásokat: nagyon jó
süti beállítások módosítása