HTML

Szelíd Olajfa

A befogadó Egyház Ige-központú, missziói, pártpolitika-fölötti; nem rekeszt ki, nem fordul el, hív. szelidolajfa@gmail.com A véleményeket, ötleteket, kérdéseket, gondolatokat ide várjuk.

Kommentek moderálása

A kirekesztő hangnemű kommenteket és a politikai szervezetek közleményeit nem tesszük közzé.

Utolsó kommentek

  • andrei vampiroiu: --------------- Egy szó mint száz:köszönet azoknak is akik szerint a mindatnak nincs értelme, azok... (2012.09.15. 22:27) Veled Uram, de Nélküled!
  • andrei vampiroiu: "Veled Uram, de Nélküled! Nincs értelme? Ó, dehogynem! "Király vagyok,Uram, a Te akartodból...Min... (2012.09.15. 21:56) Veled Uram, de Nélküled!
  • windermere: Költői kérdés - sajnos ilyen sokan vannak, akik magukat kereszténynek nevezik, "a kegyesség látsza... (2010.03.25. 17:51) 52%
  • N-drew: Pedig bizony, hogy sok értelme van. Ha valaki végighallgatta a rockoperát, akkor emlékszik az "Oly... (2010.02.17. 18:28) Veled Uram, de Nélküled!
  • Johannesz: Ez milyen felmérés? (2010.02.02. 11:57) 52%
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Látom,hogy kicsit tegnapelőtti a post...de az aktualitása semmit sem kopott! Ugyanúgy meg kell ha... (2010.01.02. 17:03) Milyen nyelven beszélünk?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Mindig elkeserítő,amikor a keresztet pajzsként,fegyverként,politikai kellékként használják. Vidám... (2010.01.02. 16:55) Deviánsok
  • fűrészpor: Nem sikerült megakadályozniuk a meleg felvonulást. (2009.12.15. 09:33) Deviánsok
  • Utolsó 20

2008.01.16. 15:24 xterx

Kezek

Létezik a magyar internetes nyilvánosságnak egy olyan apró része, ami nagyon jó, hogy van. Akár büszkék is lehetünk rá! Ez a gasztroblogok, főzőblogok világa. Sőt, közössége. Ennek nagyon érdekes jellegzetességei vannak: a bloggerek ismerik és számon tartják egymást, barátságokat kötnek, ötleteket cserélnek stb. Körkérdéseket küldenek ki és főzőversenyeket tartanak, néha összejönnek együtt enni egy jót, karácsony előtt megajándékozzák egymást. Olykor karitatív szervezeteknek gyűjtenek pénzt a blogjukon. Van mindenféle gasztrobloggerünk: külföldön és belföldön élő, férfi és nő, karácsonyt és hannukát ünnepő, sokgyerekes és egyedülálló, MN-be (Magyar Narancs) és MN-be (Magyar Nemzet) író, vegetariánus és húsimádó... A különbségek őket egyáltalán nem tagolják szét - gondolom, mert van itt valami, ami sokkal de sokkal fontosabb, mint a frontvonalak: valami olyasmi, hogy jó enni, jó enni adni, jó örömöt okozni.

(U.i.: Érdekes a bejegyzések egymásutánja, az előzőben a végtagok nélkül is teljes életet kereső fiúról volt szó, most pedig éppen olyan emberekről, akik a kezük hétköznapi munkáját nyújtják - főznek, írnak. Nincs ebben szándékosság, jó, hogy így alakult.)

És íme, a kezek. Nehéz volt megtalálni őket, mert a gasztrobloggerek ez ügyben szemérmesek, és nem magukat, hanem az ételeiket fotózzák, ami szerintük a lényeg. Nemisbékát ezért csak a "békepipiskék" fotója képviseli (dehát a galamb és az olajág közt van némi kapcsolat).
Az elgyötört cyber-vándor az alábbi konyhákban nyugodtan megpihenhet. A válogatás szubjektív. (A nevekre kattintva máris a konyhába jutunk.)

Maci/Macikonyha

Fűszeres Eszter/Fűszer és Lélek

Nemisbéka/Domestic Goddess

Hölgyeim és uraim, tessék, tessék, itt látható a híres-nevezetes Chili&Vanilia Dolgos Két Keze :) - idézet Nemisbékától.

Kicsi Vú/Étel, ital, kicsi Vú

2 komment

Címkék: közösség befogadás maimagyar


A bejegyzés trackback címe:

https://szelidolajfa.blog.hu/api/trackback/id/tr22299703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsombor 2008.05.29. 18:19:49

Visszatetsző, hogy éppen akkor főz mindenki a Tv-képernyőjén, mikor már rengetegen éheznek! Nem gondolod, hogy ez ízléstelen?
Talán éppen arról kellene tanácsokat osztogatni, hogy mit egyél, ha éppen nincs semmid otthon és a pénztárcád is üres, s már a villanyt is kikapcsolták?
Ugye nem azt tanácsolnád, hogy "megélhetésileg bűnözz"?
Én azt tanácsolom, ha sok felesleged van, gondolkozz azon, ki él a környezetedben, aki talán aznap még nem ehetett és vidd el neki! Próbáld ki. Így érdemes élni.

xterx 2008.06.05. 10:36:01

Zsombor, az ételadományozó gondolatod nagyon jó, ha minél több ember csinálná csak a saját környezetében, akkor az mindenkinek jobb lenne! A főzőblogosokat viszont megvédem: ennyi bejegyzést adományozásról, jótékonyságról még egy blogos "szubkultúrában" sem láttam. Bevallom, hogy a rizses receptek engem is egyre inkább elgondolkodtatnak: tőlünk nyugatabbra (Anglia) szabályozzák a megvehető rizsmennyiséget, keletebbre pedig hiánycikk, noha alapélelem...
Ami a magyarországi főzőkultúrát fejleszteni akaró törekvéseket illeti, azok is nagyon rendben vannak, mert ha a zabálásról átszokunk a kultúrált evésre, az nem csak az egészségnek jó, hanem világméretekben is fontos lenne, ld. a mostanában terjedő gondolatmenetet, hogy az elhízott emberek ápolási költségéből az élelmiszerkrízis kezelésébe óriási pénzeket lehetne átcsoportosítani.
Abban meg igazad van, hogy a média nem igazán akar tudni arról, ami valójában van, éhezés, szegénység... A műsorokban felmutatott kép mindig arra jó, hogy elfelejtsük a realitást. Kovács bácsi addig se legyen éhes, amíg a Halatortánt nézi...
süti beállítások módosítása