HTML

Szelíd Olajfa

A befogadó Egyház Ige-központú, missziói, pártpolitika-fölötti; nem rekeszt ki, nem fordul el, hív. szelidolajfa@gmail.com A véleményeket, ötleteket, kérdéseket, gondolatokat ide várjuk.

Kommentek moderálása

A kirekesztő hangnemű kommenteket és a politikai szervezetek közleményeit nem tesszük közzé.

Utolsó kommentek

  • andrei vampiroiu: --------------- Egy szó mint száz:köszönet azoknak is akik szerint a mindatnak nincs értelme, azok... (2012.09.15. 22:27) Veled Uram, de Nélküled!
  • andrei vampiroiu: "Veled Uram, de Nélküled! Nincs értelme? Ó, dehogynem! "Király vagyok,Uram, a Te akartodból...Min... (2012.09.15. 21:56) Veled Uram, de Nélküled!
  • windermere: Költői kérdés - sajnos ilyen sokan vannak, akik magukat kereszténynek nevezik, "a kegyesség látsza... (2010.03.25. 17:51) 52%
  • N-drew: Pedig bizony, hogy sok értelme van. Ha valaki végighallgatta a rockoperát, akkor emlékszik az "Oly... (2010.02.17. 18:28) Veled Uram, de Nélküled!
  • Johannesz: Ez milyen felmérés? (2010.02.02. 11:57) 52%
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Látom,hogy kicsit tegnapelőtti a post...de az aktualitása semmit sem kopott! Ugyanúgy meg kell ha... (2010.01.02. 17:03) Milyen nyelven beszélünk?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Mindig elkeserítő,amikor a keresztet pajzsként,fegyverként,politikai kellékként használják. Vidám... (2010.01.02. 16:55) Deviánsok
  • fűrészpor: Nem sikerült megakadályozniuk a meleg felvonulást. (2009.12.15. 09:33) Deviánsok
  • Utolsó 20

2008.02.01. 14:49 xterx

Manga-Biblia: a maga módján félelmetesen pontos



Megjelent a teljes Ó- és Újszövetség manga-változata, vagyis egy Siku nevű, nigériai származású angol rajzművész átrajzolta hagyományos japán képregénnyé az egész Bibliát. Ez így önmagában még nem száz százalékosan jó hír, de hatalmas lehetőségeket nyit meg, hisz a képregény egyészen új olvasó-csoporthoz juttathatja el a történeteket, és az igényes manga pedig mindig hallatlanul izgalmas műalkotás.

A száz százalékosan jó hír az, hogy belelapozva kiderül, hogy a Siku-féle manga-Biblia valóban műalkotás, és a bibliai történetek értelmezésében és átadhatóságában tényleg egészen új fejezetet nyithat. A képek nem mutatnak meg olyan dolgokat, arcokat, amiknek jobb lenne rejtve maradniuk, hisz éppen az a lényegük, hogy emberi szem még nem láthatja őket. Teret adnak a képzeletnek meg a hitnek, de közben megvilágítják a bibliai szöveg néhány nagyon lényeges pontját (pl. azt a nem elhanyagolandó momentumot, hogy Isten félelmetes, meg hogy ezeknek a történeteknek tétjük van).
    (Párhuzamképpen Art Spiegelman MAUS című képregénye ugrik be, ami rengeteg mindent elmond a Holokausztról, de nem állít olyasmit, hogy "hűen ábrázolja" a történteket...)

A manga-Biblia weboldala ITT megtalálható, számos színes - gondolom, hatásvadász céllal kiválogatott - borító képével.
    Viszont aki ide klikkel, az láthat egy részletet az Újszövetségből: Jézus megkísértését - azt a történetet, amiről a jövőben egyébként szeretnénk néhány bejegyzésben szólni az Olajfán.
    Félelmetesen pontos, szó szerint.

(U.i. Kumokiri Nizaemon külön figyelmébe.)

7 komment

Címkék: evangélium


A bejegyzés trackback címe:

https://szelidolajfa.blog.hu/api/trackback/id/tr15320990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiZz · http://www.radio.van.hu 2008.02.02. 21:23:19

!

gyerekkoromban nagy képregény barát voltam.

ha a japánok igy értenek, akkor igy kell eléjük vinni.

Krisztus is emberré lett....

BiZz

Bán Alpár 2008.02.02. 23:43:37

Ez egy jó bibliafordítás

Rei Ayanami 2008.02.04. 09:09:22

Ez oriasi ... megneztem a linket.
kx ... hol lehetne MEGSZEREZNI?!

Rei Ayanami 2008.02.04. 09:12:36

15 font kereken az Amazonon.... + szallitasi koltsegek, de hat ez Vadkelet, nem tudom ki hozna el... lol.

kumokiri 2008.03.04. 16:59:02

Megtisztelő az ajánlás!!! :-)

Bár nem vagyok egy kimondott manga-fan, de azért ez tetszik!
És nem hiszem, hogy csak a japánokat lehetne vele elérni, hisz a manga, mint műfaj vagy stílus (?), már világszerte elterjedt.

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.04.10. 19:02:43

Ausztriában lehet kapni (értelemszerűleg németül), tegnap láttam. 15€, szóval a graphic novel árkategóriába került és nem a sima mangába, viszont ennek megfelelően a kiállítása is szép és masszív, egy nagydarab keményfedeles kötet.

Szerintem elsősorban nem a japánoknak készült, hanem a nyugati divatkövető tiniknek. A japánok meglehetősen lenézik a külföldi mangát, javarészt okkal, mert hihetetlenül sok rémgyenge külföldi mangának álcázott akármi létezik, Magyarországon is (gondolom mert ezeket olcsóbb licenszelni), de pl. német nyelvterületen aztán pláne. A manhwa, a koreai mangastílusú képregény a kivétel, az egyre bevettebb - több manhwa cím befutott Japánban is (annak ellenére, hogy a koreai-japán viszony kb. olyan felhőtlen, mint a magyar-román). De ezek általában összehasonlíthatatlanul jobbak, mint az európai/amerikai "mangák", szóval valószínűleg elsősorban tényleg a minőségi különbségekről és nem a xenofóbiáról van szó.

A manga Bibliát nem kommentálnám, mert még nem olvastam. Mindenesetre nekem meglepően rövidnek tűnt, főleg annak is a fényében, hogy a manga hagyományosan bő lére eresztett, tizensok 200+-oldalas kötet pl. teljesen normális és bevett... és maga a Biblia is elég hosszú ;]

xterx 2008.04.11. 12:56:35

Amitől jónak tartom: egészen más eszközökkel nyúl a Bibliához, mint eddig bármi és bárki, és gazdagítja, új oldalait mutatja meg. Ezenkívül egy Bibliát unalmas és érdektelen óriáskönyvnek tartó ember, fiatal is szívesen a kezébe veszi.
süti beállítások módosítása