HTML

Szelíd Olajfa

A befogadó Egyház Ige-központú, missziói, pártpolitika-fölötti; nem rekeszt ki, nem fordul el, hív. szelidolajfa@gmail.com A véleményeket, ötleteket, kérdéseket, gondolatokat ide várjuk.

Kommentek moderálása

A kirekesztő hangnemű kommenteket és a politikai szervezetek közleményeit nem tesszük közzé.

Utolsó kommentek

  • andrei vampiroiu: --------------- Egy szó mint száz:köszönet azoknak is akik szerint a mindatnak nincs értelme, azok... (2012.09.15. 22:27) Veled Uram, de Nélküled!
  • andrei vampiroiu: "Veled Uram, de Nélküled! Nincs értelme? Ó, dehogynem! "Király vagyok,Uram, a Te akartodból...Min... (2012.09.15. 21:56) Veled Uram, de Nélküled!
  • windermere: Költői kérdés - sajnos ilyen sokan vannak, akik magukat kereszténynek nevezik, "a kegyesség látsza... (2010.03.25. 17:51) 52%
  • N-drew: Pedig bizony, hogy sok értelme van. Ha valaki végighallgatta a rockoperát, akkor emlékszik az "Oly... (2010.02.17. 18:28) Veled Uram, de Nélküled!
  • Johannesz: Ez milyen felmérés? (2010.02.02. 11:57) 52%
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Látom,hogy kicsit tegnapelőtti a post...de az aktualitása semmit sem kopott! Ugyanúgy meg kell ha... (2010.01.02. 17:03) Milyen nyelven beszélünk?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Mindig elkeserítő,amikor a keresztet pajzsként,fegyverként,politikai kellékként használják. Vidám... (2010.01.02. 16:55) Deviánsok
  • fűrészpor: Nem sikerült megakadályozniuk a meleg felvonulást. (2009.12.15. 09:33) Deviánsok
  • Utolsó 20

2008.08.20. 10:45 xterx

Egy ige 2.

A ti atyáitok [...] idegen isteneknek szolgáltak. De áthoztam a ti atyátokat, Ábrahámot a folyóvíz túlsó oldalára, és elhordoztam őt egész Kánaán földjén, és megsokasítám az ő magvát. (Józsué 24,2-3)

 

Amikor Ábrahámot kiválasztotta és elhívta Isten, nem csupán Ábrahámot és utódait tartotta szem előtt. És nem is csak azért cselekedett így, hogy maga Ábrahám kegyelmet nyerjen, hanem hogy azt továbbadja másoknak. Voltak már Ábrahám előtt is hívő emberek, mint például Ábel, Énokh, Noé, akik nemes lelkükkel kiemelkedtek embertársaik közül. Amenniyre a Szentírásban olvasható feljegyzésekből megítélhetjük, ők már csaknem születésüktől fogva ilyenek lehettek. Ábrahám azonban, hasonlóan a körülötte élőkhöz, bálványimádó volt élete kezdetén. Önmagában, Isten elhívása nélkül nem állíthatnánk őt az előbb említett három férfiú mellé.

 

Mégis, Máté evangéliuma Ábrahám nevével kezdődik. Az összes ószövetségi név közül az övé hangzik leggyakrabban Jézus szájáról. Ezt a bálványimádót választotta ki Isten, hogy megszámlálhatatlan sokaság számára az Ő áldását közvetítse. Mert Istennek tetszett, hogy Ábrahámot válassza ki. Nem volt semmi a jellemében, ami erre érdemessé tette volna. De Isten a kezébe vette, vezette, és megszaporította. Vajon tehetné veled (velünk) is ugyanezt?

Kétszeres aktualitása van most ennek az igemagyarázatnak. Egy mindennapos olvasásra szolgáló áhitatoskönyvből származik - éppen ez az augusztus 20-ai rész. És mérhetetlenül pontosan értelmezi azt, ami többek közt aug. 20.-hoz, az államalapítás ünnepéhez tartozik: ez pedig a kereszténység felvétele. Ami csak akkor válik áldássá,  a geopolitikai-történelmi-kulturális jeletőséget meghaladó spirituális eseménnyé, ha így megy végbe, ahogy Ábrahám és az övéi esetében történt.

A másik aktualitás pedig az Olimpia. Merthogy az idézett könyv szerzője Watchman (Őrálló) Nee, a talán legnagyobb hatású kínai keresztény. Ni Su-Csu néven született 1903-ban Dél-Kína Fukien tartományában. Családjában már nagyapja keresztény hitre tért. Ez persze nem helyettesítette a személyes Isten-élményt. Ni/Nee 17 évesen tért meg, és azután munkába lendült - írt, beszélt, szervezett, újságot és könyveket adott ki, gyülekezeteket alapított. Mindezekért 1952-ben letartóztatták - míg társait a kommunista fenyegetés elől Tajvanra küldte, ő maga otthon maradt, hogy folytassa a kínai munkát. A börtönben halt meg, 1972-ben. Biztos tudta, hogy miről beszél, mikor Ábrahámról írt.

5 komment

Címkék: olimpia ige megtérés törzsi isten aug20


A bejegyzés trackback címe:

https://szelidolajfa.blog.hu/api/trackback/id/tr31624257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annie99 2008.08.28. 12:32:27

Teri!
Ahogy elolvastam, egyből írni akartam rá, csak aztán elakadtam. Azon a kérdésen, hogy vajon kit meddig vihet el az Úr. Egyrészt lelkiképpen, vagyis minket magyar keresztényeket mennyire tud eltávolítani hétköznapi kis ügyeinktől, hogy az Ő Országa legyen a fontos és a mi országunkat is Jézus szemével próbáljuk látni és az ő szeretetével szeretni. Közhelyek ezek, ezért le se írtam. De most mégis.
A másik: az "én témám" kapcsán elmélkedek azon, hogy kulturálisan mekkora "ugrást" várhat el egy keresztény egy ázsiai/afrikai stb. hívő testvérétől. Nee harmadik generációs keresztény.
Amit Ábrahámról írt - és amit a másik topikon írtál, szerintem nagyon fontos.

kisöreg · http://egipeloton.blog.hu 2008.08.28. 16:50:40

annie99 mondja:
"... hogy kulturálisan mekkora "ugrást" várhat el egy keresztény egy ázsiai/afrikai stb. hívő testvérétől."
Az is érdekes lehet, hogy egy keresztény egyház/felekezet meddig tud elmenni, hogy egy ázsiai/afrikai stb. számára vonzó lehessen. Éppen Kínában szenvedtek ettől a misszionáriusok eleget, legalábbis a ferencesek (már ha hinni lehet Lombosnak), akik csak igen későn kezdték több-kevesebb sikerrel alkalmazni a jezsuiták inkulturációs modelljét.

xterx 2008.08.28. 20:05:33

Nekem meg az a kérdésem, amit főleg Anikó blogja erősített meg (Kisöreg, ismered? Ha nem, az indiános a linkjeink közt), hogy mi a limit, ami kell a krisztusi mivolthoz.
Kulturális meghatározottságok beleférnek, ezeket igalmasan-nyitottan el kéne fogadni; de mi a keresztényiséghez szükséges minimum, ha fogalmazhatok így...?

kisöreg · http://egipeloton.blog.hu 2008.08.29. 18:26:06

igen, időnként be-benézek oda is. köszönöm

annie99 2008.08.30. 10:38:17

A kereszténységhez szükséges minimum... "Uram, emlékezzél meg rólam, ha eljössz a te országodban!"

Egyébként nem tudok válaszolni a feltett kérdésre, de azt látom, hogy jelenleg olyasmik alapján történik ennek megítélése, amik nincsenek összefüggésben a juhok és kecskék példázatával. Pedig annak eléggé súlyos mondanivalója van.
Nehogy magadra vedd! :)
süti beállítások módosítása