HTML

Szelíd Olajfa

A befogadó Egyház Ige-központú, missziói, pártpolitika-fölötti; nem rekeszt ki, nem fordul el, hív. szelidolajfa@gmail.com A véleményeket, ötleteket, kérdéseket, gondolatokat ide várjuk.

Kommentek moderálása

A kirekesztő hangnemű kommenteket és a politikai szervezetek közleményeit nem tesszük közzé.

Utolsó kommentek

  • andrei vampiroiu: --------------- Egy szó mint száz:köszönet azoknak is akik szerint a mindatnak nincs értelme, azok... (2012.09.15. 22:27) Veled Uram, de Nélküled!
  • andrei vampiroiu: "Veled Uram, de Nélküled! Nincs értelme? Ó, dehogynem! "Király vagyok,Uram, a Te akartodból...Min... (2012.09.15. 21:56) Veled Uram, de Nélküled!
  • windermere: Költői kérdés - sajnos ilyen sokan vannak, akik magukat kereszténynek nevezik, "a kegyesség látsza... (2010.03.25. 17:51) 52%
  • N-drew: Pedig bizony, hogy sok értelme van. Ha valaki végighallgatta a rockoperát, akkor emlékszik az "Oly... (2010.02.17. 18:28) Veled Uram, de Nélküled!
  • Johannesz: Ez milyen felmérés? (2010.02.02. 11:57) 52%
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Látom,hogy kicsit tegnapelőtti a post...de az aktualitása semmit sem kopott! Ugyanúgy meg kell ha... (2010.01.02. 17:03) Milyen nyelven beszélünk?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Mindig elkeserítő,amikor a keresztet pajzsként,fegyverként,politikai kellékként használják. Vidám... (2010.01.02. 16:55) Deviánsok
  • fűrészpor: Nem sikerült megakadályozniuk a meleg felvonulást. (2009.12.15. 09:33) Deviánsok
  • Utolsó 20

2008.06.25. 22:22 Nádori Gergely

Manasse, a halálraítélt király

Hiteles lehet-e egy halálraítélt bűnbánata? A korábbi bejegyzéshez fűzött hozzászólásokban gyakori érvként merült fel, hogy persze, hogy megbánást tanúsít valaki az akasztófa árnyékában, de ennek nem lehet hinni.
Érdekes megnézni egy erre nagyon emlékeztető esetet a krónikák könyvéből: 

De Manasse elcsábítá Júdát és Jeruzsálem lakóit, hogy még gonoszabbul cselekedjenek, mint a pogányok, a kiket az Úr kigyomlált volt az Izráel fiai elől.
És noha megszólította az Úr Manassét és az ő népét; de nem figyelmezének reá.
Reájok hozá azért az Úr az Assiriabeli király seregének vezéreit, a kik Manassét megfogták és vasba vervén megkötözék őt két lánczczal, és Babilóniába vivék.
Mikor pedig nagy nyomorúságban volna, fohászkodék az Úrhoz az ő Istenéhez, és teljesen megalázta magát az ő atyáinak Istene előtt.
És könyörögvén hozzá megkegyelmeze néki, és meghallgatván könyörgését, visszahozá őt Jeruzsálembe, az ő országába. Akkor ismeré meg Manasse, hogy az Úr az igaz Isten.
Ezek után a Dávid városának külső kőfalát felépíté Gihontól napnyugat felé a völgyben, a halkapu bemeneteléig; Ofelt is körülvéteté magas kerítéssel, és Júdának minden megerősített városaiba seregvezéreket helyeze.

2Krón 33,9-14

Manasse a rossz királyok közül való, a Királyok könyve nem is ír erről a változásról, csak azt írja, hogy feláldozta a saját fiát, illetve:

És Manasse nagyon sok ártatlan vért is ontott ki, úgy hogy Jeruzsálem minden felől megtelt vele.

2Kir 21,16

Mi lehet kétségbeesettebb helyzet, mint az ellenséges ország börtönében ülve várni a kivégzésre? A hozzászólások logikája szerint ebben a szituációban nem lehet hiteles a bűnbánat. Istennek mégis elég jó.
Van még egy különös csavar a történetben: figyeljük meg, mikor ismeri meg Manasse, hogy az Úr az igaz Isten. Nem akkor, amikor a próféták figyelmeztetik; nem akkor, amikor jogos büntetésként elveszti a birodalmát és a szabadságát is; nem akkor, amikor az élete van veszélyben - hanem akkor, amikor megtapasztalja, hogy az Úr mindezek elenére kegyelmez meg neki. Ugyanígy vagyok ezzel én is. Nem arról ismertem meg az Istent, hogy miért, hanem hogy minek ellenére fordult hozzám.

1 komment

Címkék: halálbüntetés ige bűnbánat


A bejegyzés trackback címe:

https://szelidolajfa.blog.hu/api/trackback/id/tr41539563

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Bookmarks about Hiteles 2008.09.16. 23:30:19

[...]on 2008-08-22 Manasse, a halálraítélt király[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annie99 2008.06.27. 20:23:30

Ez a történet most nagyon jókor került a szemem elé, köszönet érte.
Sokszor gondolkodom azon, hogy a bizalom kockázatos dolog, és statisztikailag biztos, hogy fájdalmas csalódásokat is okoz. Nem vinnék idegen csomagokat a repülőn, és nem is ajánlanám senkinek. De kitől tagadhatom meg, hogy komolyan vegyem a bűnbánatát?
A halálraítéltekkel kapcsolatban pedig azt kérdezem, hogy ha valaki nem kapott lehetőséget bűnbánatának bizonyítására, hogyan tudná megvédeni magát a rágalmaktól? A kérdést költőinek szántam. Sokszor azoknak az emlékével szemben is kegyetlenek vagyunk, akik már végképp nem árthatnak többé senkinek.
süti beállítások módosítása