HTML

Szelíd Olajfa

A befogadó Egyház Ige-központú, missziói, pártpolitika-fölötti; nem rekeszt ki, nem fordul el, hív. szelidolajfa@gmail.com A véleményeket, ötleteket, kérdéseket, gondolatokat ide várjuk.

Kommentek moderálása

A kirekesztő hangnemű kommenteket és a politikai szervezetek közleményeit nem tesszük közzé.

Utolsó kommentek

  • andrei vampiroiu: --------------- Egy szó mint száz:köszönet azoknak is akik szerint a mindatnak nincs értelme, azok... (2012.09.15. 22:27) Veled Uram, de Nélküled!
  • andrei vampiroiu: "Veled Uram, de Nélküled! Nincs értelme? Ó, dehogynem! "Király vagyok,Uram, a Te akartodból...Min... (2012.09.15. 21:56) Veled Uram, de Nélküled!
  • windermere: Költői kérdés - sajnos ilyen sokan vannak, akik magukat kereszténynek nevezik, "a kegyesség látsza... (2010.03.25. 17:51) 52%
  • N-drew: Pedig bizony, hogy sok értelme van. Ha valaki végighallgatta a rockoperát, akkor emlékszik az "Oly... (2010.02.17. 18:28) Veled Uram, de Nélküled!
  • Johannesz: Ez milyen felmérés? (2010.02.02. 11:57) 52%
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Látom,hogy kicsit tegnapelőtti a post...de az aktualitása semmit sem kopott! Ugyanúgy meg kell ha... (2010.01.02. 17:03) Milyen nyelven beszélünk?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Mindig elkeserítő,amikor a keresztet pajzsként,fegyverként,politikai kellékként használják. Vidám... (2010.01.02. 16:55) Deviánsok
  • fűrészpor: Nem sikerült megakadályozniuk a meleg felvonulást. (2009.12.15. 09:33) Deviánsok
  • Utolsó 20

2009.01.06. 15:07 Nádori Gergely

Mi az üzenet?

Tegnap a Klubrádióban szóba került az egyházak karácsonyi üzenete:

"Úgy tűnik, a karácsony és újév között senkinek nem lehett egy percnyi nyugta: egyházi emberek gondoskodtak arról, hogy jószerivel mindenki megkapja a magáét. Kaptak a romák, kaptak a melegek, kapott Gyurcsány, nem maradt ki az osztásból az angol miniszterelnök és a német kancellár sem, sőt, maga a kapitalizmus sem úszta meg egy-két keresetlen szó nélkül."

A beszélgetésben két vallástörténész (még véletlenül sem egyházi ember) kesergett azon, hogy mennyire szerepüket tévesztették idén az egyházak a pápától Bölcskei Gusztávig. (És könyörgöm, vegye már valaki az észre, hogy az egyházfi az nem az egyházhoz tartozó ember, hanem a templomszolga.) Hogy beleszólnak a világ a dolgába, nem pedig csak a szeretetet hírdetik, ami a "dolguk" lenne. Az egésznek olyan hangulata volt, mintha kicsit rosszallóan néznének a szenilis nagypapára, aki ahelyett, hogy üldögélne a fotelben, görkorcsolyázni megy.

Pedig nem azzal van a baj, ha a szószékről a világ jelen állapotára vonatkozó üzenetek hangzanak el, hanem azzal, hogy milyenek ezek az üzenetek. A tudósítások szerint a debreceni nagytemplomban az aktuálpolitikai utalások nem arról szóltak, hogy példátlan indulatokkal feszülnek egymásnak honfitársaink, nem is arról, hogy az elkövetkező évben szerény becslések szerint is százezren veszítik el a munkájukat, hanem arról, hogy az új jogszabályok szerint az egyházaknak adott adomány is adóköteles lesz. Mert ez a fontos. Hát csodálkozhatunk-e, hogy a közvélekedés szerint az egyházakról olyan, amilyen.

11 komment · 2 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://szelidolajfa.blog.hu/api/trackback/id/tr62861486

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vallásos Ábrándozók 2009.01.07. 22:41:39

Ünnep utáni fanyar valóság - ÁPDÉTAz előző bejegyzésben megemlített igehirdetés hanganyaga letölhető INNEN (Aktuális rovatban lelitek). Hallgassátok meg, aztán döntsétek el, én rohantam ki túlságosan, vagy a kedves újságíró ragadtatta el magát.

Trackback: Vallásos Ábrándozók 2009.01.07. 22:39:56

Ünnep utáni fanyar valóságA rokonlátogatós-nagyokat evős napok csupán egy pöttyet feküdték meg a gyomromat. Azonban tegnap kezembe akadt a Népszabadság szombati száma, ami már nehezen emészthető tartalmakkal is bírt számomra.Az ünnepi püspöki szentbeszéde…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.01.06. 19:14:11

Ezek a spécin érdekes tudósítások sajnos most részét képezik egy ugyanannyira mocskos propagandának, mint, amit Hegedűs vezet a zsidók ellen, és persze egyházának vezetői ellen is, ahol csak lehet.

Gyurcsány, miután nem győzte kellően nagyra fújni a barna eső rémképét, és persze egyedüli megmentőként pozícionálni magát (Hollán Ernő utca, és Tarka magyar, amit személyesen is megtapasztalhattunk, lásd. lentebb az "élménybeszámolót és reakciókat)
most szinte az inkvizíciót vizionálja, hogy újabb ellenségképet gyárthasson az újabb megmentői szerepéhez.

NE DŐLJÜNK BE !

Mert, itt a link:
www.reformatus.hu/archiv/2008/istentisztelet_081225.mp3

És bizony Bölcskei olyanokról beszél, hogy: lássa az emberi arcot egymásban az eladó és vevő, ügyfél és hivatalnok, lássuk többek között a HAROGOSUNKÉBAN és a KIÁLLHATATLAN SZOMSZÉDÉBAN IS, mert Isten értük is eljött, hogy emberséges arcát megmutassa vagy Emberi arcotok van, ne engedjétek eltűnni ! stb.
Tehát igenis alkalmazható a jelen nehéz körülményekre, amikor emberek esélyesebben esnek egymásnak.
Csak ezt egy párt szócsöveként a népszabinak nagyon nem érdeke elmondani, annál inkább a vélt ellenség mocskolása.

Ahogy erről sem írtak, mert Bölcskei nem volt egyedül problémájával:

www.hetivalasz.hu/cikk/0812/ajandek_helyett_adomany

xterx 2009.01.06. 19:24:35

Külön téma önmagában az adomány-adóztatás, ami tényleg a lehető legsilányabb dolog, mert abban bizonytalanít el, hogy ha én támogatni akarok valakit/valamit, ahhoz valóban el is jut az adományom... Le lehet így az adakozásról nevelni az embereket... Ezért egyre "trendibbek" az informális-közösségi, gyakran online adakozási formák. Arra kéne biztatni az embereket, hogy adjanak direkt, és az egyházaknak valahogy erre lehetőséget teremteni. Ahelyett, hogy megint csak a felhasználható öss zeg megcsappanásán szomorkodnának.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.01.06. 23:11:59

@szucsteri:
Itt természetbeni adományokról van szó ! Konzervekről, ruháról, zöldségről,gyülölcsről stb. És most ezek az adományok estek brutálisan vissza minden segélyszervezetnél, nem csak az egyházaknál, úgy, hogy a kormány igenis hazudik a témában, de még van pofájuk nekik hazugozni, csak azért mert valaki ezt fel merte vetni. Bölcskinek annyi a "bűne", hogy ezt elmondta. A népszabi meg egy alja pr eszközként funkcionál nem először:
www.mr1-kossuth.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=63255&Itemid=176

Berci_JCHC (törölt) 2009.01.07. 02:15:56

"Offshore" segélyszervezetek víziója? Máshogy ezt nem lehet, attól tartok.
Az egyik világelső nemzetközi segélyszervezet magyar. Ezt érdemlik?

Asszem ezt majd felvetem a CAAA-nek, hogy lám, itt mi megy. Úgy érzem nagy szükség lesz külföldi tesókra.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.01.07. 21:01:14

@Berci_JCHC:
Tényleg hihetetlen, hogy úgy kell kimanőverezni az államot, csak, hogy mások segíthessenek. Viszont amilyen a hozzáállásuk (lásd. Pénzügy reakcióját, illetve GyF legújabb rohamát a "konzervatív fundamentalizmus" ellen) simán kitalálnák, hogy tessék, íme a bizonyíték, hogy az egyházak adót akarnak csalni.

Bella Péter · http://reposzt.hu/ 2009.01.07. 22:47:37

Mi az, hogy közvélekedés? Melyik köz vélekedik így? Honnan terelik ide a köz vélekedését? És kik? Egyáltalán, vélekedik-e a köz?

Nádori Gergely 2009.01.07. 22:50:50

Igazad van, a teljes igehirdetés valóban más képet ad, mint a kiragadott szöveg. És tény, hogy a tudósítás sem feltétlenül jószándékú.
Azonban továbbra is igaz a pénz, hogy szerintem rossz hangulatú az adományok megadóztatásának efféle felemlegetése és aláhúzza azt a képet, hogy egyházról, hogy leginkább a saját javai érdeklik.
Mennyivel jobb lett volna azt mondani (ha már kell valamit), hogy az állam 20%-kal több lehetőséget adott a Szentléleknek.
Tény az is, hogy láthatóan az újságíró számára az igehirdetés nyelve érthetetlen, ami nagy baj, hiszen hogyan jut el így hozzá is az örömhír. És valószínűleg hiteltelen is mindaz, amit még a püspök mond az újságíró számára.
Amúgy az a kommentár szerintem úgy hülyeség, ahogy van, miként a felemlegetett rádióbeszélgetés is volt.
Az pedig tény marad, hogy az evangélium, a mi szánkból ezen a karácsonyon sem tört át jópár falat.

tommygun 2009.01.08. 00:14:30

"Mennyivel jobb lett volna azt mondani (ha már kell valamit), hogy az állam 20%-kal több lehetőséget adott a Szentléleknek"

Ne haragudj, de ezt most akkor hogyan is kéne érteni?

lasagne · http://keroblog.freeblog.hu 2009.01.12. 12:41:14

@tommygun: Hát úgy, hogy a pénz helyett majd a Gondviselésnek kell betöltenie azt a 20%ot
@Nádori Gergely: Igazad is van, meg nem is, szerintem, mert bár már megint pénzről van szó, de gyanítom, hogy az a pénz elsősorban nem önös érdekeket szolgált volna, tehát jogos, ha kiemelik azt, hogy már megint lejjebb húzták meg azt a bizonyos határt. És azt sem ártalmas kiemelni, hogy nem annyira egyházbarát módon működnek a dolgok minálunk, ami nyilván egyik legkönnyebben a pénzkérdésekben érhető tetten.

tommygun 2009.01.13. 13:03:07

A Gondviselés nagyon jó dolog, de nem fogja helyetted befizetni a villanyszámlát.

pittiman 2009.02.06. 23:20:19

Szerintem meg ott lett az egész elcseszve, hogy konkrét aktuálpolitikát kevertek a Karácsonyba. Pl. mi a családdal ettünk-ittunk, jól el voltunk, és egy szó se esett a politikáról. Mert karácsonykor épeszű ép lelkű normális ember leszarja a politikát. De az egyház más. Meghittség???? ÁÁÁÁ. Pozitív gondolatok....na nehogy már...Az egyházat annyira foglalkoztatja a közélet, elvégre az egyház nem más, mint egy politológiai szervezet, aki a Biblia tanításainak tükrében elemez, annyira érdekli az Unió és Gyurcsány, hogy nem bírják ki, hogy ne tegyék bele az igehírdetés fővonalába. Kell valami magyarosan negatívat mondani. Ami kicsit letöri a meghittséget, és egymásnak ugrasztja a rokonokat. Így magyaros: a balosok még jobban utálják a reformátusokat, a reformátusok meg berágnak, és elkezdik védeni Bölcskeit nyakatekert indokokkal, hogy miért is áraszt ez a beszéd csupa-csupa pozitív gondolatot. És egyik oldal idegesebb lesz mint a másik, és megint jól telt a karácsony. De jól tettem hogy a reggel nyolcas it-re mentem be a Nagytemplomba, ahol nem volt Bölcskei, csak pár nyugis jófej öregasszony, akik nem bírtak aludni. Egész más hangulatú volt az egész.

De biztos rosszul látom, végül is Jézus is beleavatkozott a szaddaceus és farizeus zsidóság dolgaiba, pártszínekbe indult, a Júdea Népe Frontba is belépett végül is, és nyíltan lázadt a rómaiak ellen. És rengeteg olyan kifejezés van az Evangéliumban, ami kapitalizmus, globalizáció, és Gyurcsány-ellenes. Végül is Jézus világosan beszélt róla, hogy a rendszerváltás utáni Magyarországon konkrétan mit kell tenni. És erről szól a Karácsony. Milyen hülye voltam, sajnos nem olvastam az evangelisták írásaiban Jézus a magyar politika a rendszerváltás után témakörbe tartozó kinyilatkozásait.
süti beállítások módosítása