HTML

Szelíd Olajfa

A befogadó Egyház Ige-központú, missziói, pártpolitika-fölötti; nem rekeszt ki, nem fordul el, hív. szelidolajfa@gmail.com A véleményeket, ötleteket, kérdéseket, gondolatokat ide várjuk.

Kommentek moderálása

A kirekesztő hangnemű kommenteket és a politikai szervezetek közleményeit nem tesszük közzé.

Utolsó kommentek

  • andrei vampiroiu: --------------- Egy szó mint száz:köszönet azoknak is akik szerint a mindatnak nincs értelme, azok... (2012.09.15. 22:27) Veled Uram, de Nélküled!
  • andrei vampiroiu: "Veled Uram, de Nélküled! Nincs értelme? Ó, dehogynem! "Király vagyok,Uram, a Te akartodból...Min... (2012.09.15. 21:56) Veled Uram, de Nélküled!
  • windermere: Költői kérdés - sajnos ilyen sokan vannak, akik magukat kereszténynek nevezik, "a kegyesség látsza... (2010.03.25. 17:51) 52%
  • N-drew: Pedig bizony, hogy sok értelme van. Ha valaki végighallgatta a rockoperát, akkor emlékszik az "Oly... (2010.02.17. 18:28) Veled Uram, de Nélküled!
  • Johannesz: Ez milyen felmérés? (2010.02.02. 11:57) 52%
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Látom,hogy kicsit tegnapelőtti a post...de az aktualitása semmit sem kopott! Ugyanúgy meg kell ha... (2010.01.02. 17:03) Milyen nyelven beszélünk?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Mindig elkeserítő,amikor a keresztet pajzsként,fegyverként,politikai kellékként használják. Vidám... (2010.01.02. 16:55) Deviánsok
  • fűrészpor: Nem sikerült megakadályozniuk a meleg felvonulást. (2009.12.15. 09:33) Deviánsok
  • Utolsó 20

2007.11.28. 18:58 Nádori Gergely

Kereszt és szög

A legenda szerint a rómaiak cigány kovácsokat kértek meg arra, hogy készítsék el a szögeket a keresztre feszítéshez. Ugyan a történet roma változata szerint ők, hogy kisebbítsék Jézus szenvedését, elloptak hármat a szögekből és ezért egy szög üti át a két lábat, ez elég volt ahhoz, hogy a zsidókhoz hasonlóan istengyilkosoknak tekintsék a romákat is.
A két megvetett nép sorsa legutóljára a haláltáborokban ért össze. Egy roma túlélő elmondása szerint, mikor augusztus 2-ának éjjelén háromezer romát öltek meg Auschwitzban, a zsidó férfiak kaddist mondtak értük a barakkokban.

11 komment

Címkék: roma antiszemitizmus kirekesztés bűnbánat


A bejegyzés trackback címe:

https://szelidolajfa.blog.hu/api/trackback/id/tr70245743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yuz Asaf (törölt) 2007.11.29. 12:46:19

Ez az elnevezés cigány és a kor egyidejű használata anakronizmus.

Ha valakit megkértek az prozelita volt. Pedig megkértek ( megfizettek) mert a bűntetteket másokkal végeztették. s maguk az eszközök érintése is annak számított.

Ez ismerős.

Cigány - hasonlóan -, hiteles szemtanú elmondta, hogy országunkból (?) egy cigányt sem vittek el.

Cigányok beszélik.

Amit a zsidók megfizettek, abból el nem tűnhetett semmi, tehát nem lopták el a szögeket.


üdv:

Y.A.

Fogarasi Gábor 2007.11.29. 13:20:45

Kedves Yuz Asaf!
A blog bejegyzés így kezdődik "a legenda szerint". Tehát a nem a valóság tekintélyével lép fel a bejegyzés, erre történetre nézve.

A bejegyzés azonban onnan "két megvetett nép sorsa legutóljára a haláltáborokban ért össze" a történelmi tények hitelével lép fel.

Ellentétben azzal a megjegyzéseddel, ami így hangzik:
"Cigány - hasonlóan -, hiteles szemtanú elmondta, hogy országunkból (?) egy cigányt sem vittek el."

Én nem tudom, hogy azonos vagy-e azzal a blogterrel, aki ugyancsak Yuz Asaf néven fut és egy "jézusnemvoltzsidó" című honlapot vezet. Csak néhány "gyöngyszem" az ottani címekből: Jézus nem volt zsidó, Mária nem volt zsidó, Pilátus keze tiszta volt, Judás nem lett öngyilkos.
No, ezek már tényleg legendák, méghozzá nagyon hamis és gonosz legendák.

Fogarasi Gábor

Yuz Asaf (törölt) 2007.11.29. 14:19:20

Fogarasi Gábor!

A hamis és gonosz legenda alapos ismeretek re utal. Yuz Asaf részéről, aki egy és uaz.

Ha nem ismeri a tényeket, javaslom tájékozódjon. Ha olvasta, cáfolja, de ne jelentse ki ex cathedra téves véleményét...stb


üdv:

Y.A.

Fogarasi Gábor 2007.11.29. 15:05:27

Kedves Yuz Asaf!

Mindenkinek szabadsága van abban hinni, amiben akar. A gnosztikus iratok egy részét magam is olvastam és ismerem. Számomra a kanonikus Szent Írás az egyetlen mérce, amely kimondja a határozott ítéletet arra, amely során bárki is elvenni vagy hozzátenni akarna.
Így nem én ítélem el ex cathedra a gnosztikus iratokat és az előbb felsorolt szalagcímek mögötti állításokat, hanem a Szent Írás.

Újra mondom, mindenkinek szabadsága van abban hinni, amit akar. Akár ex cathedra kijelntheti, hogy Jézus nem volt zsidó és Mária sem. Kedves Yuz Asaf, tájékozodjon és kutassa Szent Írást.

Tisztelettel:
Fogarasi Gábor

Yuz Asaf 2007.11.29. 16:21:27

Fogarasi Gábor!

Ha Ön a az írást tanulmányozza, akkor jól tudja állításaim igazak. Miért mond ennek ellent?

Megszokásból? Tekintélytiszteletből?
Megtisztelne, ha kifejtené véleményét Máté 1.16. -ról.

üdv.

Y.A.

Fogarasi Gábor 2007.11.29. 16:57:40

Kedves Yuz Asaf!

Megszokásból nem mondhatom, mert 17 évesen ismertem meg az Urat, nem vallásos családból származva.
Tekintélytisztelet nálam csak akkor működik, ha az nem hierachikus, hanem karizmatikus. Református egyházamtól , s tőlem is bármilyen tekintélyelvű tisztelet a legtávolabb áll. Az Ige tekintélyét azonban mindenek fellettinek tartom. S erre hivatkoztam az elöbbiekben is, kár hogy ezt nem kívánja észre venni, hanem egy sztereotípia alapján ítél," ja ilyenek a katolikus (egytemes) keresztyének".
Megnéztem a honlapját. Hát kérem, pontosan ön az aki nem a kanonikus Szent Írásra hivatkozi, hanem a Biblián kívül iratokra, meg azt is megemlítí, hogy a india varázsát és a mágiát ( amit úgye megint erősen tilt a kanonikus Szent Írás) fontosnak tartja.

A Máté evangéliumának első része pontosan arról szól, hogy Jézus,aki tökéletes ember és tökéletes Isten, az emeberi részről zsidó származású. Tudja, ha nem így lenne nagy bajba lennénk, mert akkor Ő hamis próféta lenne és a megváltásunk nem történt volna meg.
Azt írja blogja elején, hogy a katolikus keresztyének nem vallják, hogy Jézusnak voltak testvérei. Kérem szépen én is katolikus (tehát egyetemes) keresztyén vagyok és egyértelmű, hogy voltak és pont az ő benne lételük a zsidó közösségben, majd Messiás hívőként, továbbra is a zsidó identitásukat megtartó hívő életük is bizonyítja, hogy Mária és a Szent Lélek által fogantatott gyermek Jézus zsidó volt.
Hadd kérdezem meg, miért fáj ez önnek ennyire?
Én örvendezzek fellette,mert látom Isten jó és tökéletes üdvtervét ez által is. Dicsőség ezért ÁBRAHÁM,IZSÁK, JÁKOB ISTENÉNEK!

Yuz Asaf (törölt) 2007.11.30. 07:46:06

Fogarasi Gábor!

Itt az a szokás, hogy a nem tetsző hozzászólást kitörölik?

Nem lep meg! A tegnapi válaszom nincs meg. Ez korrekt eljárás Ön szerint szerint?

Ezt látva ,nincs miről beszélnünk.

Ez ilyen képmutató emberek miatt áll ott a vallás ahol!!!!

Y.A.

Csak azt hagyja meg ami tetszik önnek...

Fogarasi Gábor 2007.11.30. 09:52:26

Kedves Yuz Asaf!

Jó lenne, ha nem csak mondaná a magáét, ha nem FIGYELMESEN ELOLVASNÁ AZT, AMIT ÍROK ÉS NEM PREKONCEPCIÓVAL ÉLNE ÁLLANDÓAN.
Ha ezt megtette volna, akkor látná a korábbi bejegyzésemben, hogy én ezen a blogon ugyanolyan olvasó vagyok, mint ön, tehát se lehetőségem, se jogom nem lenne törölni semmilyen bejegyzést.
Ha ezt ön képmutatásnak nevezi (bizonyosan örömmel teszi, mert a válaszaimra és felvetéseimre eddig egyetlen konkrét választ sem adott, s most bizonyosan örömmel lehet azt mondani, na tessék én tudtam...csak, amit látja ez nem igaz).
Tehát mégegyszer a TÉNYEK (s nem a legendák és prekoncepciók):
Fogarasi Gábor református lelkész ITT ugyanolyan olvasó, mint ön a honlap szerkesztéséhez (sajnos) nincs köze, de örömmel olvassa.
Mivel a kitörölt bejegyzését nem olvastam, DE érdekel, így hogy lássa mennyire képmutató vagyok, megkérem küldje át a személyes email címemre: rev.fogarasigabor@gmail.com.
Kérem ezt a bejegyzést a további félreértések elkerülése miatt FIGYELMESEN olvassa el.
Köszönettel:
Fogarasi Gábor
ref lelkész

xterx 2007.11.30. 10:10:20

Az említett hozzászólást én töröltem, indoklásomat "Y. A." úr e-mail címére elküldtem. A "kommentek moderálása" rovatban fogalmaztuk meg a hozzászólások törlésére vonatkozó elvünket.
Javasoljuk, hogy igény szerint a vitát egy olyan fórumon folytassák, amelynek témáihoz jobban llik az Önök által taglalt kérdés.
Üdvözlettel Adminisztrátor.

kumokiri 2007.11.30. 16:57:12

Kedves Y. A.!

Én sem tartom buta ötletnek, hogy olvassa a Bibliát. Arra a 66 könyvre gondolok, amit kanonikusnak neveznek - nem véletlenül, egyébként. Egy idő után talán nem fogja napjait beárnyékolni az a lelki teher, amit a gyűlölködés és - nevezzük nevén - antiszemitizmus rak Önre.

Első hozzászólásában írt sorait gusztustalanul cinikusnak és kirekesztőnek érzem, bár nem bánom, hogy olvasható; mert így Ön jellemzi saját véleményét saját szavaival.

Fogarasi Gábor mondataival egyébiránt egyetértek.

Üdvözli Önt: Kumokiri Nizaemon de la Vega von Stau und Goldberger

gospelradio · http://www.gospel.hu 2007.11.30. 23:12:38

csak egyetlen gondolat: ha Jézus Krisztus test szerint nem is lenne zsidó - ismétlem HA - akkor is a romai jog szerint, mely érvényes volt a provinciákra is , azzal, hogy egy zsidó férfi adoptálta, teljes jogu zsidóvá vált volna - VOLNA, mert tudjuk , hogy vér szerint Máriától a kegyes Zsidó asszonytól származott.

az ettől eltérő mende mondák pedig - ne kerülgessük itt a szavakat - kitalációk, hazugságok.

ex chatedra (sic)
süti beállítások módosítása