HTML

Szelíd Olajfa

A befogadó Egyház Ige-központú, missziói, pártpolitika-fölötti; nem rekeszt ki, nem fordul el, hív. szelidolajfa@gmail.com A véleményeket, ötleteket, kérdéseket, gondolatokat ide várjuk.

Kommentek moderálása

A kirekesztő hangnemű kommenteket és a politikai szervezetek közleményeit nem tesszük közzé.

Utolsó kommentek

  • andrei vampiroiu: --------------- Egy szó mint száz:köszönet azoknak is akik szerint a mindatnak nincs értelme, azok... (2012.09.15. 22:27) Veled Uram, de Nélküled!
  • andrei vampiroiu: "Veled Uram, de Nélküled! Nincs értelme? Ó, dehogynem! "Király vagyok,Uram, a Te akartodból...Min... (2012.09.15. 21:56) Veled Uram, de Nélküled!
  • windermere: Költői kérdés - sajnos ilyen sokan vannak, akik magukat kereszténynek nevezik, "a kegyesség látsza... (2010.03.25. 17:51) 52%
  • N-drew: Pedig bizony, hogy sok értelme van. Ha valaki végighallgatta a rockoperát, akkor emlékszik az "Oly... (2010.02.17. 18:28) Veled Uram, de Nélküled!
  • Johannesz: Ez milyen felmérés? (2010.02.02. 11:57) 52%
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Látom,hogy kicsit tegnapelőtti a post...de az aktualitása semmit sem kopott! Ugyanúgy meg kell ha... (2010.01.02. 17:03) Milyen nyelven beszélünk?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Mindig elkeserítő,amikor a keresztet pajzsként,fegyverként,politikai kellékként használják. Vidám... (2010.01.02. 16:55) Deviánsok
  • fűrészpor: Nem sikerült megakadályozniuk a meleg felvonulást. (2009.12.15. 09:33) Deviánsok
  • Utolsó 20

2008.06.13. 02:13 Nádori Gergely

A jövevény

Mit tegyünk a jövevényekkel - és mit tegyünk a Jövevénnyel? Parázs és elég egyoldalú vita alakult ki itt erről; nézzük mit mond az írás:

A jövevényt ne nyomorgasd; hiszen ti ismeritek a jövevény életét, mivelhogy jövevények voltatok Égyiptom földén.

Olyan legyen néktek a jövevény, a ki nálatok tartózkodik, mintha közületek való benszülött volna, és szeressed azt mint magadat, mert jövevények voltatok Égyiptom földén. Én vagyok az Úr, a ti Istenetek.

Mikor pedig földetek termését learatjátok: ne arasd le egészen a meződnek széleit, és az elhullott gabonafejeket fel ne szedd; a szegénynek és jövevénynek hagyd azokat. Én vagyok az Úr, a ti Istenetek.

A jövevénynek és az árvának igazságát el ne csavard; és az özvegynek ruháját ne vedd zálogba.

Mikor learatod aratni valódat a te meződön, és kévét felejtesz a mezőn, ne térj vissza annak felvételére; a jövevényé, az árváé és az özvegyé legyen az, hogy megáldjon téged az Úr, a te Istened, kezeidnek minden munkájában.
Ha olajfád termését lerázod, ne szedd le, a mi még utánad marad; a jövevényé, árváé és az özvegyé legyen az.
Ha szőlődet megszeded, ne mezgeréld le, a mi utánad marad; a jövevényé, árváé és az özvegyé legyen az.
(Ez utóbbit főleg azoknak ajánlom,akik az adójukat féltik a menekültektől.)

Vajon miért ilyen fontos a jövevény és a vele való bánásmód? Már az első idézet is megadja a választ: Isten népe jövevény volt és ezt nem szabad elfelejtenie. Ahogy azt sem felejtheti el, hogy Isten fia is jövevényként érkezik el hozzánk. Hiszen nincs helye a vendégfogadó háznál, hiszen nincs hova lehajtania a fejét, még a feltámadás után is azt kérdezik Tőle: Csak te vagy jövevény Jeruzsálemben?

Az, hogy miként viselkedünk a jövevénnyel, megmutatja azt is, hogy miként viselkedünk a Krisztussal. Maga mondja ezt:
Jövevény voltam, és nem fogadtatok be engem; mezítelen voltam, és nem ruháztatok meg engem; beteg és fogoly voltam, és nem látogattatok meg engem.
Mi pedig majd döbbenten kérdezzük:
Uram, mikor láttuk, hogy éheztél, vagy szomjúhoztál, vagy hogy jövevény, vagy mezítelen, vagy beteg, vagy fogoly voltál, és nem szolgáltunk volna néked?
És megkapjuk a választ is:
Bizony mondom néktek, a mennyiben nem cselekedtétek meg eggyel eme legkisebbek közül, én velem sem cselekedtétek meg.

És azt se felejtsük el, hogy:
A vendégszeretetről el ne felejtkezzetek, mert ez által némelyek, tudtokon kívül, angyalokat vendégeltek meg.

Hány angyalt küldtünk vissza a határról és hányat tartunk börtönszerű szállásokon?

7 komment

Címkék: ige menekültek


A bejegyzés trackback címe:

https://szelidolajfa.blog.hu/api/trackback/id/tr92517594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annie99 2008.06.13. 10:27:58

Köszönöm ezt az összefoglalást, nagyon egyértelművé teszi a bibliai álláspontot.
Sőt, számomra igazán megrendítő, hogy mintha Isten még csak örökbe se kérné, mintha tudná, hogy mennyire nehezünkre esik adni.

"Aki könyörül a nincstelenen, az Úrnak ad kölcsön, mert Ő megtéríti jótéteményét." Péld 19,17

És sokszor még így is akadozik a dolog...

Pista 2008.06.13. 16:23:04

Nem vitaképpen, csak elgondolkodtam: mennyire ellehetetleníti a Szentírás ajánlásának megtartását az a bonyolult gépezet, ami közénk és a jövevény közé került. A szociális háló, az állami gondoskodás átláthaatlanul és megbízhatatlanul működik, nem lehetünk biztosak, hogy jó helyre kerül-e az adónk, hogy nem csalókat hízlalunk-e, pontosabban biztosak lehetünk benne, hogy csalókat is. Egészen biztosan többet, mint ahány jövevény visszaélt a vendégszeretettel abban az időben, amikor még személyesen döntött a vendéglátó, hogy kiben bízik meg, kiben nem. És itt nem arra gondolok, hogy az afgán menekültek között lehet egy-két gazember is, hanem a kamu alapítványokra, bürökratikus pénznyelőkre, stb.

Nádori Gergely 2008.06.13. 16:39:55

Számomra van valami egyszerűségében is lenyűgöző a mezőn hagyott kalászokban és a fán hagyott olajbogyóban. Krisztus azt mondja, hogy az alazsmina adásánál ne tudja a bal kéz, hogy mit cselekszik a jobb. Milyen tökéletesen valósul ez meg a mezőn hagyott kalászban.
A mi tárgyakban és vagyonban gondolkodó kultúránk számára mennyire elképzelhetetlen ez az ott hagyott szőlő!
De az is tény, hogy az alamizsna adása mindig egy belátható méretű és működő közösséghez kötődött.

xterx 2008.06.13. 23:08:51

Pista - azt jutott eszembe, alapvetően a befogadás parancsa egy nagyon személyes dolog, mindenkinek a maga találkozásaiban kell megvalósítania. Ha mind engedelmeskednénk neki személyes szinten, az egész történet másképpen nézne ki...
Közösségekről: a személyes szinten túl rájuk vonatkozik a befogadás parancsa.
Pont az indexcímlapossággal egyidőben kaptam fotókat Norvégiából: burmai menekült családoknak szervezett programot egy gyülekezet, aminek a mi erdélyi barátnőnk is tagja. Jó képek...

Pista 2008.06.14. 14:55:51

Kedves Nádori! Ebben tényleg benne van, hogy nem kell feltétlen nekem gondoskodnom arról, hogy az adomány jó helyre kerüljön. Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet.

Kedves szucsteri, a közösségekkel (mindenféle közösséggel, a család kivételével) kapcsolatban sok kérdés, bizonytalanság van bennem. Egyszer majd szívesen beszélgetnék róla, most nincs elég időm.

Sziasztok

erőspista 2008.06.18. 16:20:20

Azt hiszem nagyon idevaló:

index.hu/kultur/klassz/onrckp0618/

xterx 2008.06.18. 18:09:59

Még1 indexes:
index.hu/politika/bulvar/keny0618/
(A cikk végén az "elpityeregte magát" nem kellett volna...)
süti beállítások módosítása