HTML

Szelíd Olajfa

A befogadó Egyház Ige-központú, missziói, pártpolitika-fölötti; nem rekeszt ki, nem fordul el, hív. szelidolajfa@gmail.com A véleményeket, ötleteket, kérdéseket, gondolatokat ide várjuk.

Kommentek moderálása

A kirekesztő hangnemű kommenteket és a politikai szervezetek közleményeit nem tesszük közzé.

Utolsó kommentek

  • andrei vampiroiu: --------------- Egy szó mint száz:köszönet azoknak is akik szerint a mindatnak nincs értelme, azok... (2012.09.15. 22:27) Veled Uram, de Nélküled!
  • andrei vampiroiu: "Veled Uram, de Nélküled! Nincs értelme? Ó, dehogynem! "Király vagyok,Uram, a Te akartodból...Min... (2012.09.15. 21:56) Veled Uram, de Nélküled!
  • windermere: Költői kérdés - sajnos ilyen sokan vannak, akik magukat kereszténynek nevezik, "a kegyesség látsza... (2010.03.25. 17:51) 52%
  • N-drew: Pedig bizony, hogy sok értelme van. Ha valaki végighallgatta a rockoperát, akkor emlékszik az "Oly... (2010.02.17. 18:28) Veled Uram, de Nélküled!
  • Johannesz: Ez milyen felmérés? (2010.02.02. 11:57) 52%
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Látom,hogy kicsit tegnapelőtti a post...de az aktualitása semmit sem kopott! Ugyanúgy meg kell ha... (2010.01.02. 17:03) Milyen nyelven beszélünk?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Mindig elkeserítő,amikor a keresztet pajzsként,fegyverként,politikai kellékként használják. Vidám... (2010.01.02. 16:55) Deviánsok
  • fűrészpor: Nem sikerült megakadályozniuk a meleg felvonulást. (2009.12.15. 09:33) Deviánsok
  • Utolsó 20

2008.10.06. 17:11 xterx

Önvizsgálat

Lenyúlta-e a politika a Tarka Magyart? Úgy néz ki, hogy végülis igen, annak ellenére, hogy sokan voltunk ott, akik épp ettől tartottunk.
     Számomra ez azért is tanulságos, mert volt egy ügy, ami engem is lenyúlhatóvá tett. Nagyon privát módon és nagyon kicsiben, de az önvizsgálat szintjén azt érzem, hogy saját tapasztalatom lett arról, amit rendszeresen szóvá szoktunk tenni itt a blogon: mikor a pártpolitika lenyúlja az egyházat és az egyházi üzenetet (vagy mikor épp maga az egyház kínálja oda magát lenyúlásra). Mi kell ehhez? Minimálisan elég egy fontosnak hitt közös ügy és némi kompromisszumkészség. (Maximálisan pedig: érdek.) Persze a közös ügy (befogadás, erőszakmentesség) most is fontos, csak arra láttam rá, hogy végtelenül óvatosnak kell lenni a képviseletére alkalmazott eszközökkel. És egy ennél még meghatározóbb tapasztalatom lett az (- pedig már tudhattam volna, mert pl. a Bibliában is olvasható nem egy helyen), hogy Jézus hirdetését, a Jézusról való beszédet, ha valaki ezt szeretné és ezt tartja fontosnak, nem lehet csupán társadalmi üzenetekre felváltani, noha azok nagyon csábítóak; hanem szüntelenül keresni kell ennek a nagyon speciális, nagyon elkötelezett krisztusi útjait.
      Amit szeretnék a magam számára mindebből maradandóvá tenni: 1. mélyebb megértést a pártpolitikába belecsábuló keresztények felé; de 2. tisztánlátást, hogy ne váltsam fel Jézust pusztán társadalmi üzenetekre, mert akkor elveszítem azt, amitől Ő: Több. Nehéz lesz – csak remélhetem, hogy sikerül.

54 komment

Címkék: politika alapelvek összefonódás maimagyar önvizsgálat


A bejegyzés trackback címe:

https://szelidolajfa.blog.hu/api/trackback/id/tr2699784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fogarasi Gábor 2008.10.06. 18:55:55

Kedves Teri!

Ezt most nem értem.
Pontosabban nem értek egyet.
Miért a próféták üzenete (vagyis rajtuk keresztül megszólaló Örökkévaló üzenete) nincs telis-tele a kor társadalmának szóló kritikai üzenettel?
Az evangélium, Jézus Krisztus valamiféle, a társadalomtól elvont üzenet lenne?
Miért fogalmaz az újszövetségi levelekben a szent író egyértelmű üzeneteket, amelyek még az úrvacsora értelmének elénk tárásában is megszólaltatja a társadalmi kritikát?
Magam, aki pietista-karizmatikus háttérből származom, mindig azon bosszankodtam magamban, hogy a hívők mennyire zártan, elzárkózva léteznek, s ezt még meg is ideologizálják.
Én azon gondolkodtam el a hétvégi dologra tekintve, hogy hol vannak azok a hívők, aki egyértelműen felvállalják, hogy ők nem sodródnak az egyre hangosabbá váló cigány és zsidó gyűlölettel. Nem éppen az evangélium üzenete a legkomolyabb kritika erre nézve?

Fogarasi Gábor
ref. lelkész

netuddki 2008.10.06. 19:12:07

Kedves Gabor,

Bar egyetertek en is azzal hogy az evangeliumnak mindig is volt tarsadalami uzenete, amirol eppugy nem szabad hallgatni mint a kevesbe evilagi tartalmurol, de amirol Teri szerintem ir (bar o majd megmondja) az az elettapasztalat amikor ugy erzed hogy ott allsz egy osszetett mondat mogott amit ezrek kiabalnak mert jol hangzik de te csak az elso vagy a amsodik felevel ertesz egyet. Es nem tudod hogy uvoltsd meghangosabban hogy neked A-bol nem jon B,vagy Te Bre nem Abol jutottal, De a tomeg skandalja "A es B". Mi a tarsadalmi uzenetunket az evangeliumbol szarmaztatjuk, es az soha nem elvalszthato tole. Es ez a marha nehez amit en is erzek hogy mi van ha van egy fontos tarsadalmi uzenet, de fel nem vallalhato egyebek mellette. Mert ha minden kis szoszmoton fennakadunk akkor nem tudunk hatast kifejteni egyseg hianyaban, de ha meg nem akadunk fenn minden szoszmoton akkor meg lehet hogy nem azt a hatast erjuk el amit akarunk.
Nekem nagyon tetszett az iras.

xterx 2008.10.06. 19:12:09

Szia Gábor, rég nem jártál erre!
Igazad van, és nem is épp az elzárkózást akartam propagálni, hanem azt, hogy a keresztény üzenet (nem találtam jobb szót) sosem olvadhat bele úgy a társadalmi üzenetbe, hogy elvesszen a különbség, amitől Jézus több és más, mint csupán egy válasz a szociális gondjainkra.

Fogarasi Gábor 2008.10.06. 19:28:31

Soha nem volt olyan evangéliumi alapokon álló megújulás, "mozgalom", ami eleve ne hozott volna társadalmi kritikát, és ne a társadalomba beágyazódva éreztette volna hatását. Husziták, a lutheri és kálvini reformáció, metodisták, üdvhadsereg, a feketék szolgálatát először elfogadó pünkösdi ébredés, s római katolikus részről a ferences mozgalom, a dél-amerikában szolgáló jezsuiták, vagy éppen a mai időkben a fokoláré mozgalom, amely szociális hálózatot is tart fenn.
Tudom most egy oldalú leszek, de dühít, hogy alig hallani tiltakozást, amikor éppen egyházi emberek megnyilvánulásaiból lehet egyértelmű politikai (persze ez a másik oldal) összefonódásokat és vagy sajnos még rendkívül megdöbbentő gyűlölet keltő szavakat hallani. Ha erre a rendezvényre nézve kritikát fogalmazunk meg (teljesen jogosan), akkor elvárom, hogy a kritika hangja szólaljon és szólalhasson meg a másik oldal rendezvényeire nézve, ahol sokszor a vallás és pártpolitika, a trón és az oltár összefonódása még egyértelműbb.

Kedves Teri! "Nem tűntem el, csak egy távoli bolygón jártam behunyt szemekkel..." Mindig olvastam a blogot.

Fogarasi Gábor
ref. lelkész

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.10.06. 23:17:39

lehet, hogy lesz belőle saját bejegyzés is, de az itt leírtak és a saját, helyszíni, majd utólagosan vegyes élményeim alapján:

Az összcél jó volt, kellett. Megtagadni nem kell. Bekavartak, megesik, ami a szervezők egy részére igaz. Ma viszont az utólagos, kellő korrekció lehetőségét is felvetve teljesen üres válaszok születtek szervezők részéről, pedig az Amnesty International már előzőleg és a szükséges határozottsággal képviselte a szerintem megfelelő álláspontot. Hogy az események után, a jó példa ellenére nem született hasonló, az nálam a gondatlanságból elkövetett esetek kategóriáját meríti ki...

A bibliai tanítások továbbra is adottak és egyértelműek, ez most nem pont a hozzávalló eszköz volt

erőspista 2008.10.06. 23:41:26

hozzávaló

netuddki 2008.10.07. 00:55:40

a hozavallo is ertelmes most :)

netuddki 2008.10.07. 00:57:30

akarom mondani: a hozzavallo (igy legalabb minden variacioban leirtuk)

tommygun 2008.10.07. 01:54:28

Teri, ne tördeld a virtuális kezeid és főleg ne fogadkozz, mert világos hogy kilóra eladtátok magatokat a ballib szekértábornak. Vagy most jöttél rá, hogy mibe csöppentetek? Arra csak a mesebeli okos lány képes, hogy politizál is meg nem is.

Az a véres valóság hogy ti itt bizony vegytiszta politizálást folytattok, néha megfűszerezve egy kis ájtatossággal hogy Jézus így meg Biblia úgy, de ezt már nehéz komolyan venni. Amit csináltok, az igen átlátszó vallási köntösbe burkolt politizálás, ráadásul annak az eszmének a holdudvarában amelyik 40 éven át hol brutálisan üldözte, hol "csak" korrumpálta az egyházat.

Politikailag abszolút nem értünk egyet, de még érveitek sincsenek amivel vitatkozni lehetne. A hit és egyház kérdéseit rég háttérbe szorította a mozgalmárságotok. Úgyhogy én a továbbiakban jó felvonulgatást, tüntetgetést és kirekesztősdit kívánok nektek, csaó.

K.D. 2008.10.07. 07:52:01

Tommygunnnal egyet tudok érteni.
Gyurcsány és társai baloldaliak, és nem hívők,(ateisták?) az SZDSZ pedig kifejezetten egyházellenes...
"Tartsd el papjaidat, kedves hívő!"
És ők vonulgatnak...Nem Jézus nevében!

xterx 2008.10.07. 09:16:01

Tg és KD bocs, de ti arra céloztok, hogy aki nem a lehető legkritikusabban ll hozzá a kisebbségekhez (de finoman fogalmaztam) az már eladta magát. Na ebben nem értünk egyet.

kisöreg · http://egipeloton.blog.hu 2008.10.07. 10:09:17

látom, most sem sikerült.
teszek egy utolsó próbát, hátha nem utál már annyira ez az oldal:

szóval
K.D. mondja:
"Tartsd el papjaidat, kedves hívő"
Ebben semmi egyházellenesség nincs. Van Európának oly vidéke, ahol az egyházak jogilag semmiben sem különböznek a társadalmi szervezetektől / egyesületektől. Nem hinném, hogy ez annyira ördögtől való volna.
tommygun mondja:
"annak az eszmének a holdudvarában amelyik 40 éven át hol brutálisan üldözte, hol "csak" korrumpálta az egyházat."
Az egyházak és a korábbi rezsim kapcsolatában nem elhanyagolható szerepet játszottak egyes egyházi személyek. Talán éppen ezért késik pl. a katolikus egyház szembenézése a múlttal. Amíg ez nem történik meg, addig a katolikus egyház hol heves, hol kevésbé heves antikommunizmusa szimplán hiteltelen.
Valóban kétségbeejtő, hogy mindenkit besorolnak valamely politikai oldalhoz csupán azért, mert egy adott kérdésben nem teljesen azonos véleményen vannak a felek. Ez nem csupán buta, de beteg hozzáállás is.

Fogarasi Gábor 2008.10.07. 10:55:17

Engem mint "papot" a hívem "tartanak el". Kinek kellene, az államnak, valamelyik párt alapszervezetének?
Nem is engedném! Ha teljes joggal elvárjuk, hogy az állam, a pártok ne szóljanak bele abba, amit hirdetünk, akkor közben nem lehet a hát mögött egy kis támogatást, "zsebpénzt" elfogadni.
Egyébként meg nem fog növekedni a hívők benső öntudata, hogy övék a felelőség a gyülekezet növekedésére tekintve. A persely nem jótékonysági alap! Hanem a gyülekezet hálaadománya, ezért emeltük nálunk az istentiszteletbe és helyezzük az úrasztalára.
Önfenntartó egyház, ez a cél.
Természetes, hogy az állami feladatokat átvállaló egyházi iskolák, kórházak, szociális intézmények, közgyűjtemények, műemlékek jogosan kapják (ha éppen megkapják) a fejkvótát és hasonlóakat.
Nekem tommygun bejegyzésével több problémám van.
A tarka-magyar nyilatkozatot, MIND AZ ÖT parlamenti párt aláírta, közöttük HÁROM JOBBOLDALI párt, s annak vezetői. Maga a nem éppen baloldaliságáról híres KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK, Sólyom László üdvözölte a cél kitűzéseket.
Mi történt itt? A jobboldali pártok, mind baloldaliak lettek?
Milliószor leírtam tessék már baloldaliként felfedezni, hogy a helyes nemzettudat, Erdély, a határontúliak szeretete nem jobboldali hittbizomány. A jobboldaliak pedig vegyék észre, hogy az antiszemitizmus és a cigányellenesség elleni harc nem balos zavaros dolog! Ezek mind-mind KÖZÖS ügyek!
Annyira sajnálom azokat, akik párt és oldal kötődés miatt belekormányozzák magukat a szűk kereteikbe.

Fogarasi Gábor
ref. lelkész

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.07. 11:46:28

"Arra csak a mesebeli okos lány képes, hogy politizál is meg nem is." (tommygun)

Arra viszont mindenki képes, hogy ne egy végtelenül beszűkült (mellesleg használhatatlan) bal-jobb séma mentén politizáljon. Szerintem ezt tette most a Szelíd olajfa is -- nagyon helyesen.

miklosihcsaba 2008.10.07. 11:57:52

Épp Terinek akartam írni önvizsgálata, önön vakságunk kapcsán a vak Bartimeusról, Isten "bolondságának", "erőtelenségének" bölcsességéről (Hol a bölcs? Hol az írástudó? Hol e világ vitázója? Nem tette-e bolondsággá Isten a világ bölcsességét?), mikoron érkezett egy email, hogy nézzem csak meg, a vonatszerencsétlenség okán ismételten miféle ízléstelenségek, gusztustalanságok egész sorozata indult be az "e világban élők" elfajzottjai körében...és még mindig van lejjebb.

K.D. 2008.10.07. 11:58:55

Kedves Fogarasi Gábor!
Nem a cigányokat, mint sötétebb bőrűeket kritizálják sokan, és egyre mérgesebbek, hanem amiket elkövetnek magyar, dolgozó, adózó honfitársainkkal szemben...
A tetteket ítéljük el.
És irritáló, ha éppen a romák vonulnak fel az erőszak ellen!
A magyarokat verik meg, rabolják ki, gyilkolják meg, napmint nap,és költöznek önkényesen házaikba....
És vidéken , főleg , uzsorások tartják a magyarokat is, rettegésben...
Eközben a jelenlegi kormány sokkal több támogatást ad a romáknak, mint az adózó magyaroknak.
Ezekről,furcsa, ha nem hall,nem lát semmit...És Gyurcsány karöltve menetel velük...
De mostmár,pl. a Borsodi Vajda,igazságosan mérlegeli a dolgaikat, és kritikát gyakorol, nevén nevezi a dolgokat,(cigánybűnözés van) és tenni is akar ellene...
Ilyen roma vezetőkre van szükség, nem megélhetésiekre...
Ha közmegegyezést,és békét, biztonságot...

tommygun 2008.10.07. 12:47:51

"A tarka-magyar nyilatkozatot, MIND AZ ÖT parlamenti párt aláírta, közöttük HÁROM JOBBOLDALI párt, s annak vezetői"
Persze, próbálta volna valamelyikük NEM aláírni. Próbálta volna azt mondani, hogy ez egy nagy kollektív semmitmondás és a ballib holdudvar PR-akciója. Jött is volna a sikoltozás barnaveszélyről meg náciveszélyről meg nyilasokról. Ugyan már, kérem...

"A jobboldaliak pedig vegyék észre, hogy az antiszemitizmus és a cigányellenesség elleni harc nem balos zavaros dolog!"
Az antiszemitizmus és a cigányellenesség ellen NEM harcolni kell, ez ostobaság. Az OKAIVAL kell foglalkozni és azokat felszámolni. Azonban a tarkák és a hivatásos antikirekesztők sajnos inkább ahhoz a rossz orvoshoz hasonlítanak, aki csak a tünetekkel foglalkozik és nem az azokat kiváltó betegséggel.

"Annyira sajnálom azokat, akik párt és oldal kötődés miatt belekormányozzák magukat a szűk kereteikbe."
Pontosan - ahogy ezt a blog szerzői tették.

xterx 2008.10.07. 13:26:09

Kaptam e poszt kapcsán egy szép és fontos magánlevele, mégis itt (is) reagálok, és szeretnék néhány dolgot tisztázni, nem csak a levélíró, hanem minden itt beszélgető, meg a magam számára.

Mi az, ami abszolút feladhatatlan?
1. Minden faji/nemzetiségi/identitáson alapuló lenézés, gyűlölet jogtalan, méltatlan.
2. Ez NEM politikai gondolat, hanem általános emberi érték, tehát NEM csak baloldaliaknak/liberálisoknak fontos, hanem az igazi jobboldaliaknak is, alapvetően minden embernek, ilyen szimplán.
3. Ez egy olyan gondolatmenet, ami biblikus is, tehát a kereszténységben is benne van/benne kell lennie.

Most pedig, ezek után, pontokba szedve leírom azt is, amit a TMagyar kapcsán éltem meg.
1. Egy társadalmi és hitbeli szempontból is értékes ügy miatt vonultam az Adrássyn a többiekkel együtt.
2. Ez a vonulás egy esély volt ennek az ügynek, de ez az esély politikai machinációk miatt "eladódott".
3. Mivel felvonulóként "bevállaltam" annak a lehetőségét, hogy GyF is ott lesz, ezzel a mai magyar - elképesztően átpolitizált - közegben a részvételem (meg még több ezer emberé) úgy fordítódott le: "GyF-fel együtt". (Ld.pl. a botrányosan megfogalmazott MTI-hírt.)
4. Biztos vagyok benne, hogy számosan vannak olyanok, akik számukra jó, fontos, szent ügyek képviselete által kerültek bele pl. ebbe a kategóriába: "Orbán Viktorral együtt".
5./a Gondoljuk át ezt, mert ha jó következtetéseket vonunk le, akkor ezzel a mindent megmérgező átpártpolitizáltság mértéke csökkenhet. Határoljuk el fontos ügyeinket a pártpolitikai/"GyF-kontra-Orbán"/vulgárjobb-kontra-vulgárbal maszlagtól! Vagy pedig legyünk tisztában azzal, hogy ez a maszlag beszippant! Na erről lett nekem sajátélményem szombaton!
5./b A keresztény üzenet minden (jobb/bal) oldal fel hordoz provokációt, ellentmondást, többletet. Őrizzük meg Jézus különleges ellentmondásosságát, többlet-voltát, különben a maszlag beszippantja Jézust!

Fogarasi Gábor 2008.10.07. 17:05:32

Kedves tommygun!
Ilyen gyenge volna a magyar jobboldal, hogy képtelen lenne egyértelművé tenni, hogy mit gondol ezekben a témákban, hogy mi az amit, másképpen gonodol mint baloladali társaik?
Nem lenne saját identitásuk erre nézve is?
Már megint a pr, meg a sajtó tetszése határozná meg a véleményformálást?
Tényleg ezt gondolod a jobboldalról?
Mert én nem! S akarom hinni, hogy nem így van. A legnagyobb ellenzéki párt elnöke, már azelőtt aláírta, mielőtt a sajtó és a közvéleményt tudomást szerzett volna róla.
Akarom hinni, hogy Magyarországon is van egy hívő Angela Merkel, aki egyértelműen szembe száll az Izrael ellenesség köntösébe bújó antiszemita érzelmekkel. Hinni akarom, hogy a mi jobboldalunk is, lesz olyan karakán, hogy ha kell lemond 2-3-4% százaléknyi szavzóról, de nem szövetkezik a szélsőjobbal, mint francia polgári konzervatívok.
Ostobaságnak nevezni, s így ostobának azokat az embereket, akik készek voltak az antiszemitizmussal fel venni a harcot, bizony nagyon igaztalan kifejezés, pl. a néhai Antal József édesapjára nézve, vagy az egykori budapesti esperes Szabó Imrére, az egykori szabadságtéri református lelkipásztor Victor tiszteletesre nézve.
Mi az antiszemitizmus oka? Az ősféltékenység, amit ott olvashatunk Kain és Ábel történetében.

Kedves K.D!
Egyetértek veled, hogy megdöbbentő a bűnözési statisztika.
De miért van az, hogy bizonyos esetekben tesszük csak ki a faji jelzőt?
Miért nem beszélünk arról, hogy magyar dillerek árulják itt a lakótelepen is magyar gyerekenek a drogot ? Miért nem tesszük ki a jelzőt, amikor magyar utazási irodák nyúlják le magyar emberek pénzét, akik ott rekednek külföldön (ez mai példa). A cigány bűnözés ugyanolyan menthetelen és undorító, mint a magyar, a holland, a tagnyikai.
A bűnöző ellen, tartozzon bármely népcsoporthoz, valláshoz stb. a törvény szigorával kell fellépni, az emberek védelmében, akik szintén tartozzanak bármely népcsoporthoz, valláshoz stb.

F.G.
R.L.

tommygun 2008.10.07. 17:32:51

Kedves Fogarasi úr!
Mondok Önnek valami durvát: Magyarországon az antiszemitizmus nagyjából annyira veszélyes, mint amekkora veszélyt Hunyadi János jelent arra a török kisgyerekre akit a nevével ijesztgetnek ha rossz fát tesz a tűzre. Az antiszemitizmusra a baloldalnak van szüksége, hogy mindig legyen valami ami ellen - úgymond - "felemelheti a szavát".

A német politikai élettel nem jó példálózni, ott ugyanis a közéletet annyira agyonnyomják a tabuk hogy ahhoz képest a Kádár-kori Magyarország egy valóságos Hyde Park volt.

A francia közélettel példálózni még nagyobb öngól, mert az még rendben van hogy Le Pent nem szeretik, de az érem másik oldala hogy a mai Európában éppen a Le Pen által folyamatosan kritizált arab bevándorlók jelentik a legnagyobb fenyegetést a zsidókra, ami a magyar helyzettel ellentétben nemcsak néhány marginális webszájtot és bohócot jelent, hanem rendszeres fizikai támadásokat, felgyújtott zsinagógákat és meggyalázott temetőket. Márpedig amíg az arabok nagyobb szavazatbázist jelentenek mint a francia nacionalisták, nyilván comme il faut az ő kedvükben járni, például meghamisítani az Európai Rasszizmus- és Idegengyűlölet-figyelő Központ azon statisztikáit, amelyet kerek perec kimutatták hogy a zsidókat bizony nem a szélsőjobb, hanem a muzulmán közösség részéről éri a legtöbb atrocitás. Gondolom azt is elkerülte a figyelmét, hogy a sok muzulmán tanulóval rendelkező iskolákban lehetetlenné vált a Holokausztot tanítani.

Hogy végképp összezavarjam Önt a részletekkel: érdekes módon az európai baloldal mindenhol szorosra zárja sorait a zsidó- és főleg Izrael-ellenes muzulmánokkal.

Mármost a kérdés az, hogy hogyan kezeljük az antiszemitizmust, akkor is ha annyira marginális mint a hazai? A démonizálás és tabuállítgatás a lehető legrosszabb megoldás (már persze ha valaki megoldást keres, és nincs szüksége a fiókból bármikor kényelmesen előhúzható "náciveszélyre"). Erről már sok szó esett más posztok alatt, ezért hadd mondjak csak annyit hogy a szólásszabadság azokat is megilleti akik nekünk nem tetsző nézeteket hangoztatnak. A közelmúlt eseményei, például a kölni mecsetellenes (békés!) tüntetés közös szélsőbaloldalos-rendőri szétveretése azt igazolják, hogy a demokráciát és a szólásszabadságot nem a jobboldalról fenyegeti veszély.

Bölcs dolog volt hogy elkerülte a cigánykérdést. Gondolom felismerte hogy ebben a témában üres jelszavakkal már nem jutni semmire.

Fogarasi Gábor 2008.10.07. 17:47:44

Kedves tommygun úr!

Tényleg az gondolja, hogy valami újat mondott nekem?
Itt, a mi hazánkban is a szélsőjobb mellett, a szélsőbal (Munkáspárt, Balodali Front) képviseli a legerőteljesebben az Izrael ellenessség látszatába bujtatott antiszemitizmust. Nem is véletlen, hogy bizonyos publicista, bizonyos jobboldali lapokban (sajnos még mindig adnak teret neki), a jegyzetei alapját külföldi szélsőbalos lapokból veszi.
Én német és francia példát írtam, mert a köztudatban a leginkább ez az ismert. De írhattam volna a holland keresztyéndemokratákról, s persze neki állhat kimagyarázni hogy az angol tory párt miért gondolkodik szintén hasonlóan német és francia testvérpártjaihoz.
Önnek és nekem (ha hívő emberek vagyunk), akkor is hitbeli kötelességünk az antiszemitizumus elleni küzdelem, ha azt éppen valakik felhasználják, vagy akkor is, ha annak hangoztatása, a saját, nekem szimpatikus párt részéről történik.
Azt gondolom, hogy rendkivűl kevesett forgolódhat zsidó emberek körében. Nem állok neki példákat felsorolni, hogy barátaim közül némelyeknek mit kellett időnként végighallgatni, csak azért mert az arcuk jobban beszél származásukról. HA CSAK EGGYEL IS TÖRTÉNIK, MÁR FELHÁBORÍT.

Romákról meg csak annyit, jöjjen el velem Kárpátaljára és lássa meg a csodát, ami ott a roma református gyülekezetekben történik, akik magyarul tisztelve Istent a testvéreink. Igen, van út! Nekem nem cigánykérdés van, mint önnek. Nekem bűn, megtérés kérdésem van. Mindenki híjján van Isten dicsőségének,én, ön, és a problémás cigány út. Se neki, se nekem, se önnek nincs más út.

F.G.
R.L.

tommygun 2008.10.07. 17:54:46

Még egy érdekesség, konkrétan a tarkákról. Íme egy attac-os aktivista véleménye az egyház iskolákról:

"Az egyházak másfél évtizedes intenzív politikai szerepvállalása nem maradt eredménytelen. A különböző világnézetű kormányok alatt is sikerült folyamatosan növelniük a költségvetésből származó részesedésüket. A jobb anyagi helyzet azonban eddig még nem hozott jobb eredményeket, mert a pedagógusgárda minőségében és eredményességében még nem sikerült az egyháziaknak az önkormányzati iskolák fölé kerekedniük. De ez csak idő kérdése. Ha még évekig több pénzt kapnak az egyházi gimnáziumok tanulói, mint az önkormányzatiaké, akkor a magasabb fizetés, a jobb körülmények idővel a pedagógiai minőségbe is átcsapnak, és olyanok is egyházi gimnáziumba fogják íratni gyermekeiket, akik nem vallásosak, csak jobb gimnáziumot akarnak. És ha már egyszer bent van a gyerek, csak idő kérdése egy egész ország világnézetének átállítása. A többségnek pedig, amely nem akarja valamelyik egyházra bízni gyermeke erkölcsi és világnézeti nevelését, marad a másodosztályú önkormányzati iskola. Ezt lenne jó elkerülni."
attac.zpok.hu/cikk.php3?id_article=162

Vagyis az attac szerint félő, hogy az egyházi iskolák magasabb színvonala miatt többen fognak oda járni és így magukévá tenni a keresztény értékrendet, horribile dictu magát a hitet. Az oktatással kapcsolatos "dögöljön meg a szomszéd tehene is" mentalitásra nem is térnék ki.

Magyarul Teriék együtt masíroztak egy olyan szervezettel, amely a kereszténység érvényesülését és terjedését "elkerülendőnek" tartja.

Nos többek között ezért tartom óriási hibának azt a korpa közé történő keveredést, amit lelkes naivitásukban produkáltak.

tommygun 2008.10.07. 18:02:55

A párhuzamosan írt véleményével kapcsolatban: nincs az az európai ország, amelynek politikusai jól vizsgáztak volna a kérdésben. Az európai politikai elit jelenleg egy olyan Titanicon utazik, ahonnan tengerbe dobják azt aki a "jéghegy" szót szájára meri venni. Vagy ki sem kell dobni mert elintézik az arab matrózok, hogy csak Theo van Gogh nevét említsem.

Ahogy egy korábbi reakciómban kifejtettem, az antiszemitizmus ellen a nyílt beszéd a legjobb fegyver, de a zsidók kötelezően előírt szeretete, már-már védett fajként való kezelése éppen ellenkező hatást vált ki.

A kárpátaljai fejleményekhez gratulálok, ha ott élnék (vagy Székelyföldön, mert ott is találtak megoldást) bizonyára megnyugtatna. Amíg a tarka csapokból az folyik hogy a cigányságnak mindent el kell nézni mert hát halmozottan hátrányos helyzetűek meg kirekesztettek, addig a mi kis Titanicunk is teljes gőzzel halad a jéghegy felé.

erőspista 2008.10.07. 22:51:26


tommyboy

a te "véres valóságod" fájóan egyszerű, és a hasonlóan primitív bal-jobb felosztást is bőven alulmúlja

Mert mit is csinálsz: belinkelsz egy 2004-es cikket EGY db akkori Attac tagtól, úgy, hogy ők szintén csak EGY szervezet voltak a több, mint 100 körüliből. És akkor nem beszélve a következtetéseidről, amik sehol nincsenek a cikkben. Ez a te hatalmas érvelési technikád és állandó ítélkezési kényszered mocsár szilárdságú alapja. Ennyi erővel miért csodálkozunk, ha valaki van olyan sötét, hogy az egész kereszténységet szimplán Hegedűs Lóránt alapján ítéli meg, hiszen ő aktív lelkész ma is, és a 2. legnagyobb egyház legtöbbet szereplő és ordas baromságokat képviselő tagja. Na, jól felmondtam a tommybácsi tanítását logikából vagy csak nyílván "vegytiszta" hülyeségek a sokadik kreálmányaid ?

És egyébként jó pár blogon járva tapasztaltam, hogy a kívülállóknak tényleg alapvető ismeretei hiányoznak a kereszténységről, ami alapján megint ne csodálkozzunk a hibás és/vagy ellenséges képzeteken. De oda lehet menni, meg lehet mutatni, ahogy ezt igyekszik képviselni az El Mondo is, persze nem a kőbalta szintjén kezelve a nem beleszületett embereket, ami amúgy sem garancia semmire.

És én megint elmennék és tudom is, mit lehetne másképp tenni, mert semmi baj az üzenettel, az ötlettel, de a kivitelezéssel annál inkább.

És Teri ! Én nem látok maszlagot vagy különleges ellenmondásosságot. Különböző korok, eltérő élethelyzetei más-más megoldást kívánnak a bibliai tanítások megvalósításához.

A jobb-bal dologról meg annyi jut eszembe, hogy a keskeny útról mindegy, hogy melyik irányba sodródik le az ember, a szakadék ugyanolyan mély és halálos tud lenni.

Itt a szervezők nem számoltak a politika által gerjesztett kommunikációs háborúval és, hogy ők központi terepe lesznek ennek.

Ezek az emberek nem számoltak GYF mindent rombolni tudó tényezőjével, ő meg ráérzett erre a gyengeségre és ráharapott a prédára. Persze ezt is sunyi, gyáva módon, az utosó pillanatban, külön bejáraton a Hősök terén, néhány bennfentessel összejátszva, 12 testőr és a gyerekei, felesége élő pajzsa mögé bújva. De ennek ellenére nem tudnám védeni a szervezők naivságát, mert tehettek volna ellene előre, de legalább utólag ahogy azt magam is javasoltam konkrétan szervezőknek mindkét esetben (kettős mércén) és Teri is másutt. Rá kellett jönnöm, hogy nem érzik a helyzet súlyát, nem stílusuk összességében az a karakteres kiállás, amit az Amnesty International magától tudott képviselni. De mindez együtt a cél fontosságán semmit nem változtat, de nehezíti az érte való küzdést.

Itt egy link, kommentekben minden benne van (mi történt, mi nem, miért, jobbos vélemények, jobbos kritikák társaikkal szemben stb) és a végén további fontos linkek, mert a dolgok nem a tommygun-féle kőegyszerű ellenségkép gyártása szerint állnak össze:

www.judapest.org/varosalom2010-es-tarka-magyar/

tommygun 2008.10.08. 00:18:58

pistike,
erre csak azt tudom mondani hogy aki kéz a kézben együtt énekli ifj. Hegedűssel a 90. zsoltárt az ne csodálkozzon ha egy lapra kerül vele, ahogy az se nézzen ártatlanul aki együtt menetel a kereszténység-ellenes szélsőballal.
Hogy az attac csak az "egyik" felvonuló volt? Úgy őszintén, ha herendi készletben tálalnak neked egy vacsorát, neked nem megy el az étvágyad mégis ha a porcelán mellett csak egy icikepicike darabocska szar van? Ha nem tudtad előre hogy milyen asztal mellé ülsz, ilyenkor udvariasan fel lehet állni azzal hogy hoppá, bocsika, elment az étvágyam hirtelen.

tommygun 2008.10.08. 00:30:27

Bocsika, még valami. Akinek bármi illúziója is volt afelől, hogy ez valami politikamentes civil kezdeményezés, talán kijózanítja hogy a szoci időkre emlékeztető MTI-közleményt büszkén berakták összefoglalónak:

A tömeg Gyurcsány Ferenccel együtt kinyilvánította, hogy elítélik az erőszak és a kirekesztés minden formáját és ígérték, hogy mások véleményének és Magyarország törvényeinek tiszteletben tartásával minden tőlük telhető eszközzel fellépnek az erőszakos, megfélemlítő és kirekesztő cselekedetek további térhódítása ellen. A rendezvény záróakkordjaként a résztevők színes textildarabokat emeltek a fejük fölé, így jelképezve Magyarország sokszínűségét.

"A tömeg lila, piros és szivárványszínű esernyőket emelt a magasba, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy piros kendőt lóbált a feje fölött, felesége, Dobrev Klára pedig egy barna színű stólát emelt fel. A piros kendőt a miniszterelnök a rendezvény végén a nyakába kötötte, majd testőrei és gyermekei kíséretében autóba szállt és távozott. A miniszterelnököt taps fogadta és taps búcsúztatta a rendezvényről. A rendezvény szervezői arra kérték az embereket, mindenki térjen haza békével."

Érted, ha GYF mindent rombolni tudó tényező, akkor a tőle távolságot tartani akarók nem büszkélkednek egy ilyen beszámolóval. Különben is milyen dolog már BARNA stólát emelgetni, biztos DK is újnyilas kirekesztő...

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.10.08. 00:37:57

mindent leírtam 22.51-kor, csak ugyanazt tudnám elismételni, mert a válasz ott van, és hangsúlyoznám, hogy a kommenteket és az ajánlott linkeket is

fuss neki még egyszer, hátha lejön belőle valami, segítő szándékkal is írtam :)

azért azt megírhatnád, hogy meddig kerestél a több, mint 100 szervezettel kapcsolatban, amíg ezt a 4 éves cikket kiizzadtad ? :)

xterx 2008.10.08. 00:42:31

Tommygun, ez nem az a poszt, ahol a TMagyar nagyszerűségét méltatjuk, úgyhogy nem kell ellene érvelned. Keress olyan posztot a blogvilágban, ahol még arról írnak, hogy hű de tökéletes volt ez a rendezvény, és ott oszlasd a homályt - itt már irreleváns.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.10.08. 00:42:45

ha meg ilyen konstans kardozós, partraszállós hangulatban vagy miért nem kergetjük meg Hegedűst ?

a pápisták is érzik a helyzet súlyosságát (10-es hiszerométer !):

arokaso.blog.hu/2008/10/01/ifj_hegedus_lorant_1#comments

tommygun 2008.10.08. 01:16:38

Talán nem probléma hogy pölö a Józan Babák Egyesület helyett egy közéletileg penetránsabb támogatót szúrtam ki? Mostani kiállásuk a kifejezetten toleráns és emberjogilag makulátlan Castro-rezsim mellett magasabb labda lett volna, de az egyházellenes szösszenetük jobban illett a blogba (ami mellesleg egyre kevésbé szól a vallásról).
Nálam ifj. Hegedűs ugyan szerepel a meg- illetve elkergetendők listáján (apropó: mi ez a kirekesztő hangnem? mi az, hogy valakit politikai nézeteiért meg kell kergetni?? hát hol marad a tolerancia meg a befogadás?!), de csak jóval Horváth Aladár és GYF után.

K.D. 2008.10.08. 08:50:25

És a balliberálisok szekértolójáról, a vörösszakállas,evangélikus papról mi a véleményük ?Ő politiziálhat?
Ő nem hívő ember, hogy az ateistákkal vonul?Nem most,máskor láttam...Ki is Ő, Nem tudom a nev ét, de igen harcias a nemzeti érzésűekkel szemben.
Csak a hazafias érzésű Hegedűs Lórántot ítélik el?És ostorozzák állandóan?

tommygun 2008.10.08. 11:55:43

Hoppá, csakhogy valakinek Donáth László is eszébe jutott. Ugyan nem pap hanem lelkész, de ha nekünk van egy ifj. Hegedűsünk, miért legyen jobb az evangélikusoknak? :)))

Fogarasi Gábor 2008.10.08. 13:32:07

Kedves tommygun!

Vártam, hogy saját logikád alapján (Teri- aki korpa közé keveredett), legalább itt kifejted, hogy milyen végtelenül szomorú vagy, amiatt, hogy ifj. H. L. lelkészúrra a kurucinfo nevezetű honlapon nem csak hivatkoznak, hanem szinte már rendszeresen aláírásgyűjtés is rendeznek az érdekben. Azon a honlapon, ahol makinak neveznek egy alelnökjelőtet, csak azért mert fekete. Mivel a honlap rendszeres olvasója vagyok, így nem feledem azt a 2! cikket, ahol szembeállították az ószövetséget, ami zsidó, a "mi" Újszövetségünkkel. ez már marcinita eretnekség, amelyről képtelenek leszokni. Ahol rendszeresen hazudják, hogy a náluk is megvásárolható Talmud, az igazi (pedig egy kb 140 éve született hamisítvány, amelynek magyarra fordítóját a Horthy bíróság ítélete el uszítása miatt). S ahol újra és újra felemlegetik a tiszaeszlári vérvádat. Persze tommygun szerint nincs antiszemitizmus, ez csupán a ballibek gumicsontja.
Úgy-e legalább fele annyi levelet írsz az említett lelkésztestvérünknek, s arra honlapra elhatárolodva, amennyi bejegyzést itt tettél Teriéknek. Mert ha nem saját logikád dől meg.
Üdvözlettel:
F.G.
R.L

Fogarasi Gábor 2008.10.08. 13:33:00

Bocsánat marcionita.

K.D. 2008.10.08. 13:43:44

Választ nem kaptam a kérdésre: Donát László politizálhat a balliberális oldalon?
Pedig ott sok az ateista, úgy sejtem...

xterx 2008.10.08. 13:47:13

Kedves Dávid,
biztos rászolgáltam arra, hogy nem veszed figyelembe, amit írok, de szerintem ez a poszt, ami alá most kommentelsz, elég tisztán beszél arról, hogyan látom én most politika és kereszténység kapcsolatát. Ez a jobboldali és a baloldali politikára egyaránt vonatkozik.

Fogarasi Gábor 2008.10.08. 14:03:24

Kedves K.D!

Sajnos a magyar evangélikus egyház törvénye ezt megengedik. Jogilag tehát, az ő válaszuk: igen. Az én válaszom, a gyülekezet megosztása miatt, ha egy lelkipásztor valamelyik politikai párt tagja lesz és képviselő, akkor lépjen vissza lelkészi állásából arra az időre.
Mi református lelkészek aláírtuk, hogy pártnak tagjai nem vagyunk és pártpolitikai rendezvények nem szolgálunk. Mivel az nem szerepelt az aláírandók között, hogy istentiszteleti alkalmainkon (lásd szolidarítási istentisztelet) párt politikusok (lásd Vona Gábor) nem szerepelhetnek, így ez ki is van játszva.
Pedig mind Donáth László, mind a másik oldalon jelenlévő lelkész urak lépjenek vissza. Válasszák azt.
Remélem nem kezdődik el megint, hogy az én ateistám az jó atesita, a te atesitád a rossz. Az én volt ügynököm az jó ügynök, a te ügynököd rossz. A golgotai keresztnél lévő jobb és bal nem politikai volt, hanem a megtérést választó és az azt elutasító, s ma is így van.
F.G.
R.L

tommygun 2008.10.08. 14:54:25

Kedves Fogarasi úr!
Nem világos, hogy milyen honlapnak a rendszeres olvasója. A kurucinfó vagy a Hazatérés Templomáé? Bevallom, az utóbbit egy alkalommal alaposan átolvastam - éépen amikor itt róluk volt szó egy másik poszt alatt - de a kurucot még egyszer sem nyitottam meg. A következők miatt: egyrészt tudom, miről szól, másrészt az élet véges és azt a pár percet, amit a hülyeségeik böngészésével töltök, szívesebben fordítom valami hasznosabbra, például megsimogatok egy kiskutyát vagy csak valami nagyon szépre gondolok, mondjuk egy kosárnyi kiscicára. Ha Önnek megéri őket olvasni, lelke rajta! :)
Őszintén szólva: kit érdekel a kurucinfó? Van társadalmi támogatottságuk? Nincsen (sőt tudtommal már honlapjuk sincsen). Van fikarcnyi kis értelme is annak, amit összehordanak? Nincsen. Lehet felháborítónak tartani, amit művelnek/műveltek, de ha minden agyament hülyeségen felháborodnánk ami a világhálóra kerül, másból sem állna az életünk.

Sőt... az oldal hosszú és sokáig agyoncsaphatatlan működéséből ítélve nem lenne meglepő, ha kiderülne hogy a kurucinfó nagyon is tudatosan szervezett provokáció. 70 éve még egy valódi rádióadóra volt szükség a casus bellihez, most elég egy obskurus kis szájt is. Lehet hogy ez ostoba összeesküvéselmélet az Ön szemében, de őszintén szólva gyanús hogy az ún. "nácik" mindig akkor kerülnek elő amikor a lehető legjobban jönnek a balliberális PR-gépezetnek (lásd GÁ kifütyülése, Ekrem Kemál Gy., és Szabó A., a Bácsfi-ügy és most a Kurucinfó, nem beszélve Budaházyról aki már szinte ügyesebben kerüli el a letartóztatást mint anno Fantomas...)

Úgyhogy szerintem inkább: festina lente a felháborodással.

Fogarasi Gábor 2008.10.08. 18:46:45

Attack honlap olvasása helyett is simogasson meg egy kiskutyát :-).
Semmi más célom nincs csak vegye észere, amit őn számon kér másokon, maga is ugyanúgy elköveti.
F.G.
R.L.

tommygun 2008.10.09. 01:46:05

Ez igaz, de nekem igazam van :D

Fogarasi Gábor 2008.10.09. 11:55:44

Tommygunnak MINDIG igaza van!
Igazam van (mint mindig)?
F.G.
R.L.

xterx 2008.10.09. 12:01:21

Szerintem igyatok meg valahol együtt egy sört!
És koccintsatok a mi egészségünkre is!

Fogarasi Gábor 2008.10.09. 12:38:28

Még sosem ittam sört, de ha ti is jöttök komolyan mondom legurítom a torkomon. Akár jobbról, akár balról. Beerjátok (bír) az ötletet :-)?

xterx 2008.10.09. 13:10:22

Eredetileg F.G.&Tommygun-sörözésre (borozás v. kávé/tea) gondoltam, ha már ilyen jól összejöttetek...! De látom, hogy most felmerült egy blogos sörözés (bor stb.) ötlete is.

Nádori Gergely 2008.10.09. 13:21:58

Én most éppen egy doktori dolgozatot írok ezerrel, de azzal egy hónapon belül el kell készülnöm és az után ezer örömmel vennék részt egy ilyen blogtalálkozón.

xterx 2008.10.09. 13:28:07

Persze, kedves Nádori Úr, én is így gondoltam!
Csakis miattad... (((:

erőspista 2008.10.09. 17:26:35

ezzel mit kellene kezdenem ? hazafias, mint Hegedűs ugye ?

"A Tarka Magyaroknak. Provokációtokra csak háromezren voltak kiváncsiak. Ennyien vagytok. Ha eddig "rettegtetek", ezután retteghettek. A globális gyors már Bécs felől is elindult. Elsősorban miattatok. És értetek megy."

Lovas István a Magyar Demokratában

xterx 2008.10.09. 17:34:33

Pista, úgy érzem, nem kéne folytatni. Egyik kommentelőnk se Lovas.

erőspista 2008.10.09. 18:48:21

Teri,

Leírásra került, hogy "eladtuk magunkat", többszörös hazugságokkal lett levezetve, hogy egy szervezetet kiszúrva, annak honlapjáról valamit berakva mi miért voltunk ott. Amúgy jelezném, hogy az illető nagy valószínűséggel nem Attac tag (MTA szociológus munkatársa), mert Új Péter neve is azon a listán szerepel, pedig ő aztán nagyon nem kormánybarát jó pár éve.
Minden tisztán politikai alapon van belőve néhány kommentelő által, még a kereszténység is holott én biztosan nem beszéltem erről a szempontról. Az egy dolog, hogy ma ez jellemző Magyarországon és erről írtam a másik bejegyzésnél, amire csak újabb példa Lovas írása. És, ha Hegedűs kereszténységellenesként (ahogy ezt a Pápa nagyon jól levezette, gondolom tekinthetjük teológiailag képzettnek) hazafi, akkor ezt talán kifogásolhatom, mint magát nem kereszténységellenesként számontartó. Még akkor is, ha ezzel ezen logika szerint hazaellenes leszek. És mindezt ugyanazon alapon, ahogy nem lehetett egyetértenem GYF Tarkás megnyilvánulásával vagy a szervezők egy részének irritálóan alkalmazkodó hozzáállásával.
Bocs, de ezt le kellett írnom, ahogy téged is zavart, amikor magyarságodat fírtatták a nagy helyi isteni ítélkezők.

erőspista 2008.10.09. 19:16:13

Amúgy a sört (is) szeretem, bármilyen időtávon :)

Cyprián 2008.11.06. 17:23:40

szerintem teri teljesen jó szándékkal vonult, de attól még maga a rendezvény nem sült el jól.

Amúgy Tommyval egyetértek, amíg a maygar állam nem viselkedik államként, a cigányok sérelmeit emlegetni kész röhej.Az állam eredeti funkciója ugyanis NEM a szociális biuztonság, hanem aközrend fenntartása volt, illetve lenne. Ehhez képest a magyar Köztársaság egy inverz államként működik, folyik a "munka helyett segély" program, (nem az állam hibájából csak, tényleg nem akarnak dolgozni, még a kertjüket sem kapálják be, ott nő a gaz, emberi és kutyaszarral keverten) -de közrend az NINCS, vagy arra futja, hogy megbüntesse az áldozatot , mint a monoki falopási ügy, ahol a cigányok loptak az erdőből, mire a megkárosított tulajra környezetvédelmi bírságot szabtak ki!
Szóval legyen előbb rend, meg jó kis szegregált iskolarendszer (!!!-ugyanis az integrált iskolarendszer kritériuma lenne, hogy kettőnél ne legyen több a problémás gyerekekből egy osztályban, különben működésképtelen az egész, az nem integráció, ha 20 cigánygyerek mellé berakunk 10 szerncsétlen magyar gyereket, minta politikai korrektség oltárán bemutatatndó emberáldozatot.) Meg a segélyrendszer gyökeres átalakítása, hogy ne érje meg otthon maradni. Utána viszatérhetünk a cigánydság problémáira, addig nem. Megjegyezném, a demokratikus USÁ-ban simán agyonlövik a kerti tolvajt. ezt én nagyon nem szeretném, de a közernedet -lehetőleg vér nélkül-fel kell tartani.

Cyprián 2008.11.06. 17:24:13

mármint Teri, nagy T-vel, csak gyorsan írtam, bocs!

Tehéntőgy 2008.12.03. 10:58:01

Cipryán: A "monoki falopási ügy"-jellegű esetek, a "megkárosított" tulajra kiszabott bírsággal a valóságban a következőképpen zajlanak: az erdőtulajdonosnak a fakitermeléshez különféle engedélyeket, szakértői véleményt stb. kell beszereznie. Ez sok pénzbe kerül. Sokkal egyszerűbb az illegális kitermelés, majd ráfogni mindezt (az amúgy tényleg elszemtelenedett) fatolvajokra. Amennyiben az erdőtulaj lebukik, természetesen hatalmas környezetvédelmi bírságot kap. És ugyancsak természetesen, a kérdezősködő újságíróknak azt fogja mondani, hogy ártatlanul büntették meg, "nem elég, hogy kiraboltak, még meg is bírságolnak" stb. Hogy cigányok lopták el a fát, az ilyenkor is igaz, csak épp maga a tulaj bérli fel őket rá ;-) Az önbetöréssel, biztosítási csalással rokon a dolog.
(Ettől függetlenül a cigányok általi falopás sok helyen valóban kezelhetetlen mértékű, de itt nem erről volt szó.)
süti beállítások módosítása