HTML

Szelíd Olajfa

A befogadó Egyház Ige-központú, missziói, pártpolitika-fölötti; nem rekeszt ki, nem fordul el, hív. szelidolajfa@gmail.com A véleményeket, ötleteket, kérdéseket, gondolatokat ide várjuk.

Kommentek moderálása

A kirekesztő hangnemű kommenteket és a politikai szervezetek közleményeit nem tesszük közzé.

Utolsó kommentek

  • andrei vampiroiu: --------------- Egy szó mint száz:köszönet azoknak is akik szerint a mindatnak nincs értelme, azok... (2012.09.15. 22:27) Veled Uram, de Nélküled!
  • andrei vampiroiu: "Veled Uram, de Nélküled! Nincs értelme? Ó, dehogynem! "Király vagyok,Uram, a Te akartodból...Min... (2012.09.15. 21:56) Veled Uram, de Nélküled!
  • windermere: Költői kérdés - sajnos ilyen sokan vannak, akik magukat kereszténynek nevezik, "a kegyesség látsza... (2010.03.25. 17:51) 52%
  • N-drew: Pedig bizony, hogy sok értelme van. Ha valaki végighallgatta a rockoperát, akkor emlékszik az "Oly... (2010.02.17. 18:28) Veled Uram, de Nélküled!
  • Johannesz: Ez milyen felmérés? (2010.02.02. 11:57) 52%
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Látom,hogy kicsit tegnapelőtti a post...de az aktualitása semmit sem kopott! Ugyanúgy meg kell ha... (2010.01.02. 17:03) Milyen nyelven beszélünk?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Mindig elkeserítő,amikor a keresztet pajzsként,fegyverként,politikai kellékként használják. Vidám... (2010.01.02. 16:55) Deviánsok
  • fűrészpor: Nem sikerült megakadályozniuk a meleg felvonulást. (2009.12.15. 09:33) Deviánsok
  • Utolsó 20

2008.10.25. 06:00 Nádori Gergely

Tarsusi Saul (5?-67) / Reformáció hete

Belépünk a Reformáció hetébe, amely október 31-én a Reformáció napjához vezet. Van mit ünnepelni, hiszen a megújulásoknak akkor van értelmük, ha elősegítik az Istenhez való közelítést, a Szentírás mélyebb megértését, és ha a hitnek, a vallási életnek megtisztulási lehetőséget és lendületet adnak. Persze mindez nem csak Luther munkásságára igaz - sok "reformátora" volt a kereszténységnek a kezdeteitől fogva. Ebből itt egy sorozat lesz: minden napra egy megújító. Életrajz, érdekességek, hitvallás, idézet.

Zsidó családból származott, de római polgárjoggal is rendelkezett. Eredeti foglalkozása sátorkészítő. Buzgó zsidó hívő, farizeus, Gamaliel tanítványa, aki nazireus fogadalmat is tett. Aktív résztvevője volt az első keresztények üldözésének, szerepe volt István vértanú meggyilkolásában is. Útban Damaszkusz felé, ahová az ott élő keresztények felkutatása miatt indul, látomása lett, és megtért. Új neve Paulus azaz Pál lett. Missziós tevékenységet vállalt, első útján Barnabással járta be Kis-Ázsiát, második és harmadik útján Silás kíséretében Európába is eljutott. Harmadik útja után Jeruzsálemben letartóztatták. Római polgárként hivatkozott arra a jogára, hogy Rómában ítéljenek felette. Útban Róma felé Máltán hajótörést szenvedett, majd megérkezett a császárvárosba, ahol a fellángoló keresztényüldözések alatt végezték ki.

Az első misszionárius volt, aki elsődlegesen a pogányok felé is végzett missziót. Ennek kapcsán állt ki amellett a véleménye mellett, hogy a megtért pogányoknak nem kell körülmetélkedniük, valamint rájuk a mózesi törvény nem úgy vonatkozik, mint a zsidókra. Teológiájának alapja, hogy a törvény és annak betartása nem lehet elegendő a megváltáshoz, az csak az isteni kegyelem révén valósulhat meg. Mindezen tanításai miatt az apostolokkal is összetűzésbe került, majd ezeket a nézeteltéréseket a jeruzsálemi zsinaton tisztázták.

Tudjuk pedig, hogy a mit a törvény mond, azoknak mondja, a kik a törvény alatt vannak; hogy minden száj bedugassék, és az egész világ Isten ítélete alá essék.
Annakokáért a törvénynek cselekedeteiből egy test sem igazul meg ő előtte: mert a bűn ismerete a törvény által vagyon.
Most pedig törvény nélkül jelent meg az Istennek igazsága, a melyről tanúbizonyságot tesznek a törvény és a próféták;
Istennek igazsága pedig a Jézus Krisztusban való hit által mindazokhoz és mindazoknak, a kik hisznek. Mert nincs különbség,
Mert mindnyájan vétkeztek, és szűkölködnek az Isten dicsősége nélkül.
Megigazulván ingyen az ő kegyelméből a Krisztus Jézusban való váltság által,
Kit az Isten eleve rendelt engesztelő áldozatul, hit által, az ő vérében, hogy megmutassa az ő igazságát az előbb elkövetett bűnöknek elnézése miatt,
Az Isten hosszútűrésénél fogva, az ő igazságának megbizonyítására, a mostani időben, hogy igaz legyen Ő és megigazítsa azt, a ki a Jézus hitéből való.
Hol van tehát a dicsekedés? Kirekesztetett. Mely törvény által? A cselekedeteké által? Nem; hanem a hit törvénye által.
Azt tartjuk tehát, hogy az ember hit által igazul meg, a törvény cselekedetei nélkül.
Avagy Isten csak a zsidóké-e? Avagy nem a pogányoké is? Bizony a pogányoké is.
Mivelhogy egy az Isten, a ki megtisztítja a zsidót hitből és a pogányt hit által.
A törvényt tehát hiábavalóvá tesszük-é a hit által? Távol legyen! Sőt inkább a törvényt megerősítjük.

 

Szólj hozzá!

Címkék: ünnep egyház idézet reformáció pál


A bejegyzés trackback címe:

https://szelidolajfa.blog.hu/api/trackback/id/tr23726546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása