HTML

Szelíd Olajfa

A befogadó Egyház Ige-központú, missziói, pártpolitika-fölötti; nem rekeszt ki, nem fordul el, hív. szelidolajfa@gmail.com A véleményeket, ötleteket, kérdéseket, gondolatokat ide várjuk.

Kommentek moderálása

A kirekesztő hangnemű kommenteket és a politikai szervezetek közleményeit nem tesszük közzé.

Utolsó kommentek

  • andrei vampiroiu: --------------- Egy szó mint száz:köszönet azoknak is akik szerint a mindatnak nincs értelme, azok... (2012.09.15. 22:27) Veled Uram, de Nélküled!
  • andrei vampiroiu: "Veled Uram, de Nélküled! Nincs értelme? Ó, dehogynem! "Király vagyok,Uram, a Te akartodból...Min... (2012.09.15. 21:56) Veled Uram, de Nélküled!
  • windermere: Költői kérdés - sajnos ilyen sokan vannak, akik magukat kereszténynek nevezik, "a kegyesség látsza... (2010.03.25. 17:51) 52%
  • N-drew: Pedig bizony, hogy sok értelme van. Ha valaki végighallgatta a rockoperát, akkor emlékszik az "Oly... (2010.02.17. 18:28) Veled Uram, de Nélküled!
  • Johannesz: Ez milyen felmérés? (2010.02.02. 11:57) 52%
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Látom,hogy kicsit tegnapelőtti a post...de az aktualitása semmit sem kopott! Ugyanúgy meg kell ha... (2010.01.02. 17:03) Milyen nyelven beszélünk?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Mindig elkeserítő,amikor a keresztet pajzsként,fegyverként,politikai kellékként használják. Vidám... (2010.01.02. 16:55) Deviánsok
  • fűrészpor: Nem sikerült megakadályozniuk a meleg felvonulást. (2009.12.15. 09:33) Deviánsok
  • Utolsó 20

2008.10.28. 06:00 Nádori Gergely

John Wycliffe (1325?-1384) / Reformáció hete

Tehetős és kiterjedt yorkshire-i családba született, tanulmányait Oxfordban végezte. Tanárai között volt Roger Bacon és Occam Vilmos is. Kezdetben elsősorban a természettudományok érdekelték, majd a filozófia és végül a teológia felé fordult. Az 1360-as években feltűnt a politikában, elsősorban a pápaság és a világi uralom kapcsolatával foglalkozott. 1374-ben részt vett az Anglia és Franciaország közötti béketárgyalásokon, ahol elítélték a pápasággal kapcsolatos nézeteit. Két évvel később Oxforban már vitatott nézeteit tanította diákjainak. Sokat prédikált, elsősorban városokban. 1377-ben maga elé idézte a londoni püspök, és kisebb zavargások kezdődtek hívei és ellenfelei között. Ugyanebben az évben VII. Gergely pápa elítélte Wycliffe 18 tézisét. A következő évben a parlement elé terjesztette nézeteit. Ebben az időben kezdte meg a teljes Szentírás fordítását angol nyelvre. Nézetei egyre szélesebb körben terjedtek, követői voltak a lollardok. 1381-ben az érsek egy kifejezetten Wycliffe-ellenes zsinatot hív össze. Noha tevékenysége semmilyen formában nem köthető az 1382-es angol parasztfelkeléshez, a kortársak gyakran felforgató nézeteinek terjedésével magyarázták azt. 1382-ben újra egyházi bíróság elé idézték, de a Parlament támogatása miatt nem tudták elítélni. 1384-ben halt meg. A konstanzi zsinat megátalkodott eretneknek ítélte, és V. Márton pápa elrendelte, hogy csontjait ássák ki és égessék el. A pápai rendeletnek 1428-ban tettek eleget.

Nézetei kezdetben az egyházi és a világi kapcsolatát érintették. Wycliffe véleménye szerint a világi hatalom nem lehet alávetve az egyházinak, sőt a világi hatalmaknak kötelessége, hogy leváltsák az alkalmatlan egyházi személyeket. Noha a pápaság intézményét nem ítélte el, hangoztatta, hogy az Írás tekintélye a pápáé felett áll. A Szentírás helyes értelmezését kegyelmi ajéndéknak tartotta. Az egyetemes papság eszményét hírdette azzal a kiegészítéssel, hogy csak az prédikálhatja az Igét és szolgáltathatja ki a szentségeket, akinek az élete erre képessé teszi. Többször támadta a szerzetességet. Írásaiban felfedezhetők a hit általi megigazulás tanításának csírái.

Ez a történet azt mondja el, miként jöttek a vámszedők és a bűnösök Jézushoz, hogy hallják a tanítását, ő pedig úgy fogadta őket, mint a jó úr, de az írástudók és a farizeusok ezt látva azt gondolták, Krisztus istentelenül cselekszik - azt mondták: Mi az, hogy velük eszik?; és ez ugyanígy történik ma is, mert a prelátusok mint az írástudók és a szerzetesek mint a farizeusok az igazi papok, Krisztus tagjai ellen beszélnek, azok ellen, akik a közemberekkel akár vámszedőkkel, a világi urakkal, akár a bűnösökkel állnak szóba, és azt mondják róluk, az ilyenek nem tudhatják Isten törvényét. Mert azt mondják, hogy az olyan szent dolog, amiről csak ők, az írástudók és a farizeusok beszélhetnek.

Szólj hozzá!

Címkék: ünnep egyház idézet reformáció


A bejegyzés trackback címe:

https://szelidolajfa.blog.hu/api/trackback/id/tr41726535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása