HTML

Szelíd Olajfa

A befogadó Egyház Ige-központú, missziói, pártpolitika-fölötti; nem rekeszt ki, nem fordul el, hív. szelidolajfa@gmail.com A véleményeket, ötleteket, kérdéseket, gondolatokat ide várjuk.

Kommentek moderálása

A kirekesztő hangnemű kommenteket és a politikai szervezetek közleményeit nem tesszük közzé.

Utolsó kommentek

  • andrei vampiroiu: --------------- Egy szó mint száz:köszönet azoknak is akik szerint a mindatnak nincs értelme, azok... (2012.09.15. 22:27) Veled Uram, de Nélküled!
  • andrei vampiroiu: "Veled Uram, de Nélküled! Nincs értelme? Ó, dehogynem! "Király vagyok,Uram, a Te akartodból...Min... (2012.09.15. 21:56) Veled Uram, de Nélküled!
  • windermere: Költői kérdés - sajnos ilyen sokan vannak, akik magukat kereszténynek nevezik, "a kegyesség látsza... (2010.03.25. 17:51) 52%
  • N-drew: Pedig bizony, hogy sok értelme van. Ha valaki végighallgatta a rockoperát, akkor emlékszik az "Oly... (2010.02.17. 18:28) Veled Uram, de Nélküled!
  • Johannesz: Ez milyen felmérés? (2010.02.02. 11:57) 52%
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Látom,hogy kicsit tegnapelőtti a post...de az aktualitása semmit sem kopott! Ugyanúgy meg kell ha... (2010.01.02. 17:03) Milyen nyelven beszélünk?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Mindig elkeserítő,amikor a keresztet pajzsként,fegyverként,politikai kellékként használják. Vidám... (2010.01.02. 16:55) Deviánsok
  • fűrészpor: Nem sikerült megakadályozniuk a meleg felvonulást. (2009.12.15. 09:33) Deviánsok
  • Utolsó 20

2008.08.13. 18:26 Nádori Gergely

Áldás. Békesség?

Református lelkész áldotta meg a Magyar Gárda zászlóit (a nemzetit és az Árpád-sávosat), amiből kellő polémia lett. Most pedig az elhíresült turulszobor megáldása körül izzanak az indulatok.

De mit jelent a tárgyak megáldása? Én magam idáig csak személyek, közösségek megáldásáról hallottam a református egyházban. Hitvallásunk pontosan fogalmaz a szentségek (sákramentumok) kapcsán is, kizárva azt, hogy azoknak bármiféle anyagi tulajdonsága horodzná a szentségüket; és határozottan elítéli az ereklyék tiszteletét is. Templomaink felépítése is tükrözi ezt a felfogást, miszerint a figyelem Isten igéjére irányul nem pedig képekre és tárgyakra. A szent tér is ott van, ahol a szentek (Isten hívei, azaz mi magunk) vannak.

A Szentírás a paráznaság kifejezést két értelemben is használja: egyfelől a házasságon kívüli kapcsolatokra, másrészt a bálványok imádására. Isten népe paráznává lesz, ha bárkit vagy bármit (nem az Úr elé, hanem) az Úr mellé, vele egy szintre helyez. Bármilyen zászlót, bármilyen szobrot, bármilyen eszmét, bármilyen célt. Nem az a gond, hogy a szobrot áldani akaró lelkész engedélyt kér-e  a feletteseitől, hanem az, hogy  ha ezáltal paráznaságra készül.

70 komment

Címkék: egyház gárdák maimagyar törzsi isten


A bejegyzés trackback címe:

https://szelidolajfa.blog.hu/api/trackback/id/tr69614590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.08.14. 02:11:21

mondjuk nekem nem volt mostanáig az, de így elolvasva mindent, teljesen egyértelmű a helyzet. Most vajon mi lesz az ezek szerint maszek zászlókkal ? :)

alpár 2008.08.14. 12:00:06

Az Ágendában (Istentiszteleti rendtartás) van egy történelmi tárgyak megáldására vonatkozó cikkely. A bevezetőben ezt írja:

"A történelem útján hazafelé tartó egyház mint communio viatorum szakadatlanul emlékezik Isten nagyságos dolgaira. Isten szabadító kegyelmének jeleként emlékeztető tárgyakat készít és állít fel. E történelmi tárgyak szerepe az, hogy emlékeztessék a következő nemzedékeket Isten hatalmára és szeretetére, mely népünk, egyházunk, gyülekezetünk történelmében konkrétan megbizonyított. E történelmi emléktárgyakat folyamatosan gondozni kell, de nem szabad fetisizálni, bálványozni."

Számomra kérdés, hogy helyes-e ez a gyakorlat. Az furcsa, hogy ebben az esetben (is) az istentiszteleti rendteartás a népet az Egyház előtt említi. Vagy nem kell ilyen apróságokkal foglalkozni?
Az is kérdés, hogy egy történelmi esemény, pl egy háborús győzelem mennyire kapcsolhatő össze azzal, hogy Isten megszabadított?
Nem tudom igazán értelmezni az ágenda ezen részét. most foglalkoztam vele először...

Amúgy nagyon örvendek, hogy létezik ez az oldal! Rendszeresen olvasom, még ha nem is kommentelek annyit. Jó, hogy ilyesmivel foglalkoztok!

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.08.14. 12:57:43

Ráadásul pont a Gárda zászlót... tényleg vak ez a ref. lelkész...

Dr Kangörény 2008.08.14. 13:00:38

Én nagy vonalakban szarnék rá, hogy ki mit áld meg, ha ezzel nem adna valamilyen mértékű legitimációt hozzá.

Karl 2008.08.14. 13:08:38

Nép és egyház évszázados egymásra utaltságából következik ez a gondolkodás. Minél régebbi és erösebb ez a kapcsolat, szerintem, annál nagyobb a "kölcsönhatás".
Bár katolikus vagyok, így csak érintöleges ismereteim vannak a magyar református egyháztörténelemröl, úgy gondolom, hogy a kálvini reformáció úgy inkulturálódott a 16. század felszabdalt magyar társadalmába, hogy az ún. Tiszán (Dunán) inneni magyarság legföbb igényeire válaszolt. Abban az idöben a katolicizmus pedig egyet jelentett többek között a nyugatról vezérelt kozmopolitizmussa. A pápahüség (föleg a tanításban) fontosabb volt, mint a nyelvi-kultúrális hovatartozás, mert hiszen nemzetekröl akkor még messze nem volt szó. A 19. század közepére aztán a nyugat- és nyugatközép-európai nemzetállamok létrejöttével a katolikus egyház is, hogy teljesen el ne veszítse legitimációját Magyarországon nemzeti egyházzá vált.
Érdekesnek tartom a következö 1848-as párhuzamot, amely ugyan hangsúlyozottan szélsöségeket tükröz, de a nemzettel való azonosulás mértékét jól megmutatja. A szabadságharcban több katolikus pap is fegyvert fogott, ismert a feszülettel csatába vonuló káplán képe - ezzel komoly tradícióval szakítottak. Protestáns oldalon azonban voltak akik - ez nem volt gyakorlat, csak egyes esetekröl tudnak - Kossuth Lajos nevében kereszteltek gyereket.

Az elsö eset értetlenséget és rosszallást váltott ki, minél nyugatabbra megyünk annál inkább, a második azonban, talán nem tévedek, ha azt mondom, hogy Genfben mérhetetlen felháborodást.

A magyar kultúra és társadalom nagyon sokat köszönhet a különbözö felekezeteknek. Mindegyik a maga erösségével segített a fennmaradásban és a kibontakozásban.

Közben kompromisszumokat is tettek. A legtöbb reformátusnak például - ha jól tudom - nem jutna eszébe augusztus 20-án csak azért is dolgozni, akkor sem, ha az nem esne vasárnapra, söt sok lelkész istentiszteletet is szervez, és nem tartja bálványimádásnak. Más hagsúlyokkal szól a prédikáció, mint mondjuk Budapesten a Szent István bazilika elött, és természetesen a Szent Jobb körmenettöl távol tartja magát, de ezt persze ti jobban tudjátok, valószínüleg nincs Magyarországon olyan presbitérium, amely megtiltaná a lelkésznek, hogy az augusztus 20-i ünnepségeken hibatalból részt vegyen, esetleg istentiszteleten is szolgáljon.

Éppen így nem akadt és nem is fog szerintem katolikus föpap akadni, aki azt mondja: ne énekeljük a Kölcsey-féle Nemzeti himnuszt a "nyújts feléje védö kart, ha küzd ellenséggel" és "megbünhödte már e nép a múltat, s jövendöt" sorok miatt, mert az egyik szerint Istent arra akarjuk rávenni, hogy egy másik szomszédos (keresztény) néppel szemben minket támogasson, a másik meg egyenesen blaszfém. Inkább azt mondják, jó, meredek, de hát a szövegösszefüggésében kell nézni, így szerintünk azt jeleni, hogy: "de sokat szenvedett már a magyar nép"! És különösen a rendszerváltás után éneklik ezt a Himnuszt, mint nemzeti imádságot, éjféli és feltámadási misék végén.

Szóval csak azt akartam írni, hogy a helyzet nem egyszerü, és szerintem sok türelemre és párbeszédre van szükség. Talán még többre, mint korábban, amikor - nekem úgy tünik - sokkal több dolog volt egyértelmü...

KopaszMercis 2008.08.14. 13:18:05

Talan ha az oltar fiuk faszait kihuznak a papok a szajukbol neha, akkor lenne idejuk analizalni.

Cyprián 2008.08.14. 13:25:36

Kopaszmercis!
katolius vagyok , de tudom, a refiknél nincs is oltár, ergó oltárfiúk se lehetnek. De köszönjük építő és nagy szakértelmű hozzászólásodat!

Cyprián 2008.08.14. 13:31:05

amúgy igenis meg lehet áldani tárgyakat, mi a bánatért ne lehetne?!
Ne fokozzuk Isten transzcendenciáját a megismerhetetlen Isten szintjéig, lécci. A keresztény Isten meg is testesült, ne legyünk mán doketisták.

Miért ne emelhetnénk egy ősi nemzeti jelképet szoborként saját hazánkban? (Azaz az egész Kárpát-medencében bárhol.)

A magyar gárda hány cigánytól lopott a kertből, hány cigány öregasszonyt rabolt ki és gyilkolt meg eddig néhány ezer forintért? És fordítva ???!!! (hogy egy kicsit demagóg legyek-de van miért.Amúgy ki nem állhatom a gárdát, de azért látni kéne a légkört, ahol kialakulhatott)

gabest1 2008.08.14. 13:31:16

megáldom ezt a blogot

dávidka22 2008.08.14. 13:32:48


Kedves szerkesztők, tulajok, írók meg mittudomén!

Végre egy ilyen. Most először látom a blogot (persze az indexről), de annál inkább örülök neki. Ha a vallásomat kérdezik, mindig azt felelem, hogy az márpedig DEBRECENI. Mert persze, kálvinista, meg minden, de az a fajta önmagunkkal szembeni szigorúság, és bizonyos esetekben kompromisszummentesség, az szerintem Debrecenből árad leginkább (lehet szeretni és nem szeretni egyaránt, ez nem értékítélet, hanem vélemény).

Na szóval ennyit a dícséretről, csak így tovább.

A zászló megáldásával kapcsolatban van egy kérdésem, ha tudjátok, vagy utána tudtok nézni, akkor hajrá. Tehát amikor mi azt mondjuk, hogy megáldja, az lehetséges, hogy a jóval régabbi katolikus szótárunkból eredő kifejezés, és most az jutott eszembe, hogy nem lehet, hoyg nálunk a lelkész effektíve nem megáldja, hanem valami mást mond, csak mi nevezzük ezt úgy hétköznapi nyelven, hogy megáldja?

Ez az egyik. A másik pedig, hogy a bálványimádásnak megvan a jól megfogható oldala a szentekkel, de egy tárgy vagy akár személy megáldása egyet jelent-e vajon ezzel? Mert én ezt saját eszemmel úgy értelmezem, hogy ha teszem azt, azt mondaná valaki, hogy légy áldott küzdelmedben az igazságért, akkor ezzel nem helyezett Istennel egy szintre vagy embertársaim fölé, hanem épp ellenkezőleg, Isten segítségét kérte jövendő harcaimhoz.

A zászló esetében ez úgy nézne ki, hogy a lelkész azért imádkozik az "áldással", hogy a zászló és annak hordozói a jó ügyet szolgálják, s ne térjenek el az igaz útról (ezzel hangsúlyozottan NEM mondok véleményt a gárdáról, itt csak a lelkészi szándékra gondolok).

Szerintetek? Dogmatikusok, hajrá, lehet bőven is, érdekel!

dávidka

Jonas-R 2008.08.14. 13:34:40

gabest, azt szabad, nem fizikai dologról van szó :)

megfigyelo 2008.08.14. 13:52:21

Nem ehhez a beirashozm hanem az egesz blog cimehez: szerinerm egy reformatusnak nem "kereszteny"-t, hanem "keresztyen"-t illik irnia.

gabest1 2008.08.14. 13:53:51

Jonas-R: Ez is "ott van ahol a szentek", azaz mi, gondoltam logikus lenne :)

Árpóca · http://sosefelejtemel.blog.hu 2008.08.14. 13:59:33

blah 2008.08.14. 13:55:22
Tökéletesen egyetértek!

Dzsozi 2008.08.14. 14:01:14

blah:
Neked már nem árthat, drága agyhalott barátom!

Archenemy 2008.08.14. 14:01:17

"A vallás méreg "

Igen én má bele is haltam

tommygun 2008.08.14. 14:02:05

Teri nem tudom eldönteni, hogy most jó lenne-e beléd szerelmesnek lenni vagy nem. Ugyanis ha asszonyi állatnak mindenről a paráznaság jut az eszébe, az vagy forróvérű menyecske vagy savanyú vénlány :D

A fel/megszentelés szerintem kétoldalú dolog. Spirituálisan a mágia továbbélése, vagyis amikor a közösségnek a túlvilággal kommunikálni képes tagja megpróbálja a közösséget érintő hatásokat befolyásolni. Elsősorban a népi vallásosságban látunk erre példákat, főleg a mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódóan. A másik oldala a pénzről szól, mert az ilyen szentelések bevételhez juttatják a papokat, ami különösen a régi időkben volt fontos amikor még annyi fizetést sem kaptak mint ma. Nyilván mindkettő inkább a katolikus egyházra jellemző, de a mágiát és misztikumot a kálvinistáknak sem sikerült teljesen száműzniük. Az úrvacsorában és a konfirmációban erősen jelen van, ezt talán senki sem vonja kétségbe aki valaha átélte.

A bálványimádástól való félelmedet kissé túlzásnak tartom, senki sem gondolhatja komolyan hogy egy megszentelt zászló vagy szobor vallási imádat tárgya lesz. Inkább az ebben megnyilvánuló politikai elkötelezettség lehet veszélyes. Amit viszont abszolút keresztényietlennek tartok, az a fegyverek megáldása. Itt azonban még nem tartunk.

amos 2008.08.14. 14:02:29

Miért csodálkoztok ezen? Hegedűs Lóri az összes létező keresztyén előírást megsérti,lábbal tiporja,kiforgatja saját "szájíze" szerint.Ebből adódóan lábbal tiporja,megalázza azokat,akik betartják.Tipikus példája a "vizet prédikál,bort iszik " kitételnek.Gratulálok !

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.08.14. 14:03:58

Bocsánat, hogy ilyen világiasan szólok bele, de már miért ne lenne fizikai ez a blog?
Minimum fizikai IS.
Ti nem olvashatnátok és kommentezhetnétek, ha elektronikus adatok formájában fizikailag nem létezne a szerveren, illetve konkrétan pixelek formájában a képernyőtökön.
Itt csak az a kérdés, mennyire választható ketté ez a blog, mint szubsztancia (a gondolat) a fizikai manifesztálódásától (a közeg, amin keresztül megjelenik)... de szerintem nem elválasztható, mivel önmagában a gondolat csak a létrehozója számára jelenne meg.

Muad\\\'Dib 2008.08.14. 14:07:04

"Amit viszont abszolút keresztényietlennek tartok, az a fegyverek megáldása. Itt azonban még nem tartunk."
Persze, micsoda újdonság. Igaz a hadseregekben "ősidők" óta van tábori lelkész, tábori pap. Igen, a frontszolgálatosoknál is. És igen, fegyvert kell fognia, ha a helyzet úgy kívánja. És igen, megáldja a harcoló alakulatokat.
Ti egyébként erről a bolygóról szátrmaztok? Nem láttatok pl. amerikai katonákat istentiszteleten harcba indulás elött?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.08.14. 14:10:29

Mondjuk engem az nagyon érdekel, hogy a ref. egyház miért nem rúgja ki páros lábban az ilyen "lelkészeket"?

Traktoros Rambó 2008.08.14. 14:10:39

A politikai üzenet egy dolog, a vita érthető. A poszt témája meg egy másik kérdés. Ez a "megáldotta a zászlót" sajtóból átvett fordulat vagy ténylegesen így történt?

Emlékeim szerint a katolikus pap a tárgyat áldja meg, a református lelkész pedig a hitvallásból kifolyólag a jelenlevőkre kér áldást. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy csak a híradásokban nem jelent meg ez a finom különbség.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.08.14. 14:12:04

"Nem láttatok pl. amerikai katonákat istentiszteleten harcba indulás elött? "

"És ellenséged - mivel nem kedves énnékem - megdöglend."
(Gyalog-galopp)

Kicsit nehezen érthető, hogy lehet isten áldásával embereket ölni...

JOJo 2008.08.14. 14:13:51

Daily Shark · dailyshark.blog.hu/ 2008.08.14. 14:12:04
Nem az emberölést áldja meg ,te nagyonokos:)

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.08.14. 14:30:48

Jojo,
Hanem?
Mit mond a katonáknak az istentiszteleten, harcba indulás előtt?
Hogy ne ölj? :)

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.08.14. 14:40:35

Bocsánat, nem kötözködni akartam, csak sose értem, hogy nem okoz komoly lelkiismereti válságot egy papnak az, ha bármilyen, katonasággal kapcsolatos áldást oszt, hiszen a katonaság alapvető célja és tevékenysége más emberek megölése...

Joe 2008.08.14. 14:52:55

Ha jól emlékszem a hitgyülisek is ilyesmi magyarellenes dolgokkal próbálkoztak. Ne imádj bálványt felirat és odarakták mellé a Szent Koronát, Szent István képét, a Turult meg még pár dolgokt ami a Magyarsághoz köthető.
Egyébként a Turul megáldása vagy a zászlók megáldása nem bálványimádás, az teljesen más dolog, ezek magyar jelképek.
A magyarellenes oldal mindenhogyan próbálja ellehetetleníteni, nevetségessé tenni, betiltani a magyar dolgokat, de nem fog menni.

Lajos-e 2008.08.14. 14:54:09

Ez odacsap! Ti tudtátok, hogy Jézusnak AB volt a vércsoporja? József nem zsidó volt hanem pártus herceg.
www.magyargarda.hu/node/1439

illetve még: "Ezúton köszönjük az egyház képviselőinek, hogy lehetővé tették, hogy méltó módon tehessük a Teremtő erejét zászlónkra!"

magyargarda.hu/node/1980

Ez az egész adjon az isten, meg áldjuk már meg a zászlót stb semmi más mint legitimációs kisérlet. Kivancsi vagyok, hogy a gardistak kozul hanyan olvassak a bibliat:)

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.08.14. 14:57:33

Joe, én magyar vagyok, de nem érdekelnek a jelképek. Most akkor te kiközösítesz engem a magyarságomból? Hát hajrá.

Muad\\\'Dib 2008.08.14. 14:58:57

Lajos-e 2008.08.14. 14:54:09
Grstulálok... Azok után, hogy a vallásgyalázás divat lett, Tóta meg hasonlók telehányják a netet a vallásócsárlással ez tényleg biztos legitimációs kísérlet.

Scientist · http://deadindian.extra.hu 2008.08.14. 14:59:38

akkoer most mit jelent a paráznaság?

Muad\\\'Dib 2008.08.14. 14:59:59

endike · endike.blog.hu 2008.08.14. 14:57:33
Senki nem közösít ki. Magadat közösíted ki, ha nem törödsz a jelképeinkkel és hagyományinkkal.

Lajos-e 2008.08.14. 15:01:29

Muad! Ne nekem, ezeket nem en irtam. Tota enyhen paranoid a vallas ugyeben, de legalabb total egyertelmu, hogy melyik oldalon all. A keresztenysegnek szembe kell neznie azzal, hogy most mar tamadjak, erre meg kell talalnia a megfelelo megoldasokat. Ez egy dolog! A masik dolog az az, hogy vannak akik kereszteny szerepben tetszelegnek es igy tevesztik meg a jonepet. Szerintem ezek a veszelyesebbek.

Yeto 2008.08.14. 15:21:38

Ja hát meg van az magyarázva kérem; mi a gonosz erői ellen indulunk harcba, hogy a szeretetet hirdessük azzal, hogy megöljük azokat, akik nem hajlandóak szeretni.

Egyébként nem tudom miért kell az amcsikat kipécézni, a magyar királyi és lovastengerészeti honvédségnél is voltak ilyenek 45 előtt tudtommal, tábori lelkészeink pedig most is vannak. Azt hogy fegyverük van-e, nem tudom.

Egy presbiter.

p@rasztpicsa 2008.08.14. 15:23:29

fegyvereket is megáldják. hogy istenesen öljenek velük.

Lajos-e 2008.08.14. 15:24:13

Scientist
akkoer most mit jelent a paráznaság?

Amibol teged kihagynak! :)

p@rasztpicsa 2008.08.14. 15:25:01

ja bocs, látom más is feldobta ezt.

staropramen 2008.08.14. 15:26:52

Ajánlott irodalom :J.Hasek :Svejk a derék katona c műve ,azon belül is a Katz tábori lelkész munkásságáról szóló fejezetek

Barnabás 2008.08.14. 15:26:58

Egész jó irás lenne,ha a Magyar Gárdát kihagytad volna belőle,mert a kommentezők egy része mindjárt rábukott.Egyébként a áldás magyarra forditva azt jelenti,hogy jót kivánunk valakinek.Amikor keresztviz álá tartottak (ha tartottak) és a pap megáldott ,akkor isten jókivánságát tolmácsolta neked elkövetkező életedre.A jókivánsághoz (áldáshoz) nem kell engedély.Amikor a pap megáldja a csapatzászlót az alegység vagy egység tagjainak kiván jót akiket a zászló szimbolizál.A csapatzászló a katonaságnál olyan erős jelkép,hogy elvesztése vagy megsemmisülése az alakulat feloszlatását erdményezheti.

erőspista 2008.08.14. 15:45:54

ez a mai hozzá- és beszólás minta jól illusztrálja a kereszténységgel kapcsolatos hozzállásokat.

Mert vannak a harcos, néha böszme vagy éppen tényleg paranoid ateisták, agnoszticisták stb. kódszavak alatt futó antinépek.
Majd a ténylegesen nem kapcsolódó témákat beleképzelő, sokszor szintén harcos, überkemény önjelölt keresztényi szerepben tetszelgő egyének. És lenne a Biblia és tanításai, ami kiigazíthatná az előző turbócsoportok szellemvilágát, de sajnos mégis kimarad, pedig állítólag arról és tartalmáról megy a nagy küzdés. Én sem lennék szakértő, ezért is olvasom e blogot (is), mert helyrerak dolgokat. Szerintem ti is nézzétek meg a többi bejegyzést is, csak, hogy tisztázódjon néhány tévhit.

eloi 2008.08.14. 16:07:44

A megáldással még a katolikusoknál sem lesz egy személy, tárgy vagy szándék sem Isten(nel egyenlő), sem szent. Csak áldott. Vagyis Isten nevében valami jóra "szentelt", jóra szánt. És persze az Úr segítő oltalma alá helyezett. (Aki szuverénen eldönti, segít vagy sem.)
Pl. a búza megáldásakor az egyház azt kéri Istentől, hogy áldásával segítse, hogy jó legyen a termés, legyen kenyér, étel.
A hadsereg/fegyverek megáldásával azt kéri az egyház, hogy Isten legyen a katonákkal (akik leginkább nem önként mennek a frontra ölni és meghalni). A fegyverek pedig legyenek alkalmas eszközei a magunk és országunk, az otthonaink és szeretteink megvédésének. Stb.

eloi 2008.08.14. 16:15:58

"a fegyvereket is megáldják. hogy istenesen öljenek velük. "

Nem. Azért, hogy az ellenséges erő és szándék lehetőleg ne jusson el a te és családod házáig!!! Hogy lehetőleg ne öljenek meg téged, ne erőszakolják meg a feleségedet, anyádat, lányodat, ne gyújtsák fel az otthonodat, ...
A jogos önvédelem is fegyverfogást kíván sajnos!

Vagy tetszene, ha jönne a felbőszült, szadista ellenség és te és b. családod ott állna védtelenül???

Vagy jobb lenne, ha egy felfegyverzett sereg, - amelyre esetleg az egyház még Isten áldását is kérte, hogy a lehető legjobban tudjanak védeni téged - megállítaná őket?

eloi 2008.08.14. 16:25:26

"hiszen a katonaság alapvető célja és tevékenysége más emberek megölése... "

Nem. A katonaság alapvető célja a HONVÉDELEM!!! Vagyis a te és szeretteid, és javaid, épséged, jogaid, békéd és biztonságod megvédése.

Más kérdés, hogy sok hadsereget a vezetők nem ezzel a céllal indítanak háborúba. De ez meg nem a sorkatonák és nem is az egyház felelőssége, végképp nem a védtelen és vétlen lakosságé, akik csak elszenvedik a háborúkat. Éppen ezért a tehetetlen kiszolgáltatottságért még inkább rászorulnak az emberek Isten áldására és kegyelmére, hogy mielőbb, minél kisebb veszteségekkel és fájdalmakkal érjenek véget a háborúk.

kisöreg · http://egipeloton.blog.hu 2008.08.14. 16:27:43

tommygun mondja: "A fel/megszentelés ... Spirituálisan a mágia továbbélése, vagyis amikor a közösségnek a túlvilággal kommunikálni képes tagja megpróbálja a közösséget érintő hatásokat befolyásolni. Elsősorban a népi vallásosságban látunk erre példákat..."
Szerintem is valami hasonlóról lehet itt szó, mármint egyfajta népi (kvázi)vallásosságról. Nyilván megpróbálnak valami szakralitást csempészni a dologba, netán valami hagyományt próbálnak kreálni. Az persze más kérdés, hogy egyes területeken más felekezetek szokásait is beépítik saját közösségük szokásaiba (pl. reformátusoknál a Máriához közhető népszokások megjelenése), de ez már csak a népi vallásosság természete.
tommygun ezt is mondja: "A bálványimádástól való félelmedet kissé túlzásnak tartom"
Talán tényleg túlzásnak tűnhet, bár én úgy látom, hogy egyesek valami átszellemült, már-már vallásos buzgalommal kezelik saját politikai/ideológiai meggyőződésüket (?), és ebbe beletartoznak olyan tárgyak és fogalmak is, mint egy zászló, vagy akár egy piros színű csillag.
Cyprián szép szavaihoz ("A magyar gárda hány cigánytól lopott a kertből, hány cigány öregasszonyt rabolt ki és gyilkolt meg eddig néhány ezer forintért? És fordítva ???!!! (hogy egy kicsit demagóg legyek-de van miért.Amúgy ki nem állhatom a gárdát, de azért látni kéne a légkört, ahol kialakulhatott))" annyit tennék, hogy nagyra értékelem az ilyesfajta bátor kiállást nevezett csoport részéről, bár kicsit hiányolom a magyarbűnözés elleni határozott fellépésüket, elvégre az igazán komoly gazdasági bűncselekmények elkövetésében a cigányság mintha nem lenne oly nagyon felülreprezentált.

ekszpert 2008.08.14. 16:28:58

Mit vártok az egyháztól azokután, hogy "szerződeses" megegyezésük volt Hitlerrel a zsidók kiiktatására? Most komolyan....

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.08.14. 16:32:59

Muad, akkor ennyi volt, nem vagyok magyar! Engem ugyan nem érdekelnek a hagyományaitok (csak a ha jók, de hát erről nem beszéltél), meg a jelképeitek.

Jogilag úgyis magyar állampolgár maradok így is... Hacsaknem jön egy szélsőjobber kormány és csinál valamit az ilyenekkel mint én (mondjuk kivégez, rabszolgát csinál belőlem stb.).

eloi 2008.08.14. 16:43:31

"Mit mond a katonáknak az istentiszteleten, harcba indulás előtt?
Hogy ne ölj? :) "

Mondjuk azt, hogy "Áldjon meg téged az Úr, legyen veled a sárban a lövészárokban miközben golyók záporoznak és bombák robbannak körülötted és adja meg néked a jó halál és az üdvösség kegyelmét."
(Miközben önhibádon kívül Daily Shark-ért és családjáért feláldozod az életedet, egészségedet.)

alex4 2008.08.14. 16:51:50

eloi rta: ,,...áldott. Vagyis Isten nevében valami jóra "szentelt", jóra szánt. És persze az Úr segítő oltalma alá helyezett. (Aki szuverénen eldönti, segít vagy sem.)..." _______ Akkor ez hasonlít az imához? Állítólag az is egy kérés (kétes meghallgattatással persze). Kedvenc példám az előző pápa (aki, ugyebár, elvileg imában profi), aki jó húsz éven keresztül nagy nyilvánosság előtt imádkozott a közel-keleti békéért - ugye, nem kell ecsetelnem milyen eredménnyel? ________ Ja, és ha elveszítjük a csatát, akkor az azt jelenti, hogy az ellenség lelkésze ügyesebb volt az áldáskérésben? Nem is beszélve, ha a keresztény isten mondjuk allahhal (a párosítás tetszőleges) kell, hogy ,,összecsapjon"...

eloi 2008.08.14. 16:54:45

"Emlékeim szerint a katolikus pap a tárgyat áldja meg,"

Csak fizikailag! Mint szimbólumot.
Minden tárgy képvisel, szimbolizál valamit. A pár szál megáldott/megszentelt búza pl. az ételt és ez által az életet szimbolizálja. (A búzát még az én gyerekkoromban is falun sokan egyszerűen Életnek hívták, hiszen ettől függött a túlélés.)
Valójában tehát szó sincs tárgyszentelésről!
Továbbá minden, ami szentelt, Istennek szentelt!!!

Machiavelli 2008.08.14. 17:07:36

Nagyon tetszik, hogy a Gyalog-galopp idézetet kéred számon a keresztényeken!

Nekem pl. eszembe se jutna egy ateistát becsmérelni az ateizmusa miatt. Legfeljebb sajnálom.

De nektek nyilván szükségetek van az állandó bizonyításra, hogy nem tévedtek és tényleg méreg a vallás.

eloi 2008.08.14. 17:21:13

Szia Alex4!

"Akkor ez hasonlít az imához?"

Igen. Az áldás(kérés) egyben ima is. Hiszen a pap nem a maga nevében áld vagy kér áldást, hanem Isten nevében és Istentől. Vagyis az áldási/szentelési szertartás egy párbeszéd Istennel, vagy hozzá intézett kérés, fohász, neki küldött "üzenet", tehát ima.


"Állítólag az is egy kérés (kétes meghallgattatással persze). "

:-) A meghallgatás sosem kétes! Isten minden imát (sőt, mindent) "hall". De nem mindet teljesíti. Vagy nem úgy és akkor. Ő ebben szuverén.
És nem kívánságteljesítő automata.
Valószínűleg borzasztó eredménye is lenne, ha minden kérést teljesítene! :-)

"Kedvenc példám az előző pápa (aki, ugyebár, elvileg imában profi), aki jó húsz éven keresztül nagy nyilvánosság előtt imádkozott a közel-keleti békéért - ugye, nem kell ecsetelnem milyen eredménnyel?"

Nem tudhatod az eredményét!
A teljesítés (feltéve, hogy Isten szándéka is ez) nincs sosem határidőhöz kötve.
A kommunizmus (és a Szovjetunió) bukásáért - vagyis az elnyomás végéért - jó ötven éven át imádkoztak milliók folyamatosan.
A későbbi Szent Ágoston megtéréséért, aki csont materialista volt, az édesanyja majd' negyven éven át imádkozott. Stb.
És van olyan is, hogy hiába az ima, mert Istennek más elképzelése van az adott dologról. Pl. az éhség sújtotta övezetekben lehet, hogy igaz hittel sokan, sokáig imádkoznak ételért. Isten meg úgy gondolja, hogy maguk is elő tudnák teremteni, ha véget érne minden háborúskodás, ha létrehoznának egy normálisan működő államot és gazdaságot, és elkezdenének termelni.

"Ja, és ha elveszítjük a csatát, akkor az azt jelenti, hogy az ellenség lelkésze ügyesebb volt az áldáskérésben?"

Nem. Isten nem harcol! És nekünk sem kéne. A háborúkkal kapcsolatos imák célja nem az kéne, hogy legyen, hogy ki, kit győzzön le, hanem, hogy mielőbb legyen vége, minél kevesebb áldozattal. Ehhez persze a háborút kiváltó agresszort le kell győzni. Ilyen értelemben lehet győzelemért - vagyis a háború végéért! - is imádkozni. Ez eddig még mindig bejött. Minden agresszor és a hatalmuk legyőzetett eddig. Előbb-utóbb.

A támadó fél papjainak imája, ha annak célja a vétlen fél megsemmisítésének, leigázásának vágya, teljességgel Isten ellen való és homlokegyenest ellenkezik a legalapvetőbb keresztény/krisztusi tanításokkal!
Ezek nyilván nem találhatnak meghallgatásra Istennél.
Ha azonban ezen papok imája a katonákért van, az igen. Hiszen a katona nem tehet arról, hogy vezetői rossz céllal küldik őt a csatába, a halálba.

eloi 2008.08.14. 17:32:41

"De nektek nyilván szükségetek van az állandó bizonyításra, hogy nem tévedtek és tényleg méreg a vallás. "

Talán az ateista hit nem (hit)vallás??? :-)
De bizony az. Az, hogy nincsenek kialakult közösségeik, szokásaik, rituáléik, stb., indifferens! Az számít, amiben hiszünk! Mert ahogy a világot látjuk, attól függ, mit hiszünk/tudunk a világról. Az, hogy mit hiszünk róla, az meg a mi hitvallásunk. Az ateista elképzelés is egy hitvallás!
Azt tartalmazza, amit az ateista a világról hisz, elképzel, tud, vagy véli, hogy tud, és ez adja az ő világnézetét, ahogyan látja a világot.

Megvannak a saját dogmáik és azoknak a következményei is!
(Pl. természetes törvény, hogy az erősebb uralja a gyengébbet. Vagy, hogy a fajok fejlődnek - a makroevolúció tévedése - ezért lehetséges a fejlettebb emberi faj is, az übermensch, avagy az árja faj kialakulása vagy létrehozása is. Vagy: nincs isteni - objektív és számonkért - törvény, az ember azt tesz, amit akar. Lásd pl. a fasiszta és a kommunista rendszereket és ideológiai hátterüket! Stb.)

alex4 2008.08.14. 18:44:16

„Nem tudhatod az eredményét!" - Dehogynem! Tovább ölik egymást - épp most volt egy hatalmas robbantás Tripoliban (Libanon) ___________ Nem akarlak megsérteni, de a válaszaid (melyeket azért köszönök - nem is lennél jó egymás mellett elbeszélő politikusnak!) tények nélküli nagy maszatolásnak tűnnek: „vétlen fél", „előbb-utóbb", isten ezt nem így gondolja, stb.

xterx 2008.08.14. 20:08:30

Ha a megáldást imaként vesszük, úgy, hogy legyen áldott, Istennek szentelt az adott ember, közösség, épület, akkor az azt a vágyat, kérést jelenti, hogy valamiképpen eredményezzen békét, gyógyulást, Istenhez közeledést, kiengesztelődést, találkozást stb. - tehát olyan értékeket, amelyek az Isten Országa fölépüléséhez vezetnek.
Az adott esetekben ezért szól az ima, vagy a kulturális legitimációs igény mozgatja?

xterx 2008.08.14. 20:09:19

Tommygunnak exkluzíve: én mindkettő vagyok, de azt a bejegyzést nem én írtam, hanem Nádori úr (o:

Nádori Gergely 2008.08.14. 20:56:10

megfigyelo-nek:

"Egy betű, egy már tréfának sem új
buta betű s az is csak magyarul:
mért több a keresztyén, mint a keresztény?
Értelmet annyi millió halott
véréből ennyit párolhattatok"

Lajos-e 2008.08.14. 23:23:36

Na mondjuk azt en sem ertettem soha, hogy mi ertelme van azon az egy betun lovagolni.

tommygun 2008.08.14. 23:40:20

OFF
Teri: és az sündisznaj, belátván tévedésért, lemászott a keféről és így szóla: oh tévedtem, és mondá: ah elnéztem, és eltávoza a keféről az Úrnak nagyobb dicsőségére.

Cyprián 2008.08.15. 13:16:35

a fegyverekről:.
amíg van ember a Földön, mindig lesznek háborúk, és mindig szükség van katonákra. A történelem vége is egy háború lesz (Zakariás 12-13.)

Hogy az emlékmű megáldása kulturális legitimációs igény, meg hogy szeretnék a kereszténységet magyar törzsi vallássá tenni-ez régi kísértés, amióta megjelenta modern tömegdemokratikus nacionalizmus.

Csak éppen egy olyan országban ahol az egykori diktatúra haszonélvezői, -a mai baloldaliak-minden tőlűk eltérően gondolkodót automatikusan agyonlövendő fasisztának mínősítenek, elég nehéz értelmesen beszélni ezekről.
Ráadásul a Hazánk határai nem esnek egybe a trianoni ronccsal amit a poszt-ádárista árulók "hazánknak" kiáltanak ki. A mi kis-hazánk az ami magyarlakta föld a Kárpátoktól Lendváig, Rozsnyótól az Újvidékig. A Nagy-Hazánk pedig a teljes történelmi Hungária. de a csonka-ország csak egy része a Hazánknak.

kisöreg · http://egipeloton.blog.hu 2008.08.15. 14:36:29

Cyprián mondja: "Csak éppen egy olyan országban ahol az egykori diktatúra haszonélvezői, -a mai baloldaliak-minden tőlűk eltérően gondolkodót automatikusan agyonlövendő fasisztának mínősítenek, elég nehéz értelmesen beszélni ezekről." Sajnos így van, de azt hiszem, nem ilyen egyszerű a dolog, ugyanis a jelenlegi jobboldalon (elsősorban vidéken, de a parlamentben is) is szép számmal találunk egykori jóelvtársat. Innentől kezdve pedig elég kilátástalannak tűnik a témáról folytatott értelmes beszéd. Talán rá kéne már szánnia magát minden pártnak (mondom minden), hogy egy alapos nagytakarítást végezzen a saját óljában, aztán újra egymás torkának eshetnek, csak akkor egy sóhajnyival hitelesebbnek tűnnének.

Igazságkereső · http://valasztkeresek.blog.hu 2008.08.22. 15:21:39

Ezt nem akarom elhinni. Mégis hogy jöhet egy Isten hívő ember, hogy csak gondolatba az áldását adja egy ilyen alakulatra?!

Akkora szégyen ez, hogy el sem tudom mondani. Nem akartam már ehhez hozzászólni, de nem bírom visszatartani magam.

Mint embereket nem tudom őket utálni, mert testvéreink, de amit képviselnek annak semmi köze nincs a hithez és semmi köze nincs Istenhez. Bárcsak én is képes lennék rá, hogy nem látom a bűnt csak őket, de sajnos nem megy. Ugyan a Biblia szerint nincs tökéletes szeretet tökéletes gyűlölet nélkül, de ezek még annyit sem érdemelnek, hogy gyűlöljem őket, csak nem léteznek és kész.

Jajj, már így is több energiát fordítottam rájuk, mint kellett volna...

tommygun 2008.08.22. 16:45:33

Konkrétan MILYEN alakulatra? Kedves Igazságkereső, úgy tűnik beéred a féligazságokkal...

K.D. 2008.08.23. 07:44:54

Igazságkeresőnek!
Ha a Magyar Gárdára gondol,nem valakik ellen,hanem valakikért van!
Mégpedig a romák bűnözése miatt szenvedő honfitársainkért is...Akiket nem véd meg a jelen kormány rendőrsége, és bírósága sem, kellőképpen!És más célból is:hagyományőrzés,segítségnyújtás a bajbajutottakon,pl. árvízi helytállás, (ahol Vona Gábor személyesen részt vett,pl..)véradás,parlagfűírtás...stb...
Nézze meg a honlapjukat,milyen sok közfeladatot látnak el a hivatalos szervek helyett...
És időnként a www.echotv.hu-t is kapcsolja be,és akkor nem lesz olyan harcias velük szemben.
Az igazságnak két oldala van,sajnos, mélyen elhallgatott is!
Vajon mi célból?

kisöreg · http://egipeloton.blog.hu 2008.08.23. 11:08:15

K.D. MG-t érintő megállapításaira nem kívánok reagálni, megtettem ezt már fentebb (vö. kék sarok: cigánybűnözés vs. piros sarok: magyarbűnözés, azt meg már hozzá sem teszem, csak gondolom, hogy a MG valamely dunántúli csoportjában/csoportjaiban köztörvényes bűncselekményekért elítélt emberek töltenek be főbinyekáreszi posztot /vagy mit is/, ez azért némi bájt kölcsönöz az egésznek).
Érdekes azonban a hagyományőrzés kérdése, hiszen elég gyakran találkozhatunk vele mostanság. Erről az a magát történelemtanárnak mutató úr jut eszembe, aki karját magasra emeli egy német katonai egyenruhához (úgy a 2. vh körüli időkből) erősen hasonlító toalettjében. Ő azt mondta, hogy egy hagyományőrző táborban történt minden. Milyen hagyományokat őriznek ott? Német katonai hagyományokat, mint ősi magyar hagyományt? Netán nemzetiszocialista karlendítést, mint a magyar népi köszöntés egyik elveszettnek hitt formáját? De gyanítom, a magyar gárdisták (pardon, Magyar Gárdisták) a fonóba szoktak járni, hogy ott magyar népmeséket népmeséljenek, meg magyar népdalokat népdaloljanak. Gyanítom.

tommygun 2008.08.23. 12:57:09

kisöreg, szerintem amíg csak "gondolod" hogy kik vannak a benne és "gyanítod" hogy a MG mit csinál, inkább hallgass nagyokat. Vagy részletezd, hogy konkrétan melyik megnyilvánulásával és tagjával van problémád.

K.D. 2008.08.23. 16:23:36

Az azért furcsa, hogy egyesek kutatják, mi a bűne a magyarokat védő Magyar Gárda tagjainak, miközben nem fáj nekik, hogy saját fajtánkat ütik,verik, gyilkolják,kirabolják...
Na, ettől gondolom én magyarabbnak magamat,(jobboldali) mint a (pozitívan diszkrimináló)roma kisebbséget védők...
Egyébként megirígyelhetnénk a cigányok összetartását...
Nagy szükség lenne rá!

kisöreg · http://egipeloton.blog.hu 2008.08.23. 16:34:11

Tökéletesen igazad van, K.D., nagy szükség lenne a magyarok összetartására. Én személyesen nem kutatom senki bűnét, csupán felfordul a gyomrom azoktól a papoktól, akik vedelik a bort, de a vizet prédikálják.

miklosihcsaba 2008.08.24. 16:24:02

"Református lelkész áldotta meg" - NÁDORI

A református lelkész nem MEGáldja, hanemhogy áldást KÉR.
Aztán, a témát inkább az ÁLDÁSHORDOZÁS felől kell megközelíteni: ÁLDÁSHORDOZÓ lehet-é egy szobor?
süti beállítások módosítása