HTML

Szelíd Olajfa

A befogadó Egyház Ige-központú, missziói, pártpolitika-fölötti; nem rekeszt ki, nem fordul el, hív. szelidolajfa@gmail.com A véleményeket, ötleteket, kérdéseket, gondolatokat ide várjuk.

Kommentek moderálása

A kirekesztő hangnemű kommenteket és a politikai szervezetek közleményeit nem tesszük közzé.

Utolsó kommentek

  • andrei vampiroiu: --------------- Egy szó mint száz:köszönet azoknak is akik szerint a mindatnak nincs értelme, azok... (2012.09.15. 22:27) Veled Uram, de Nélküled!
  • andrei vampiroiu: "Veled Uram, de Nélküled! Nincs értelme? Ó, dehogynem! "Király vagyok,Uram, a Te akartodból...Min... (2012.09.15. 21:56) Veled Uram, de Nélküled!
  • windermere: Költői kérdés - sajnos ilyen sokan vannak, akik magukat kereszténynek nevezik, "a kegyesség látsza... (2010.03.25. 17:51) 52%
  • N-drew: Pedig bizony, hogy sok értelme van. Ha valaki végighallgatta a rockoperát, akkor emlékszik az "Oly... (2010.02.17. 18:28) Veled Uram, de Nélküled!
  • Johannesz: Ez milyen felmérés? (2010.02.02. 11:57) 52%
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Látom,hogy kicsit tegnapelőtti a post...de az aktualitása semmit sem kopott! Ugyanúgy meg kell ha... (2010.01.02. 17:03) Milyen nyelven beszélünk?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Mindig elkeserítő,amikor a keresztet pajzsként,fegyverként,politikai kellékként használják. Vidám... (2010.01.02. 16:55) Deviánsok
  • fűrészpor: Nem sikerült megakadályozniuk a meleg felvonulást. (2009.12.15. 09:33) Deviánsok
  • Utolsó 20

2008.10.26. 06:00 Nádori Gergely

Pierre Vaudès (1140?-1218?) / Reformáció hete

Más néven Pierre de Vaux, Peter Valdo vagy Waldo. Gazdag kereskedő volt Lyon városában, aki vagyonának nagy részét uzsoraügyletekkel szerezte. 1173-ban egy trubadúr szent Alexisről szóló énekének hatására tanácsot kér a város teológiai iskolájában, miként menthetné meg a lelkét. A kapott választ, ha tökéletes akarsz lenni, eredj, add el vagyonodat, és oszd ki a szegényeknek, megfogadta. Feleségének felajánlotta, hogy válasszon, az ingó vagy az ingatlan vagyonukat szeretné megtartani, így jutottak neki az ingóságok. Ebből elsőként azokat próbálta meg kárpótolni, akiket korábbi üzleteivel megkárosított, majd a fennmaradókat szétosztotta a szegények között. A város utcáin hírdette az evangéliumot, ami miatt összetűzésbe került a püspökkel, mivel nem kapott tőle engedélyt az igehirdetésre. 1179-ben Rómába ment követőivel, hogy megkapja az engedélyt a pápától. III. Sándor megdícsérte életmódját, de újra a püspökhöz irányította. 1180-ban megbízott egy lyoni papot a Szentírás lefordításával. A III. lateráni zsinat elítélte tanításait, ezek után Lyonból is távoznia kellett, és a környező hegyekben keresett menedéket. 1184-ben kiközösítették, 1214-ben újra eretneknek nyílvánították.

Teológiájának központi eleme az általános papság, az önkéntes szegénység és a Szentírás elsődlegessége. Később követői, a valdensek a protestáns tanokhoz közeledtek és betagozódtak a genfi reformációba - de minden valószínűség szerint az eukarisztiával, a szentségekkel vagy a képekkel kapcsolatban Pierre Vaudès nézetei nem tértek el korának római álláspontjától.

Polgárok, nem bolondultam meg, ahogy egyesek hiszik, hanem bosszút állok az ellenségeimen, akik szolgaságba taszítottak, hogy Isten helyett a pénzzel törődjek, a teremtményeket szolgáljam a Teremtő helyett. Tudom, hogy sokan megszólnak majd, hogy mindezt ilyen nyilvánosan teszem, de ezzel magamnak és nektek is javatokra akarok szolgálni. Magamnak, hogy a jövőben, ha bárki pénzt lát nálam joggal mondhasson bolondnak és nektek, hogy reménységeteket az Istenbe és ne a gazdagságba vessétek.

2 komment

Címkék: ünnep egyház idézet reformáció


A bejegyzés trackback címe:

https://szelidolajfa.blog.hu/api/trackback/id/tr56726543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fogarasi Gábor 2008.10.27. 11:14:52

De bizony hogy eltértek!

Ez "1259-ben meghalt Reinerius Saccho, egy korábbi valdens, az inkvizíció számára 1254-ben készített feljegyzéseiből ismerhető. Ő számolt be a „A mai eretnek szektákról” című írásában arról, hogy a valdensek az apostoli keresztény anyaszentegyház igazi képviselőinek tartották magukat, a templomok szobrait és képeit bálványoknak tekintették, engedelmességgel csak Istennek tartoztak nem valami főpapnak, a pápát a hibák fő forrásának tekintették, és azt tanították, hogy az egyházban senki sem lehet nagyobb a másiknál (Máté 23:8-12 alapján), azaz „…aki a nagyobb közöttetek, legyen a ti szolgátok”. Emellett, valdensek a pápát és püspökeit gyilkossággal vádolták, és azt tanították, hogy a föld és rajta élő embereket nem szabadna felosztani és jobbágyságban tartani, a püspököknek és apátoknak nem szabadna királyi kiváltságainak lenni, és az egyházi tisztségviselőknek nem szabadna magántulajdont tartani, és kétségbevonták a szentségek (beleértve a házasságot is) értékét."

Ja, és a férfi prédikátorok mellett, női prédikátoraik is voltak.

Fogarasi Gábor
r.l.

Cypriánus 2008.11.06. 08:48:43

ha télleg elutasították a jobbágyságot, akkor teljesen érthető volt az üldözésük.Ez lázításnak számított.
süti beállítások módosítása